Przejdź do treści

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie
Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mąka kokosowa to bezglutenowa alternatywa, która ze względu na swoje właściwości cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem. Posiada szerokie zastosowanie i bez problemu kupisz ją w sklepie gotową, ale także w prosty sposób stworzysz samodzielnie w domu.

Mąka kokosowa – jak jest pozyskiwana i jakie ma właściwości?

Mąkę kokosową pozyskuje się z miąższu kokosa i jest produktem ubocznym wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Nie jest słodka, ale ma lekki aromat i posmak kokosa. 

Mąka kokosowa charakteryzuje się tym, że posiada bardzo dużo błonnika i białka. Posiada też niewiele węglowodanów, które są łatwo przyswajalne. Podczas regularnego stosowania przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, więc dzięki temu polecana jest dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej.

Produkowanie mąki kokosowej

Mąka kokosowa produkowana jest przemysłowo i jej największe ilości powstają na Filipinach, które są jednym z dwóch największych producentów orzechów kokosowych oraz eksporterem produktów kokosowych. 

Mąkę kokosową produkuje się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to metoda sucha, w której mąka powstaje w kremowej lub lekko brązowej barwie i bogatsza jest wtedy w białko oraz tłuszcz. Drugą metodą jest metoda mokra, w której powstaje  mąka o jasnej barwie bogata w błonnik

Produkcja mąki kokosowej jest na tyle interesująca, że można pozyskać ją w różnym składzie. Wyróżnia się mąkę pełnotłustą, częściowo odtłuszczoną, niskotłuszczową i wysoko błonnikową. 

Mąka kokosowa i jej wpływ na zdrowie

Już niejednokrotnie wielu lekarzy, ekspertów, dietetyków i naukowców mówiło o cudownych właściwościach w codziennym stosowaniu mąki kokosowej. Jej główne zalety, które wpływają na dobre zdrowie to: 

  • brak glutenu, więc przez to mąka kokosowa staje się idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na gluten
  • przyspiesza tempo metabolizmu 
  • wyrównuje poziom cukru we krwi 
  • zawiera dużo błonnika pokarmowego 
  • pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi
  • usuwa toksyny z organizmu
  • posiada niski indeks glikemiczny
  • regularne stosowanie zmniejsza ryzyko chorób krążenia krwi oraz zawału.

Mąka kokosowa i odchudzanie

Z racji tego, że mąka kokosowa posiada niewielką ilość węglowodanów łatwo przyswajalnych może być stosowana w chorobach insulinooporności i w przypadku leczenia otyłości, które są chorobami cywilizacyjnymi i pojawiają się ze względu na złe odżywianie. 

Wielu dietetyków w menu umieszcza mąkę kokosową do przeróżnych dań, ponieważ można używać jej w daniach wytrawnych, ale również i w tych na słodko. 

Mąka kokosowa w profilaktyce antynowotworowej 

W wielu publikacjach naukowych można przeczytać o tym, że stosowanie mąki kokosowej w kuchni może mieć wpływ na profilaktykę nowotworową, a to dlatego, że zawiera ona bardzo dużo błonnika. Przeliczając jest to nawet 10 razy więcej błonnika niż w mące zbożowej. 

Mąka kokosowa – do czego nie powinno się jej używać?

Mąka kokosowa swoją konsystencją jest całkiem inna niż tradycyjne mąki, które są już znane w każdej kuchni. Gotowania z jej użyciem trzeba się nauczyć i przede wszystkim trzeba sprawdzić, do jakich dań będzie idealna. Nie poleca się jej do dań, których główną bazą jest mąką, czyli np. do naleśników, pieczenia chlebów i bułek, bo w ich przepisie od setek lat używa się mąki pszennej i ciężko ją zastąpić. Warto znaleźć odpowiednie przepisy na dania z mąką kokosową, a w internecie jest ich mnóstwo.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: