Przejdź do treści

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mango to soczysty i przepełniony słodyczą owoc, pochodzący z krajów tropikalnych. Ze względu na szereg zdrowotnych właściwości, znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Mango jest nie tylko soczyste i aromatyczne, posiada także imponujący profil odżywczy. Oto przegląd jego najcenniejszych właściwości.

Mango a odporność

Mango to pestkowiec pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej i Indii, uprawiany od ponad 4000 lat. Przeciętny mangowiec rodzi owoce ważące od 0,3 do  1,5 kg, których skórka może przybierać różne odcienie w zależności od odmiany – pomarańczowe, żółte, czerwone czy zielone.

Mango jest cennym źródłem składników wzmacniających odporność – pomaga w walce z drobnoustrojami i wirusami, posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. 165 gram mango (jedna szklanka), zapewnia 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a jej niedobór wiąże się z większą podatnością na infekcje. Ta sama ilość mango, zapewnia prawie trzy czwarte dziennego zapotrzebowania na witaminę C.  Ponadto owoc ten zawiera kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również korzystnie wpływają na odporność organizmu.

Mango a praca serca

Mango jest bogatym źródłem minerałów wspierających pracę serca – cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu. Ze względu na dużą zawartość żelaza, wykorzystywane jest w leczeniu anemii. Na tym nie koniec. Ten egzotyczny owoc dostarcza organizmowi duże ilości polifenoli – związków roślinnych działających jako silne przeciwutleniacze. Zaliczymy do nich m.in. mangiferynę, katechiny, antocyjany, czy kwercetynę. I to właśnie mangiferyna, zwana często „superprzeciwutleniaczem”, zapobiega rozwojowi miażdżycy i poprawia pamięć. Chroni serce przed stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i apoptozą (kontrolowaną śmiercią komórek).

Ponadto pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych.

Mango a trawienie

Mango korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, bowiem bogate jest w enzymy zwane amylazami, które rozkładają złożone węglowodany na cukry proste – glukozę i maltozę.  Ponadto ten tropikalny owoc zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, dlatego też pomaga w walce z biegunką i zaparciami.

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych

– Mango jest doskonałym źródłem witaminy C i A, potasu oraz karotenów, a także witaminy K, wielu przeciwutleniaczy oraz błonnika. Zawartość poszczególnych witamin zależy od odmiany oraz dojrzałości owocu. Zielone mango zawiera więcej witaminy C, natomiast dojrzałe więcej beta-karotenu. Ze względu na swój cenny skład mango może zapobiegać oraz leczyć nadciśnienie, a tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału lub udaru. Dzięki obecności błonnika oraz pektyn obniża poziom cholesterolu we krwi. Co ważne mango korzystnie wpływa na trawienie. Ponadto znajdujące się w mango karotenoidy mogą chronić błonę komórkową i DNA przed uszkodzeniem – mówi dietetyk Paulina Roziewska z Centrum Dietetyki Medycznej.

Paulina Roziewska. Zdj: archiwum prywatne

Mango na zdrowe oczy

Składniki odżywcze ukryte w mango, a dokładniej luteina i zeaksantyna, korzystnie wpływają na kondycję oczu. Te żółto-pomarańczowe barwniki z grupy karotenoidów występujące w siatkówce oka, posiadają zdolność filtrowania wysokoenergetycznego światła niebieskiego. Mango jest cennym źródłem witaminy A, której niedobór może doprowadzić do problemów ze wzrokiem np. do suchości oczu.

Mango a kondycja skóry i włosów

Mango skrywa w sobie duże ilości witaminy C, która korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, poprawia jędrność skóry, opóźnia proces powstawania zmarszczek, jak również chroni skórę przed słońcem. Polifenole będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chronią mieszki włosowe przed uszkodzeniem.

– Mango doskonale smakuje na surowo. Można je mrozić oraz suszyć. Należy jednak pamiętać, aby nie jeść skórki. Jest również doskonałym dodatkiem do koktajli, musów, sałatek, lodów, nektarów, dżemów i galaretek. Można je również wykorzystać do marynowania ryb i mięsa. Mango z rusztu z pewnością nada egzotycznego smak potrawom z grilla – dodaje Paulina Roziewska.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: