Przejdź do treści

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

zdrowe jedzenie
Naturalne odkwaszanie organizmu - co to, po co, jak, czy warto Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada Arkadiusz Matras z Dietetyki #NieNaŻarty
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada dietetyk Arkadiusz Matras
Niemowle
Rak piersi nie przekreśla marzeń o macierzyństwie! Ola „Kobieta rakieta” jest tego przykładem
Kobieta ćwiczy pierwszą pomoc na modelu niemowlaka
Policjant okrzyknięty bohaterem! Uratował życie 3-tygodniowego dziecka, które zadławiło się mlekiem
Tai chi - czym jest? / istock
Tai chi – co to jest, co daje i jak ćwiczyć? Jak wygląda trening tai chi dla początkujących?

Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy.

Naturalne odkwaszanie organizmu – co to

Na pewno zetknęłaś się z pojęciem „zakwaszenie organizmu”. Część osób tłumaczy tym stanem niemal wszystkie dolegliwości, począwszy od zmęczenia, przez bóle głowy, podatność na choroby, przewlekły kaszel, astmę, refluks, po problemy z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem.

Zdaniem zwolenników równowaga pH jest bardzo ważna w organizmie i odkwaszenie może skutecznie pomóc w poprawie stanu zdrowia. Zdaniem sceptyków zakwaszenie organizmu to mit, a jego ewentualne leczenie to efekt placebo. Czy rzeczywiście można mówić o takim stanie jak zakwaszenie? Czy to prawda, czy mit? Jeśli prawda, to jaki ma wpływ na organizm?

– Istnieje oczywiście coś takiego jak równowaga kwasowo-zasadowa – wyjaśnia farmaceutka Paulina Front. – Wartości norm są bardzo różne ze względu na to, o jakim narządzie mówimy – zwraca uwagę specjalistka. – Inne zakresy będziemy brać pod uwagę, mając na myśli skórę, a inne, kiedy mówimy o żołądku czy krwi.

Czy w takim razie zakwaszenie całego organizmu to prawda czy mit?

– Biorąc jednak pod uwagę cały organizm, możemy mówić o kwasicy i zasadowicy, jednak należy pamiętać, że są to stany chorobowe nierzadko zagrażające życiu – podkreśla Paulina Front. – Kolejną kwestią w kontekście „zakwaszenia” jest fakt, że duży wpływ na zdrowie ma to, co jemy.

Wśród produktów spożywczych znajdziemy zarówno produkty zakwaszające, jak i alkalizujące. Oczywiście (co łatwo przewidzieć) przewaga pewnych produktów będzie prowadzić do zakwaszenia lub alkalizacji. Do produktów zakwaszających zaliczamy np. mięso, jaja (żółtko), ryby, ryż, sery czy chleb (zwykły biały). Widać na pierwszy rzut oka, że są to produkty dość popularne w diecie.

Jako produkty alkalizujące natomiast możemy wymienić: ziemniaki, fasolę, mleko, maślankę, świeże warzywa i owoce, w tym… cytrusy (przewrotnie kojarzą się pacjentom z zakwaszeniem, a jest odwrotnie). Łatwo więc zauważyć, że aby zachować równowagę kwasowo-zasadową wystarczy zbilansowana dieta.

Naturalne odkwaszenie organizmu polega na wprowadzeniu takiego sposobu żywienia i suplementacji, aby odzyskać utraconą równowagę kwasowo-zasadową. Odkwaszanie ma wspomóc pozbywanie się kwasów zgromadzonych w tkance łącznej.

Do zakwaszenia może prowadzić stres, niedosypianie, brak ruchu, zła dieta. Przyczyn zakwaszenia upatruje się w nadmiarze mięs, zbóż i nabiału. Na przeciwnym biegunie są owoce i warzywa. Zamiana proporcji pod względem rodzajów pokarmów może podziałać zbawiennie.

Oprócz niewłaściwego trybu życia i niewłaściwego sposobu żywienia przyczyną zakwaszenia może być zanieczyszczenie środowiska. To oznacza, że nawet dokładając starań do zdrowego trybu życia, nie wszystko mamy w swojej mocy. Zakwaszenie można zweryfikować za pomocą badania moczu przy użyciu odpowiednich papierków lakmusowych.

– Prawidłowa wartość pH moczu waha się między 6,5 a 7,5. To oznacza, że mocz u zdrowego człowieka powinien być zbliżony do odczynu obojętnego – tłumaczy Paulina Front.

– Można wykonać badanie papierkiem lakmusowym, ale należy je wykonać w odpowiednich warunkach (czyste naczynie, próbka pierwszego moczu, po umyciu się itd.) – zauważa farmaceutka. – Ważne jest również to, aby odczytać wynik w prawidłowy sposób (odpowiednie porównanie ze skalą barwną). Niewielkie odchylenia nie powinny być powodem do niepokoju, ponieważ duży wpływ na wynik będzie mieć spożyte wcześniej jedzenie.

Jaki wynik jest niepokojący?

– Znaczne odchylenia od normy oznaczają wizytę u lekarza. W takiej sytuacji prawdopodobnie lekarz zleci badanie moczu, aby zbadać inne parametry oprócz pH i ocenić stan pacjenta. Badanie samym papierkiem lakmusowym nie jest badaniem miarodajnym i jednoznacznym – podkreśla farmaceutka Paulina Front.

Naturalne odkwaszanie organizmu – po co

Czy zakwaszenie organizmu rzeczywiście wymaga interwencji? Jaki jest cel odkwaszania organizmu? Przywrócenie równowagi w organizmie może poprawić stan zdrowia, od „banalnych” schorzeń do poważnych dolegliwości. Odkwaszanie, jak wierzą zwolennicy, może uleczyć:

Problemy skórne, wypryski, pokrzywki
• Nasilony PMS u kobiet, zaburzenia potencji u mężczyzn
• Bóle głowy
• Bóle mięśni
• Stany zapalne układu oddechowego
Stany zapalne zatok
• Uczucie stałego zmęczenia
• Uczucie stałej senności
• Zaburzenia trawienia
• Poczucie brzydkiego smaku w ustach
• Brzydki zapach moczu

Jeśli w odpowiednim momencie organizm nie zostanie odkwaszony, z czasem objawy mogą się nasilać i pogłębiać. Dodatkowe dolegliwości ze strony zakwaszonego organizmu to podatność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, niepłodność i inne dolegliwości ginekologiczne jak np. endometrioza, obniżenie nastroju, koncentracji, zdolności poznawczych, alergie, astma, stany zapalne w organizmie, zespół metaboliczny, przyrost masy ciała, insulinooporność, zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Chroniczne zakwaszenie organizmu może doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworowych. Zamiast objawowego leczenia tych problemów, ulgę może przynieść holistyczne odkwaszenie. Sprawdzamy, jak to zrobić.

Jak naturalnie odkwasić organizm

• Dieta na odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie można przeprowadzić przede wszystkim przez zmiany w diecie. Uważa się, że pomocne mogą być: duże dawki witaminy C, najlepiej przyjmowanej z pożywieniem. Jeśli do diety wprowadzisz więcej warzyw i owoców, organizm na pewno zyska, nawet jeśli nie dowierzasz mocy odkwaszania

Korzystnie działa również rezygnacja z przetworzonej żywności. Warto mniej smażyć, unikać kofeiny oraz soli. Zamiast nich – ziołowe herbatki, ziołowe przyprawy, a także aloes.

• Kuracja dr Ottona Horaka na odkwaszanie

Polecana bywa również kuracja doktora Horaka. Zwolennicy uważają, że to najlepsze remedium na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kuracja poprawia także metabolizm oraz sprzyja skutecznej utracie zbędnych kilogramów. Uważa się, że przyczynia się także do uregulowania poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia.

Po kuracji można zauważyć lepszą kondycję ciała i ducha – począwszy od ładniejszej skóry, paznokci i włosów, przez zdrowe mięśnie i stawy, po lepszy nastrój. Wymagana jest rezygnacja z produktów pszennych, białego ryżu, olejów rafinowanych, margaryn, słodyczy i produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny.

Preferowane są natomiast: warzywa gotowane, na parze lub duszone, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, pestki i nasiona, dobre tłuszcze tłoczone na zimno oraz chude mięso i chudy nabiał w ograniczonych ilościach.

• Suplementacja odkwaszająca organizm

Wersja „dla leniwych” to suplementacja środkami przeciwdziałającymi zakwaszeniu. Zdaniem przeciwników, nie są one bezpieczne ani skuteczne. Uważa się, że mogą powodować skutek odwrotny od zamierzonego. Co na to specjalista?

Nie rekomenduję pacjentom zażywania tego typu suplementów – podkreśla Paulina Front, farmaceutka. –  Pomijając już ich skład, suplementy dają fałszywe poczucie, że „coś robimy” dla naszego zdrowia pozostając przy tych samych nawykach żywieniowych.

Równowaga kwasowo-zasadowa to przede wszystkim zróżnicowana dieta i ograniczenie używek. Bez tego ani rusz. Często skutek jest odwrotny od zamierzonego, ponieważ pozwalamy sobie na więcej, przyjmując suplement – mówi specjalistka.

– Dlatego niestety zmartwię – suplementy to ewentualne „wspomaganie”, a i nie w każdym przypadku ich stosowanie jest zasadne i konieczne. Zresztą sama nazwa „suplement diety” oznacza dodatek, na pewno nie oznacza „użyj mnie zamiast…”. Jak ze wszystkim – należy zachować zdrowy rozsądek – podkreśla Paulina Front.

• Tryb życia a odkwaszenie organizmu

Odkwaszeniu organizmu sprzyja również zdrowy tryb życia. Co najmniej godzina aktywności fizycznej każdego dnia, spacery, regularny i zdrowy sen najlepiej w godzinach 22-6, duże ilości wody, unikanie stresu, rezygnacja z używek – to proste i skuteczne sposoby na poprawę stanu zdrowia. Co sugeruje specjalista? Czy – i jeśli tak, to jak – przeprowadzić odkwaszanie?

Nie sugerowałabym nikomu „robienia odkwaszania”, ponieważ sugeruje to, że robimy je od czasu do czasu – mówi Paulina Front. – Jak już wspomniałam wcześniej, równowaga kwasowo-zasadowa po prostu istnieje i możemy ją albo utrzymać, albo zachwiać.

Nie ma zatem sposobu, żeby sprawę załatwić raz i mieć spokój – podkreśla farmaceutka. – Jest to praca nad sobą i swoimi nawykami codziennie.

Ruch, dieta, ograniczanie używek czy czynników stresogennych to skuteczny sposób na utrzymanie zdrowia, jeśli nie cierpimy na wrodzone schorzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to trudne, a np. ograniczenie stresu może być w niektórych sytuacjach wręcz niemożliwe. Mimo to warto małymi krokami próbować wprowadzać zmiany, jeśli czujemy się źle, jesteśmy przemęczeni itp. W jednym miesiącu możemy wprowadzić ruch, w kolejnym owoce i w końcu wyrobimy sobie pewne nawyki. Pozwoli to na przywrócenie równowagi i to nie tylko tej kwasowo-zasadowej. Niestety nikt nas w tej materii nie wyręczy, a już na pewno nie garść suplementów diety.

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy warto?

Odkwaszanie ma swoich zwolenników i przeciwników.

Co mówią przeciwnicy odkwaszania?

Zdaniem niektórych odkwaszanie organizmu jest bzdurą, gdyż naturalne jest np. kwasowe środowisko żołądka. Uważają, że odkwaszenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Zdaniem innych popularna metoda sprawdzania zakwaszenia organizmu za pomocą badania kwasowości moczu papierkiem lakmusowym nie może wykazać stopnia zakwaszenia komórek w organizmie.

Co mówią zwolennicy odkwaszania?

Regularne przeprowadzanie kuracji odkwaszających regeneruje organizm, sprzyja odbudowie tkanek. Nawet, jeśli nie podzielamy poglądów dotyczących zakwaszenia, zdrowa dieta nie zaszkodzi. Dieta uważana za odkwaszającą składa się z posiłków polecanych zarówno przez lekarzy, jak i przez dietetyków. Jak widać, można tylko zyskać, a więc – do dzieła.

  • Co mówi ekspertka o odkwaszaniu?

– Oczywiście odpowiedź brzmi: warto – przyznaje farmaceutka Paulina Front. – Jednak patrząc na całość zagadnienia, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że „zakwaszenie” to po prostu nowa nazwa na zachwianie równowagi-kwasowo zasadowej. O równowadze wiemy od lat – „zakwaszeniem” fascynujemy się dopiero od kilku lat, szczególny wzrost zainteresowania tematem zauważyłam po kampanii reklamowej pewnego suplementu diety.

Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, jak za pomocą chwytu marketingowego można przekonać pół Polski, że jest zakwaszona – zauważa specjalistka. – Przykładem może być test umieszczony kiedyś na stronie „odkwaszającego” produktu – nie dało się go rozwiązać tak, aby na końcu nie było sugestii, że reklamowany produkt może się przydać.

Wiem, bo robiłam go kilka razy i nawet gdy świadomie zaznaczałam same „prawidłowe” odpowiedzi,  wyszło mi:  „Gratulujemy, że prowadzisz zdrowy tryb życia, jednak to wcale nie oznacza, że nie jesteś zakwaszona” – śmieje się Paulina Front.

Posługując się pytaniami typu „czy czujesz zmęczenie, stres?”, reklamy pozwalają nam na utożsamienie się z problemem i poczucie, że to produkt właśnie dla nas. Kto nigdy nie był zestresowany i zmęczony? Ręka do góry! – mówi farmaceutka. – Porównałabym to do samodiagnozy z pomocą Google – jakie objawy byśmy nie wpisali, na koniec wyjdzie, że mamy nowotwór.

Zatem moja odpowiedź jest następująca: jeśli chcemy zadbać o własne zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe, czy wprowadzając aktywność fizyczną – jestem za. Jednak to całe „zakwaszenie” to nic nowego, bo to po prostu równowaga kwasowo-zasadowa.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Oczyszczanie wątroby – objawy, dieta, efekty

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Kobieta trzyma szklankę herbaty

Co wspomaga proces detoksykacji organizmu? Dlaczego czasem jest zaburzony? Wyjaśnia farmaceutka

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

kobieta

Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – co to jest i jak działa? Pomaga nie tylko na PMS

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i składników mineralnych, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

matka zmęczona dzieci

Niedobór witaminy B12? Zawroty głowy to tylko jeden z sygnałów wysyłanych przez organizm

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Palma sabałowa i właściwości dla kobiet / freepik

Palma sabałowa coraz bardziej popularna. Czym jest, na co pomaga i gdzie ją możemy znaleźć?

dziewczyny pijące herbatę w kuchni

Skrzyp polny – właściwości i zastosowania

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie