Przejdź do treści

Kanapka do jedzenia w pracy – sprawdź zdrowe alternatywy dla „Pana Kanapki”

Zdjęcie: masz.tallerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kanapka do jedzenia w pracy, która jest smaczna i zdrowa to wcale nie takie proste zadanie.  Abyś mogła oszczędzić i mieć pełną kontrolę nad tym, co jesz, przygotowaliśmy pomysły na śniadanie do pracy. 

Batony

Batony to propozycja nie tylko dla łasuchów. Są pozbawione chemii, mogą być na słodko lub w wytrawnej wersji. W ich składzie możemy umieścić ulubione ziarna, orzechy czy suszone owoce. Batony najlepiej przygotować dzień wcześniej zarówno w przypadku, gdy wymagają pieczenia, jak i tylko dłuższego pobytu w lodówce. Oprócz zdrowych wartości odżywczych, małej kaloryczności, niezbędnych witamin i minerałów, batony są doskonałe pod względem wielkości i wydajności. Gdy zrobicie całą blachę, powinna wystarczyć nawet na cały tydzień.

Skorzystaj z naszych przepisów na pożywne batony i ciastka:

Batony dyniowe

Malinowe batony z kwaskową nutą

Owsianka w batonach

Śniadaniowe ciastka jaglane

Ciastka

Nocne owsianki

Ten rodzaj owsianki różni się od tradycyjnej tym, że jest przygotowywana dzień wcześniej i to bez gotowania Jest to doskonała opcja na śniadanie dla osób zabieganych, które rano nie mają czasu na jedzenie i pierwszy posiłek jedzą dopiero w pracy. Aby przyrządzić taką owsiankę, wystarczy płatki owsiane zalać mlekiem roślinnym, dodać orzechy lub suszone owoce. Przełożyć mieszankę do pojemników na wynos i wstawić na noc do lodówki. Rano wystarczy pojemnik przełożyć do torby i ruszać do pracy.

Czekoladowa owsianka 

czekoladowa owsianka w białej misce z bananami

źródło: iStock

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 1⁄2 szklanki mleka dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka pokruszonych migdałów lub innych orzechów
  • 1 pokrojony w plasterki banan

Przygotowanie:

Wkładamy płatki owsiane do miski, zalewamy mlekiem, wsypujemy kakao, migdały i dodajemy łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do słoików lub plastikowych pojemniczków i wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano na wierzch dodajemy pokrojonego banana i owsianka jest gotowa do zabrania do pracy.

Koktajle

To jedne z najszybszych opcji śniadaniowych i idealne do zabrania do pracy. Wystarczą owoce lub warzywa, mieszanka ziaren, orzechów, opcjonalnie mleko roślinne. Wszystko miksujemy, przelewamy do zakręcanej butelki lub termosu i nasze płynne śniadanie gotowe. Koktajle to moc witamin, antyoksydantów i błonnika. Warto dodawać do nich zdrowe tłuszcze jak awokado, które jest bogaty w potas i sprzyja obniżaniu cholesterolu w organizmie. Zwolennicy warzyw docenią koktajle z dodatkiem szpinaku i selera naciowego, które dostarczą dziennego zapotrzebowania na żelazo.

Sałatki

Sałatki to jedno z najpopularniejszych drugich śniadań w pracy. Łatwe do przygotowania i zabrania ze sobą nie tylko do pracy, ale i w podróż. Zachęcamy, aby sięgać po zdrowe produkty – warto postawić na warzywa, lekkie sosy, ryby, owoce morza lub chude mięsa. Przygotowanie zajmuje kilka minut, wystarczy pokroić wybrane produkty i wymieszać. Czy może być coś prostszego?

Zdjęcie: Marta Pękalska

Niech któryś z naszych przepisów posłuży za inspiracje:

Przepis na sałatkę z jarmużem i warzywami korzennymi

Sałatka z pieczoną dynią

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem

Lunch box

Lunch box to coraz chętniej wykorzystywana forma posiłków zabieranych ze sobą. Sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie, które boją się pokus czyhających w sklepach lub stołówkach, ale dla wszystkich, którzy pragną się zdrowo odżywiać i nie wydawać pieniędzy na kupne dania. W te pudełka można włożyć zarówno zimne, jak i posiłki ciepłe, które w pracy łatwo odgrzejemy. Przegródki pozwalają na ich oddzielenie, dzięki czemu nie ma strachu, że coś się przemieści lub wymiesza. Jedyne co nas ogranicza w komponowaniu takich posiłków, to nasza wyobraźnia. Jeśli brak wam pomysłów, to w internecie znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów, które są idealne do upakowania w lunch boxie.

View this post on Instagram

Bardzo kolorowy lunchbox na dziś ➕ Pudding z komosy ryżowe z domowym dżemem z czerwonego agrestu i orzechami. Obok naleśnik z tym samym dzemikiem. ➕ Kasza, strączki, awokado, pomidorki, żółta papryka i szczypiorek Pudding z komosy robiłam po raz pierwszy, zobaczymy jak smakuje. Dam Wam znać ☺️ . . #komosa #kolorowejedzenie #zdrowejedzenie #zdroweodzywianie #zdrowylunchbox #zdrowesniadanie #odchudzanie #zdrowekalorie #healthymeal #secondbreakfast #bakalie #zdrowegotowanie #lunchbox #monbento #bento #makebentonotwar #mealprep #nawynos #healthylifestyle #healthymeal #mealprepster #lunchboxideas #healthylunch #fitlunch #gymfood #redukcja #wiemcojem #lunchdopracy #dietapudełkowa #zdrowakuchnia #healthylunchbox

A post shared by @ kolorowe.pudelko on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: