Przejdź do treści

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Mango to soczysty i przepełniony słodyczą owoc, pochodzący z krajów tropikalnych. Ze względu na szereg zdrowotnych właściwości, znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Mango jest nie tylko soczyste i aromatyczne, posiada także imponujący profil odżywczy. Oto przegląd jego najcenniejszych właściwości.

Mango a odporność

Mango to pestkowiec pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej i Indii, uprawiany od ponad 4000 lat. Przeciętny mangowiec rodzi owoce ważące od 0,3 do  1,5 kg, których skórka może przybierać różne odcienie w zależności od odmiany – pomarańczowe, żółte, czerwone czy zielone.

Mango jest cennym źródłem składników wzmacniających odporność – pomaga w walce z drobnoustrojami i wirusami, posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. 165 gram mango (jedna szklanka), zapewnia 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a jej niedobór wiąże się z większą podatnością na infekcje. Ta sama ilość mango, zapewnia prawie trzy czwarte dziennego zapotrzebowania na witaminę C.  Ponadto owoc ten zawiera kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również korzystnie wpływają na odporność organizmu.

Mango a praca serca

Mango jest bogatym źródłem minerałów wspierających pracę serca – cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu. Ze względu na dużą zawartość żelaza, wykorzystywane jest w leczeniu anemii. Na tym nie koniec. Ten egzotyczny owoc dostarcza organizmowi duże ilości polifenoli – związków roślinnych działających jako silne przeciwutleniacze. Zaliczymy do nich m.in. mangiferynę, katechiny, antocyjany, czy kwercetynę. I to właśnie mangiferyna, zwana często „superprzeciwutleniaczem”, zapobiega rozwojowi miażdżycy i poprawia pamięć. Chroni serce przed stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i apoptozą (kontrolowaną śmiercią komórek).

Ponadto pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych.

Mango a trawienie

Mango korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, bowiem bogate jest w enzymy zwane amylazami, które rozkładają złożone węglowodany na cukry proste – glukozę i maltozę.  Ponadto ten tropikalny owoc zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, dlatego też pomaga w walce z biegunką i zaparciami.

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych

– Mango jest doskonałym źródłem witaminy C i A, potasu oraz karotenów, a także witaminy K, wielu przeciwutleniaczy oraz błonnika. Zawartość poszczególnych witamin zależy od odmiany oraz dojrzałości owocu. Zielone mango zawiera więcej witaminy C, natomiast dojrzałe więcej beta-karotenu. Ze względu na swój cenny skład mango może zapobiegać oraz leczyć nadciśnienie, a tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału lub udaru. Dzięki obecności błonnika oraz pektyn obniża poziom cholesterolu we krwi. Co ważne mango korzystnie wpływa na trawienie. Ponadto znajdujące się w mango karotenoidy mogą chronić błonę komórkową i DNA przed uszkodzeniem – mówi dietetyk Paulina Roziewska z Centrum Dietetyki Medycznej.

Paulina Roziewska. Zdj: archiwum prywatne

Mango na zdrowe oczy

Składniki odżywcze ukryte w mango, a dokładniej luteina i zeaksantyna, korzystnie wpływają na kondycję oczu. Te żółto-pomarańczowe barwniki z grupy karotenoidów występujące w siatkówce oka, posiadają zdolność filtrowania wysokoenergetycznego światła niebieskiego. Mango jest cennym źródłem witaminy A, której niedobór może doprowadzić do problemów ze wzrokiem np. do suchości oczu.

Mango a kondycja skóry i włosów

Mango skrywa w sobie duże ilości witaminy C, która korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, poprawia jędrność skóry, opóźnia proces powstawania zmarszczek, jak również chroni skórę przed słońcem. Polifenole będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chronią mieszki włosowe przed uszkodzeniem.

– Mango doskonale smakuje na surowo. Można je mrozić oraz suszyć. Należy jednak pamiętać, aby nie jeść skórki. Jest również doskonałym dodatkiem do koktajli, musów, sałatek, lodów, nektarów, dżemów i galaretek. Można je również wykorzystać do marynowania ryb i mięsa. Mango z rusztu z pewnością nada egzotycznego smak potrawom z grilla – dodaje Paulina Roziewska.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Dieta bananowa - zasady i efekty

Dieta bananowa – zasady i efekty

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami