Przejdź do treści

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
prostata - do czego służy
Czy kobiety mają prostatę i do czego służy ten narząd? Poziom niewiedzy szokuje
lekarka w maseczce
Wstydzisz się rozebrać u lekarza? „Nikt z personelu nie czyha z radością, aby obejrzeć nagiego pacjenta”
portret lekarza michała domaszewskiego
Od 1 września brak maseczki tylko z zaświadczeniem od lekarza. „To absurd” – komentuje dr Michał Domaszewski
Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?
Wakacyjna apteczka – co powinno się w niej znajdować?

Miłorząb japoński, nazywany także Ginkgo biloba, jest prawdziwym fenomenem natury. Jego spożywanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, w szczególności jeśli jesteśmy narażeni na stres. Miłorząb pomaga także przy zaburzonej koncentracji i problemach z pamięcią a także opóźnia proces starzenia. A to nie wszystkie jego właściwości. O zaletach miłorzębu japońskiego mówi nam Piotr Sokołowski, autor bloga „Pracownia ziół i zdrowej żywności – Rebalife”.

Dlaczego miłorząb japoński jest tak niezwykły?

Miłorząb japoński jest jednym z moich ulubionych drzew. Posadzony przez mojego tatę, zdobi mój ogród od kilkunastu lat. I nie tylko majestatycznie wygląda. To drzewo niesie ze sobą historię. Pamiętając czasy dinozaurów przetrwało do dzisiaj w niezmienionej postaci. Nazwane przez Karola Darwina „żywą skamieniałością” uznawane jest bowiem  za najstarsze drzewo na świecie.

Pochodzący z Chin, miłorząb japoński jest pięknym i niepowtarzalnym drzewem, zarówno pod względem estetycznym, jak i biologicznym. Jest jednym z najstarszych znanych gatunków na świecie. Po bombardowaniu Hiroszimy, po zakończeniu II Wojny Światowej, badacze zbadali wpływ wybuchu na lokalne populacje roślin. Sześć drzew miłorzębu przetrwało bombardowanie, a jedno z nich znajdowało się w odległości mniejszej niż 1200 metrów od epicentrum wybuchu. To drzewo jest międzynarodowym symbolem odporności, a sam miłorząb jest uważany za „nosiciela nadziei

–  mówi Piotr Sokołowski, autor bloga „Pracownia ziół i zdrowej żywności – Rebalife”.

Miłorząb japoński uważany jest za drzewo nadziei, długowieczności i trwałości. Na kontynencie azjatyckim drzewo to uznane jest za święte i otoczone szczególnym kultem. Tę symbolikę wykorzystał także sam Johann Wolfgang Goethe, wyrażając swoją miłość do swej o wiele młodszej wybranki. W romantycznym geście pisarz przykleił dwa liście miłorzębu na karcie z wierszem zatytułowanym „Ginkgo biloba”, poświęconym swojej późnej miłości Mariannie Willemer. Kartkę tę można do dzisiaj podziwiać w Muzeum Goethego w Düsseldorfie.

Czym charakteryzuje się drzewo miłorzębu?

Drzewo miłorzębu może żyć ponad 2 tys. lat, osiągając nawet 40 m wysokości i 12 m w obwodzie. Miłorząb japoński jest rośliną dwupienną, co oznacza, że kwiaty żeńskie i męskie pojawiają się na różnych osobnikach gatunku. Drzewa „męskie” są wyższe i szczuplejsze, „żeńskie” natomiast charakteryzują się grubszym obwodem i bardziej obfitymi liśćmi. Jesienią drzewo to wytwarza także nasiona w mięsistych osnówkach przypominające kuliste żółte małe śliwki lub morele.

Co ciekawe, liście miłorzębu o charakterystycznym wachlarzowatym kształcie i prążkami przetrwały w niezmienionym kształcie przez wieki. Jesienią przebarwiają się na wspaniały złocisty kolor. Warto więc wybrać dla miłorzębu honorowe miejsce w ogrodzie, na którym będzie można podziwiać go w całej okazałości.

zioła na stole

Nazwa miłorzębu sugeruje pochodzenie tego drzewa z Japonii. Jego ojczyzną są jednak Chiny, skąd w XVIII wieku dzięki holenderskim marynarzom przywędrował do europejskich parków i ogrodów.

Miłorząb należy do najstarszych żywych gatunków zasiedlających Ziemię, ma ponad 225 milionów lat. Dzikie populacje miłorzębu są rzadkie, istnieją tylko w dwóch znanych regionach prowincji Zhejiang w Chinach. Niemniej jednak, miłorząb jest często uprawiany w Chinach i niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych – dodaje Piotr Sokołowski.

Nie sposób również nie wspomnieć o jego potocznej i nieprzypadkowej nazwie. Miłorząb uznany został „drzewem dziadka”, ponieważ dopiero wnuki mogą cieszyć się w pełni jego „owocami”. Nasiona na drzewie bowiem tworzą się dopiero po ok. 40 latach od posadzenia.

W Polsce miłorząb japoński zdobi parki i domowe ogrody. Dostępne jest wiele jego odmian upamiętniających polskich króli, np. „Bolesław Chrobry”, „Mieszko I” czy „Kazimierz Wielki”.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości?

Miłorząb japoński nie tylko słynie z otaczających go wspaniałych historii, ale jest także od wieków stosowany w medycynie.

– Standaryzowany ekstrakt z liści miłorzębu jest obecnie jednym z najczęściej stosowanych środków na bazie roślin w Europie i Ameryce. Badania nad rośliną wykazały, iż liście zawierają szereg aktywnych związków, co wzbudza duże zainteresowanie potencjałem zdrowotnym rośliny. Liście zawierają ginkgolidy, są to związki nieznane u innych gatunków rośliny – mówi Sokołowski.

Działanie miłorzębu japońskiego:

  • usprawnia przepływ krwi przez naczynia krwionośne;
  • związki polifenolowe mają właściwości antyoksydacyjne;
  • poprawia zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, łagodzenie szumów usznych;
  • poprawia krążenie mózgowe;
  • liść miłorzębu zmniejsza ryzyko zachorowań na demencję oraz opóźnia proces starzenia się;
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na stres chroniczny, pozytywnie oddziałując na nadnercza

– wymienia ekspert.

Klon - lecznicze właściwości drzewa

Kiedy warto sięgnąć po miłorząb japoński?

  • Ekstrakt z liści miłorzębu stosuje się głównie na pamięć.
  • Działa stymulująco na krążenie krwi w mózgu, zmniejsza jej lepkość, a także redukuje zawroty głowy i szumy w uszach.
  • Inne badania wskazują także na wpływ regularnego przyjmowania ekstraktów z miłorzębu na zmniejszanie biosyntezy kortyzolu w nadnerczach. Działanie antystresowe może też pochodzić od ingerencji w wychwyt zwrotny niektórych neuroprzekaźników. Dokładnie tak samo jak ma się to w przypadku standardowych leków w leczeniu depresji.
  • Miłorząb ma zwiększać stężenie neuroprzekaźników w połączeniach nerwowych, przez co wpływa na samopoczucie i nastrój

– tłumaczy specjalista.

Niepokalanek mnisi / istockphoto

Jak zrobić napar z miłorzębu?

Warto więc czerpać z korzyści miłorzębu, w szczególności jeśli drzewo mamy we własnym ogródku. Nasiona bowiem są jadalne i można je upiec lub ugotować. Najpopularniejszym jednak są napary przygotowywane z liści miłorzębu.

W jaki sposób najlepiej zaparzyć liście?

1 łyżka na szklankę wrzącej wody. Zaparzać 15 minut pod przykryciem. Pić szklankę naparu rano i w południe – podaje Sokołowski.

Kto nie powinien spożywać miłorzębu?

Preparaty zawierające wyciąg z miłorzębu japońskiego posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Niektórzy jednak powinni uważać, ponieważ ekstrakt ten rozszerza naczynia krwionośne, co może prowadzić nawet do udaru. Ponadto po jego spożyciu mogą wystąpić bóle głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe a także alergie.

U osób z zaburzeniami krzepnięcia oraz przyjmujących leki mające wpływ na układ krzepliwości, jak również przed planowanymi zabiegami, należy stosować pod nadzorem wykwalifikowanego lekarza. Zalecam skonsultowanie się z wykwalifikowanym lekarzem przed użyciem produktów ziołowych, szczególnie jeśli kobietom w ciąży, karmiącym piersią lub osobom, które zażywają jakiekolwiek leki – ostrzega Piotr Sokołowski.

Piotr Sokołowski – właściciel Pracowni ziół i zdrowej żywności www.pracowniaziol.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kleszcze, komary, opryszczka i zmęczone stopy – na wszystko pomogą olejki eteryczne? Wyjaśnia Katarzyna Kochańska

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Te rośliny warto poznać – pomagają w wielu schorzeniach (to udowodnione)

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Zioła, po których nie powinno się wychodzić na słońce

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Rośliny dobre dla cery / rawpixel

7 składników prosto z natury. Dlaczego brzoza czy mniszek lekarski mogą nam pomóc w walce o piękną cerę?

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości

„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Arnika górska - roślina lecznicza i trująca

Arnika na krążenie i na cerę naczynkową – właściwości i działanie lecznicze

Estragon

Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni

Pokrzywa - sok z pokrzywy, herbata z pokrzywy, właściwości, zastosowanie

Pokrzywa – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy. Jakie właściwości ma pokrzywa?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Mięta pieprzowa - 11 zastosowań jej właściwości

Mięta pieprzowa – 11 zastosowań jej właściwości

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

insulinooporność

Dieta w insulinooporności