Przejdź do treści

Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik

Kobieta robi ciasto w kuchni
Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czarne akcesoria kuchenne są tanie, lekkie, łatwe w utrzymaniu i nie rysują naczyń kuchennych. Mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia. Wiele osób sięga po nie bez zastanowienia, nie zdając sobie sprawy z zagrożenia. Alarmuje chemiczka Sylwia Panek, znana w  mediach społecznościowych jako Mama Chemik.

Czarna chochla i łopatka kuchenna mogą być toksyczne

Czarne akcesoria kuchenne są bardzo popularne w naszych domach. Sama również takie miałam i ciężko było mi się z nimi rozstać, bo przecież są takie wygodne, tanie i nie rysują powierzchni – rozpoczyna wpis na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek. 

Jak zaznacza ekspertka, ze wspomnianymi przyborami kuchennymi rozstała się dwa lata temu.

Mój mąż był im przeciwny od samego początku, ale ja ostatecznie wyrzuciłam je jakieś dwa lata temu, gdy przeczytałam przerażające badania na temat migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności z czarnych akcesoriów tego typu – wyjaśnia.

Mama z córkąsprzątają kuchnię

Czarne przybory kuchenne a zdrowie

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA), przed którymi ostrzega Sylwia Panek, są często wykorzystywane w produkcji materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. PPA obecne są także m.in. w przyborach kuchennych. Warto jednak pamiętać, że należą one do związków o działaniu rakotwórczym. I choć określone są ich dopuszczalne wartości, nie każdy producent ich przestrzega.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku przez duńskich naukowców wykazały, że pod wpływem podwyższonej temperatury z czarnego nylonu, z którego wykonane są akcesoria kuchenne, wydziela się m.in. metylenodianilina (4,4-MDA) zaliczana do grupy amin aromatycznych. To bardzo toksyczny i rakotwórczy związek, który w ten sposób przedostaje się do żywności. Badania ujawniły także, że ilość uwalnianego 4,4-MDA przekracza dopuszczalną wartość o ok. 2  tys.

Na co narażamy się więc używając niesprawdzonych np. chochli kuchennych? Na zatrucia pokarmowe, ból brzucha i gorsze samopoczucie. Jak wykazali naukowcy w testach nad zwierzętami, metylenodianilina w większych dawkach powoduje także raka wątroby i trzustki.

Cytryna wpada do wody

Jakie akcesoria kuchenne wybrać?

Panek w swoim wpisie tłumaczy, w które chochle i łopatki powinniśmy zaopatrzyć naszą kuchnię. Zaznacza także, że przy wyborze nie należy kierować się ceną akcesoriów. Jak wyjaśnia, te droższe też mogą uwalniać do jedzenia PAA. Które zatem wybrać?

  • Silikonowe akcesoria będą ok, ale pod warunkiem, że jesteście pewni, że to silikon bez dodatków. Tanie chińskie akcesoria odpadają.
  • Ja polecam drewno (ale trzeba o nie dbać, bo popękane jest rajem dla bakterii) i stal nierdzewną

– wymienia chemiczka.

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 18 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.