Przejdź do treści

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nazywany jest płynnym złotem ze względu na kolor, ale przede wszystkim przez właściwości, które posiada. Miód manuka jest nieocenionym źródłem dobroczynnych składników, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Z czego wynikają jego pozytywne opinie? Dlaczego zyskał taką popularność na całym świecie? Jakie właściwości ma miód manuka i czy każdy może go spożywać? Dowiedz się więcej.

Miód manuka – czym jest?

Miód manuka pozyskuje się z krzewów o tej samej nazwie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Jako pierwsi w lecznictwie stosowali go Maorysi. Na tle innych produktów tego typu wyróżnia go stosunkowo wysoki poziom MGO. Aby produkt zyskał miano „miodu manuka” musi spełnić konkretne kryteria:

  • jest pozyskany tylko i wyłącznie z krzewu manuka,
  • jest wyprodukowany w Nowej Zelandii,
  • ma nieco gorzki posmak,
  • wytwarza się go w czasie kwitnienia drzewa herbacianego.

Miód manuka charakteryzuje się ciemną i gęstą konsystencją o dość intensywnym smaku. Można w nim wyczuć nutę ziołową, kwiatową, z wyraźnym orzechowym akcentem.

Miód manuka — właściwości

Na podstawie przeprowadzonych badań zyskał tytuł najzdrowszego miodu na świecie. Zaliczany jest do grupy tzw. medical food, czyli produktów, które wyraźnie i korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. A wszystko za sprawą jednego składnika, którym jest metyloglioksal. Im wyższa jego wartość, tym lepsze jest działanie. Choć trzeba się wówczas liczyć z dość sporą ceną za słoiczek miodu.

Miód manuka ma działanie:

  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • antyseptyczne,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne.

Miód manuka ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż odpowiada za regulację flory bakteryjnej jelit. Wspomaga też leczenie wrzodów oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Miód ten likwiduje zalegające gazy, a także stosuje się go przykładowo w leczeniu trądziku.

Miód manuka — zastosowanie

Najkorzystniej jest przyjmować go na czczo rano (m.in. 20 minut przed śniadaniem) lub wieczorem, tuż przed pójściem spać. Optymalna porcja dla osoby dorosłej do jednorazowego spożycia to 2-3 łyżeczki. Alternatywą dla samodzielnego spożywania może być podawanie go z innymi potrawami lub rozpuszczenie w szklance wody o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza.

Oprócz zastosowania spożywczego miód manuka sprawdza się także w zabiegach na skórę. Jest często wykorzystywany w procesie gojenia ran. Ułatwia ich oczyszczanie i przyspiesza gojenie, a co ważne minimalizuje ryzyko powstania blizn. Jest nieoceniony przy leczeniu oparzeń i trądziku.

Miód manuka można także stosować do zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest poprawienie kolorytu cery i regeneracja naskórka. W tym przypadku sprawdzą się z pewnością maseczki. Wystarczy nałożyć cienką warstwę produktu na twarz i pozostawić na minimum 15 minut, po czym dokładnie spłukać.

Miód manuka — przeciwwskazania do stosowania

Decyzja o wprowadzeniu do codziennej diety miodu manuka powinna być świadoma, co wiąże się z dokładnym poznaniem wszystkich efektów stosowania, a także skutków ubocznych. Ze względu na to, że miód ten jest bardzo kaloryczny, długotrwałe jego przyjmowanie może być przyczyną wzrostu wagi. Dodatkowo ze spożywania tego produktu powinny zrezygnować cukrzycy, a także osoby, u których stwierdzono reakcję alergiczną na produkty pszczele. Nie jest także zalecany dzieciom poniżej 1 roku życia.

Ze względu na duże zainteresowanie miodem manuka i słabą dostępność na rynku, dokonując zakupu, należy dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy i jakość miodu np. na podstawie oficjalnych certyfikatów. Bardzo często zdarza się, że w obiegu krążą produkty, które z miodem manuka mają wspólną jedynie nazwę. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym powinna być niska cena za słoiczek. Miód ten bowiem jest sporą inwestycją, gdyż za 250g produktu o wartości MGO 550+ trzeba zapłacić powyżej 220 złotych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: