Przejdź do treści

„Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do”? Tylko co trzecia osoba widzi tę różnicę

Etykieta na produkcie / istock
Etykieta na produkcie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności” – pisze Sylwia Majcher, autorka niedawno wydanej książki „Wykorzystuję, nie marnuję”. Ostatni post blogerki dotyczący rozróżnienia dat ważności jest bardzo istotny. W końcu która z nas nie wyrzuciła przynajmniej jeden raz dobrze wyglądającego produktu żywnościowego tylko dlatego, że data ważności minęła?

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 13 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób. Tym razem Sylwia Majcher podjęła temat daty ważności produktów spożywczych. 

Przeterminowana żywność / unsplash

Data ważności produktów spożywczych

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności.

Polskie prawo w postaci ustawy przyjętej 13 lat temu reguluje kwestie bezpieczeństwa żywności i wymaga, by na opakowaniach produktów stosowane były dwa rodzaje oznakowania daty: termin przydatności do spożycia oraz data minimalnej trwałości.

One, jak widzicie na grafice, nie oznaczają tego samego. Brak tej świadomości sprawia, że przekroczenie terminu jest według raportu @bankizywnosci jednym z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia.

Udostępniajcie proszę tę grafikę, przyda się w grudniowym szaleństwie zakupów, które warto zacząć od przejrzenia swoich szafek kuchennych.

Może w czasie tego remanentu znajdziecie produkty, które spokojnie da się wciąż wykorzystać? Poszukajcie proszę.

I dajcie znać przy okazji, czy kurczowo trzymacie się daty ważności? Czy jednak bardziej ufacie swoim zmysłom. Co jesteście w stanie zjeść po terminie? A czego absolutnie nie dacie rady.
Napiszcie” – pisze Sylwia Majcher na swoim Instagramie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Zero waste – czego nie należy wyrzucać?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje! Przeczytaj, co robią inni.

„Podczas kupowania produktów w sklepie zawsze sprawdzam datę ważności. Ale jak już trafią do mojej kuchni, to ufam tylko własnym zmysłom (wącham, patrzę) staram się nie wyrzucać jedzenia, a kiedy się zdarza, to mam straszne wyrzuty sumienia. Dopiero zaczynam swoją drogę w kierunku niemarnowania i używania mniejszej ilości plastiku, nie zawsze się udaje… ale małymi krokami idę”

„Ufam swoim zmysłom. Jogurt próbuję i wącham, a mleko zagotowuję”

„Nie trzymam się tych dat. Sprawdzam zawsze czy produkt jest jeszcze zdatny do zjedzenia. Zwłaszcza w kwestii nabiału nie sugeruję się datą na opakowaniu. Nawet tydzień po terminie są jeszcze ok, gdy dobrze są przechowywane”

„Bez problemu zjadam warzywa czy owoce „po terminie” kiedy widzę, że nadal „żyją” i mają się świetnie. I w sumie do każdego produktu podchodzę w podobny sposób. Jeśli coś się przeterminowało z żywności – oglądam. Czy pleśni nie ma, czy zapach ok. I zjadam lub nie” – piszą użytkownicy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę