Przejdź do treści

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Jak czytać etykietki na chlebie
Zdjęcie: roman kraft / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Jesz chleb? To dobrze. Ten prawdziwy i wykonany z dobrej jakości produktów jest zdrowy dla naszego organizmu. Czym jednak kierujesz się, gdy go kupujesz? Ceną, wyglądem, a może składem? Przyjrzałam się etykietkom na chlebach. W wielu przypadkach nie jest dobrze.

Obecnie skład powszechnie dostępnych chlebów wcale nie jest prosty i oczywisty, a jego wybór nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia. Ilość produktów dostępnych na rynku jest ogromna, więc skąd wiedzieć, który chleb jest wart uwagi?

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Okiem ekspertki

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na długość składu na etykiecie. Im krótszy tym lepszy. Tak naprawdę wystarczy, aby zawierał cztery elementy: zakwas, mąkę, wodę i sól. Niestety, nie często możemy znaleźć takie pieczywo. Starajmy się jednak szukać takich, które nie zawierają substancji słodzących, np. cukru, słodu, syropów oraz substancji zagęszczających, skrobi, płatków ziemniaczanych, itd. – wyjaśnia Kamila Zabłocka, dietetyczka.

Ekspertka zaleca także, by zwracać uwagę na opis mąk użytych do zrobienia chleba.

Dla większości społeczeństwa, bez większych problemów zdrowotnych, najlepszym wyborem będzie pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Chleb określany mianem „wieloziarnisty” nie jest niestety tym samym, co chleb „pełnoziarnisty”.

Wiele ziaren (rodzajów zbóż) nie oznacza, że mąki z nich powstałe są nieoczyszczone, pełne błonnika i witamin z grupy B. Należy też spojrzeć czy chleb pełnoziarnisty jest faktycznie zrobiony z podanej w nazwie mąki. Niestety, zdarza się tak, że mąka jest tylko domieszką kilku do kilkunastu procentów mąki o niskim przemiale – dodaje specjalistka.

Jakie składniki w chlebie są dobre dla naszego organizmu? Ziarna dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy, czarnuszka, otręby, płatki owsiane oraz sezam.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Etykiety na chlebie. Zdj: materiały własne

Etykieta na chlebie

  • mąka

O jakości chleba decyduje mąka, a raczej jej rodzaj. Im ziarna są skuteczniej oczyszczone, tym mąka jest bielsza, a produkt – gorszej jakości.

Jaka mąka w chlebie będzie więc najzdrowsza? Ta z pełnego przemiału – graham, razowa czy sitkowa. Wysoki typ mąki (np. 2000 a nie 450) oznacza więc, że chleb jest dobrej jakości.

  • emulgatory

Na etykietach możemy znaleźć także emulgatory tłuszczowe: E300, który odpowiednio napowietrza ciasto, oraz E471 i E472, czyli związki niwelujące czerstwienie chleba. Do pieczywa często dodaje się także ekstrakt słodowy (tzw. słód jęczmienny), który nadaje ciemną barwę oraz charakterystyczny smak i zapach. Wszystkie wymienione związki są dodawane w małych ilościach, więc nie są szkodliwe dla zdrowia.

  • substancje konserwujące

Na etykiecie chleba możesz zauważyć także substancje konserwujące – E200 (kwas sorbowy) lub E280 (kwas propionowy). Dzięki nim nasze pieczywo w chlebaku jest dłużej świeże.

  • substancje zagęszczające

Znalazłaś na etykiecie E412? To guma guar, która dzięki swojej dużej chłonności sprawia, że bochenki są wyrośnięte. Podobnie działa mąka sojowa.

  • regulatory kwasowości

To np. E262, znany jako kwaśny octan sodu. Wydłuża on świeżość pieczywa.

  • ocet

Zdarza się, że producenci do chleba dodają także ocet. To składnik, który wpływa na jego smak. Nie musimy się go jednak bać – jest całkowicie nieszkodliwy.

Czego jeszcze unikać? Cukru, glukozy czy syropu glukozowo-fruktozowego.

18 przepisów na królewskie śniadanie

Który chleb wybrać?

W sklepie sięgaj po chleb ciężki, a nie lekki i „nadmuchany”. Ten drugi zawiera więcej glutenu. Zrezygnuj z gładkiej i cienkiej skórki. W prawdziwym chlebie będzie twarda i pękająca. Jeżeli chleb jest już pokrojony, zwracaj uwagę na jego miąższ – zdrowy chleb będzie twardy i bez dziur. Kolejna zaleta zdrowego, żytniego chleba? Nie pleśnieje tak szybko jak ten z mąki pszennej.

Zasada jest jedna – im dłuższy skład, tym gorszy chleb.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Kamila Zabłocka, dietetyczka
Kamila Zabłocka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Wyzwania domowych piekarzy

Wyzwania domowych piekarzy, czyli jak upiec sobie chleb

Pieczywo / istock

Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

3 wariacje na temat cukinii

Pszeniczny brzuch – masz go?

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę