Przejdź do treści

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania
Ropień na dziąśle - jak leczyć, objawy.
Ropień na dziąśle – jak go leczyć i jakie są objawy?
Rośliny w lesie przykryte plastikową butelką
„My znikniemy. Przeżyją nas nasze plastikowe śmieci”. XI odsłona wymownego projektu „No Beauty In Plastic”

Nazywany jest płynnym złotem ze względu na kolor, ale przede wszystkim przez właściwości, które posiada. Miód manuka jest nieocenionym źródłem dobroczynnych składników, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Z czego wynikają jego pozytywne opinie? Dlaczego zyskał taką popularność na całym świecie? Jakie właściwości ma miód manuka i czy każdy może go spożywać? Dowiedz się więcej.

Miód manuka – czym jest?

Miód manuka pozyskuje się z krzewów o tej samej nazwie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Jako pierwsi w lecznictwie stosowali go Maorysi. Na tle innych produktów tego typu wyróżnia go stosunkowo wysoki poziom MGO. Aby produkt zyskał miano „miodu manuka” musi spełnić konkretne kryteria:

  • jest pozyskany tylko i wyłącznie z krzewu manuka,
  • jest wyprodukowany w Nowej Zelandii,
  • ma nieco gorzki posmak,
  • wytwarza się go w czasie kwitnienia drzewa herbacianego.

Miód manuka charakteryzuje się ciemną i gęstą konsystencją o dość intensywnym smaku. Można w nim wyczuć nutę ziołową, kwiatową, z wyraźnym orzechowym akcentem.

Miód manuka — właściwości

Na podstawie przeprowadzonych badań zyskał tytuł najzdrowszego miodu na świecie. Zaliczany jest do grupy tzw. medical food, czyli produktów, które wyraźnie i korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. A wszystko za sprawą jednego składnika, którym jest metyloglioksal. Im wyższa jego wartość, tym lepsze jest działanie. Choć trzeba się wówczas liczyć z dość sporą ceną za słoiczek miodu.

Miód manuka ma działanie:

  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • antyseptyczne,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne.

Miód manuka ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż odpowiada za regulację flory bakteryjnej jelit. Wspomaga też leczenie wrzodów oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Miód ten likwiduje zalegające gazy, a także stosuje się go przykładowo w leczeniu trądziku.

Miód manuka — zastosowanie

Najkorzystniej jest przyjmować go na czczo rano (m.in. 20 minut przed śniadaniem) lub wieczorem, tuż przed pójściem spać. Optymalna porcja dla osoby dorosłej do jednorazowego spożycia to 2-3 łyżeczki. Alternatywą dla samodzielnego spożywania może być podawanie go z innymi potrawami lub rozpuszczenie w szklance wody o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza.

Oprócz zastosowania spożywczego miód manuka sprawdza się także w zabiegach na skórę. Jest często wykorzystywany w procesie gojenia ran. Ułatwia ich oczyszczanie i przyspiesza gojenie, a co ważne minimalizuje ryzyko powstania blizn. Jest nieoceniony przy leczeniu oparzeń i trądziku.

Miód manuka można także stosować do zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest poprawienie kolorytu cery i regeneracja naskórka. W tym przypadku sprawdzą się z pewnością maseczki. Wystarczy nałożyć cienką warstwę produktu na twarz i pozostawić na minimum 15 minut, po czym dokładnie spłukać.

Miód manuka — przeciwwskazania do stosowania

Decyzja o wprowadzeniu do codziennej diety miodu manuka powinna być świadoma, co wiąże się z dokładnym poznaniem wszystkich efektów stosowania, a także skutków ubocznych. Ze względu na to, że miód ten jest bardzo kaloryczny, długotrwałe jego przyjmowanie może być przyczyną wzrostu wagi. Dodatkowo ze spożywania tego produktu powinny zrezygnować cukrzycy, a także osoby, u których stwierdzono reakcję alergiczną na produkty pszczele. Nie jest także zalecany dzieciom poniżej 1 roku życia.

Ze względu na duże zainteresowanie miodem manuka i słabą dostępność na rynku, dokonując zakupu, należy dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy i jakość miodu np. na podstawie oficjalnych certyfikatów. Bardzo często zdarza się, że w obiegu krążą produkty, które z miodem manuka mają wspólną jedynie nazwę. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym powinna być niska cena za słoiczek. Miód ten bowiem jest sporą inwestycją, gdyż za 250g produktu o wartości MGO 550+ trzeba zapłacić powyżej 220 złotych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Dziewczyna z bólem gardła

Boli cię gardło? Zobacz, co warto dzisiaj zjeść na obiad

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Jak obchodzić się z miodem

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Czym zastąpić cukier?

Co słychać w ulu?

Co słychać w ulu?

Zatroszcz się o pszczoły

Zatroszcz się o pszczoły

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?