Przejdź do treści

Na czym smażyć? Zobacz, czym się różnią poszczególne oleje

Na czym smażyć? Zobacz, czym się różnią poszczególne oleje Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus, śmiertelność
Co 15 sekund umiera osoba zakażona koronawirusem
profilaktyka próchnicy u dzieci
Pasty bez fluoru lepsze dla dzieci? „Szkodliwa to jest niewiedza i jej bezmyślne szerzenie!”
Religa i Zembala znowu przy stole operacyjnym. Synowie poszli w ślady znanych ojców
Mamy największe szkody w historii edukacji. Wszystko przez pandemię koronawirusa
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym

Różnorodne tłuszcze to podstawa wielu potraw. Smażenie, pieczenie czy dodatek do sałatki to tylko niektóre możliwości ich wykorzystania. Z pewnością znasz różne rodzaje olejów, ale czy wiesz, czym się różnią?

Każda potrawa rządzi się swoimi prawami. Możesz się zdziwić, jak czasem zamiana jednego oleju na drugi może zmienić smak danego dania. Oto kilka najbardziej znanych olejów wykorzystywanych w gotowaniu.

Rodzaje olejów w kuchni

  • Oliwa z oliwek extra-virgin

Chyba najbardziej znany tłuszcz w kuchni. Zyskał swoją popularność dzięki cennym przeciwutleniaczom oraz wpływowi na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Oliwa to idealny olej do sałatek, dipów i sosów. Może być również podgrzewana, ale jej temperatura nie może przekraczać 191 st. C. Dlatego też nie nadaje się do wszystkich gorących potraw.

  • Olej rzepakowy

Ważne jest, by nie podgrzewać oleju rzepakowego do temperatury powyżej 204 st. C. Olej ten idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Nie nadaje potrawom smaku, dzięki czemu można zachować naturalny smak składników. Jest wytwarzany wyłącznie z roślin rzepaku, co gwarantuje mu czystość.

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?
  • Olej kokosowy

Występuje w dwóch typach: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy ma lekko kokosowy smak i nadaje się do pieczenia oraz smażenia. Maksymalna temperatura, do której powinno się go podgrzewać, to 232 st. C. Nie powinno się jej przekraczać, ponieważ jak każdy inny olej, kokosowy również uwalnia toksyczne substancje. Olej nierafinowany z pierwszego tłoczenia jest zdrowszy, ale też droższy. powinno się go podgrzewać maksimum do 177 st. C. Posiada bardziej wyrazisty, kokosowy smak. Idealny do deserów i różnych słodyczy.

Ten olej posiada chyba najwyższą dopuszczalną temperaturę smażenia i pieczenia – 271 st. C nierafinowany, a 249 st. C rafinowany. Świetnie podkreśla smak każdej potrawy, uwalniając z niej to co najlepsze. Jest w dodatku bardzo zdrowy.

kobieta smażąca jedzenie
  • Olej arachidowy

To bardzo cenny olej dla przemysłu. Znosi wysokie temperatury (232 st. C), sprzyja smażeniu połączonemu z mieszaniem, a także pozwala na dokładną obróbkę termiczną ogromnych partii jedzenia. Dlatego tak często wykorzystuje się go w orientalnej kuchni azjatyckiej. Można go także dodawać do sosów i marynat, ale tylko ten nierafinowany.

  • Olej sezamowy

Bardzo dobry do smażenia, ale również jako przyprawa do sałatki. Potrafi wzbogacić smak, a dodatkowo rywalizować z oliwą z oliwek. Olej sezamowy to bogate źródło jednonienasyconych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Obgryzasz paznokcie? Osiem sposobów, dzięki którym przestaniesz to robić

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Dlaczego niektórzy nie myją rąk? Specjaliści mają wytłumaczenie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Stany lękowe/iStockphoto

Osoby ze stanami lękowymi mogą doskonale funkcjonować. Oto osiem symptomów, które o tym świadczą

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Najmniejsza rzecz może wyprowadzić cię z równowagi? Czas przyjrzeć się sobie

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami