Przejdź do treści

„Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do”? Tylko co trzecia osoba widzi tę różnicę

Etykieta na produkcie / istock
Etykieta na produkcie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta patrzy na słońce. Ma zamknięte oczy i ręce na głowie
Witamina D – czy i kiedy można ją przedawkować? Jaka jej ilość jest bezpieczna? Tłumaczy farmaceutka
Schizofrenia / istockphoto
Schizofrenia – jak chorują kobiety?
Patenty babci na bycie zero waste
7 sposobów naszych babć na bycie zero waste
Co jeść na śniadanie? / istock
7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie
test ciążowy
„Okresu brak a wynik testu negatywny”. Ginekolog wyjaśnia, kiedy najlepiej wykonać test ciążowy

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności” – pisze Sylwia Majcher, autorka niedawno wydanej książki „Wykorzystuję, nie marnuję”. Ostatni post blogerki dotyczący rozróżnienia dat ważności jest bardzo istotny. W końcu która z nas nie wyrzuciła przynajmniej jeden raz dobrze wyglądającego produktu żywnościowego tylko dlatego, że data ważności minęła?

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 13 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób. Tym razem Sylwia Majcher podjęła temat daty ważności produktów spożywczych. 

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

Data ważności produktów spożywczych

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności.

Polskie prawo w postaci ustawy przyjętej 13 lat temu reguluje kwestie bezpieczeństwa żywności i wymaga, by na opakowaniach produktów stosowane były dwa rodzaje oznakowania daty: termin przydatności do spożycia oraz data minimalnej trwałości.

One, jak widzicie na grafice, nie oznaczają tego samego. Brak tej świadomości sprawia, że przekroczenie terminu jest według raportu @bankizywnosci jednym z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia.

Udostępniajcie proszę tę grafikę, przyda się w grudniowym szaleństwie zakupów, które warto zacząć od przejrzenia swoich szafek kuchennych.

Może w czasie tego remanentu znajdziecie produkty, które spokojnie da się wciąż wykorzystać? Poszukajcie proszę.

I dajcie znać przy okazji, czy kurczowo trzymacie się daty ważności? Czy jednak bardziej ufacie swoim zmysłom. Co jesteście w stanie zjeść po terminie? A czego absolutnie nie dacie rady.
Napiszcie” – pisze Sylwia Majcher na swoim Instagramie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Zero waste – czego nie należy wyrzucać?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje! Przeczytaj, co robią inni.

„Podczas kupowania produktów w sklepie zawsze sprawdzam datę ważności. Ale jak już trafią do mojej kuchni, to ufam tylko własnym zmysłom (wącham, patrzę) staram się nie wyrzucać jedzenia, a kiedy się zdarza, to mam straszne wyrzuty sumienia. Dopiero zaczynam swoją drogę w kierunku niemarnowania i używania mniejszej ilości plastiku, nie zawsze się udaje… ale małymi krokami idę”

„Ufam swoim zmysłom. Jogurt próbuję i wącham, a mleko zagotowuję”

„Nie trzymam się tych dat. Sprawdzam zawsze czy produkt jest jeszcze zdatny do zjedzenia. Zwłaszcza w kwestii nabiału nie sugeruję się datą na opakowaniu. Nawet tydzień po terminie są jeszcze ok, gdy dobrze są przechowywane”

„Bez problemu zjadam warzywa czy owoce „po terminie” kiedy widzę, że nadal „żyją” i mają się świetnie. I w sumie do każdego produktu podchodzę w podobny sposób. Jeśli coś się przeterminowało z żywności – oglądam. Czy pleśni nie ma, czy zapach ok. I zjadam lub nie” – piszą użytkownicy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indeks glikemiczny - niski i wysoki indeks glikemiczny - o co w tym chodzi?

Indeks glikemiczny – niski i wysoki indeks glikemiczny – o co w tym chodzi?

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

5 największych kuchennych mitów

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

avocado

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców. Jak wygląda?

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

jedzenie

Intermittent fasting inaczej post przerywany – na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Dynia i pestki

Żelazo – jakie pełni funkcje w organizmie? Wyjaśnia dietetyczka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

KObieta nalewa kawę do kubka podróżnego

IKEA wycofuje swój kubek podróżny. Może być niebezpieczny dla zdrowia!

„Z wiekiem pokochałam siebie i zaczęłam rozumieć, że nikt nie jest idealny”. Dominika Pliszka o słuchaniu swojego ciała

zaburzenia odżywiania

Zaburzenia odżywiania – jakie są rodzaje? Jak wygląda leczenie?

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.