Przejdź do treści

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Rokitnik
Nalewka z rokitnika. Foto: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Łatwa w przygotowaniu, aromatyczna, słodzona miodem lub cukrem – domowa nalewka z dojrzałych i przepełnionych słońcem owoców. Wiśniówki, gruszkówki, czy pigwówki nikomu nie trzeba przestawiać. Jednak dziś o nieco mniej popularnych, ale zaskakujących smakiem nalewkach. Oto 4 z nich!

Nalewka z czeremchy

Owoce czeremchy posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też przetwory z niej przygotowane cieszą się popularnością. Zawierają duże ilości witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, antyoksydanty, a także wapń i fosfor. Owoce czeremchy wzmacniają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, przeciwkaszlowo, jak również uspokajająco, dlatego też szczególnie polecane są osobom zmagającym się z bezsennościom.

Przed rozpoczęciem przygotowywania nalewki, zdajmy sobie pytanie – gdzie znaleźć owoce czeremchy? Co ciekawe, czeremcha zwyczajna czy czeremcha amerykańska jest popularnym, dużym krzewem lub drzewem, który może rośnie gdzieś w pobliżu. Owoce czeremchy przypominają owoce borówki amerykańskiej, jednak są od niej zdecydowanie ciemniejsze, niemalże czarne.

Cenione za swój wyrazisty słodko-cierpki smak i intensywny aromat, idealnie sprawdzają się jako składnik nalewki. Najsmaczniejsze, najsłodsze i najlepsze do przetworzenia są dojrzałe owoce, których na drzewach należy szukać we wrześniu lub październiku.

nalewka cytrynówka

Stop! Owoce czeremchy skrywają w swoim wnętrzu pestki, które zawierają toksyczny cyjanowodór. Jednak owoce poddane obróbce termicznej, nie są szkodliwe dla naszego organizmu – tak więc nalewka z czeremchy nie powinna nikomu zaszkodzić.

Zebrane i umyte owoce umieszczamy w dużym, szklanym słoju, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Jego ilość zależy od mocy nalewki jaką chcemy osiągnąć. Po upływie tygodnia nalewkę z czeremchy przelewamy przez drobne sitko i rozlewamy do butelek. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.

Nalewka z rokitnika

Rokitnik nie bez powodu bywa nazywany polską pomarańczą. Jego wyjątkowy smak, bajeczny kolor i wyjątkowy aromat sprawiają, że przygotowana z niego nalewka okaże się waszą ulubioną! Rokitnik posiada mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych – to skarbnica świetnie przyswajalnej witaminy C, ponadto jest bogatym źródłem prowitaminy A, E,K, karotenoidów, kwasu foliowego, czy fitosteroli. Jednak to niestety wciąż mało znana i doceniana bomba witaminowa. Kiedy zbieramy owoce rokitnika? Najlepiej po przymrozkach, wówczas tracą gorycz i zyskują na smaku. Przygotowanie nalewki z rokitnika jest niezwykle proste i podobnie jak w innych przypadkach, nie wymaga szczególnych umiejętności. Oczyszczone i umyte owoce wkładamy do szklanego słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Jednak co istotne  – nalewka z rokitnika wymaga regularnego potrząsania co kilka dni.

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Dereniówka

Intensywnie czerwone, przypominające żurawinę owoce derenia jadalnego, bogate są w witaminę C i antyoksydanty. Wspomagają trawienie, korzystnie wpływają na układ moczowy, jednak co najważniejsze – są bardzo smaczne. Ich nieco cierpki, lekko słodki i delikatnie kwaśny smak,  idealnie sprawdzi się w domowej nalewce. Dereń owocuje na przełomie lata i jesieni, a w pełni dojrzałe owoce, lub te co spadły już z krzewu, uważane są za najsmaczniejsze. W odróżnieniu od innych nalewek, owoce derenia  przed zalaniem spirytusem należy ponakłuwać, dzięki czemu wydobędziemy z nich cudowny aromat. Do przygotowania dereniówki możemy wykorzystać zarówno miód jak i cukier.

Ratafia

To kolejny rodzaj nalewki o nieco tajemniczej nazwie. Jakich owoców potrzebujemy do jej przygotowania? Ratafia to wieloowocowa nalewka, z sezonowych owoców, dodawanych sukcesywnie. Jej smak co roku zaskakuje, bowiem owoce dodajemy w różnych proporcjach – nie ma określonego przepisu. Raz będzie skrywała w sobie więcej truskawek, innym razem malin czy czereśni. Jak wygląda proces jej przygotowania? Owoce, które dojrzewają od wiosny aż do późnej jesieni, zbieramy i dodajemy do wielkiego słoja. Zazwyczaj jako pierwsze wrzucamy, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem – truskawki, później czereśnie, maliny, później borówki. Jej smak dodatkowo możemy wzbogacić  śliwkami, aronią, porzeczkami, pigwą, dziką różą a nawet jarzębiną. Kiedy dodamy już ostatni rodzaj owoców, nalewkę odstawiamy na około 3-4 tygodnie, by wszystkie jej składniki się dobrze przegryzły.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?