Przejdź do treści

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Jak czytać etykietki na chlebie
Zdjęcie: roman kraft / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images
Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie
Powiększenie piersi - sposoby zabiegów i przeciwwskazania
Powiększenie piersi – sposoby zabiegów i przeciwwskazania
Mindy i Ben Cayerowie/Twitter/@FLCRNA
Koronawirus w USA. Jak wygląda miłość w czasach zarazy? Jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów
Naturalna alternatywa
Naturalna alternatywa. Sprawdź, może nie potrzebujesz tylu kosmetyków z drogerii?
Zdenerwowany? Zjedz coś
Zdenerwowana? Zjedz coś! Twój organizm woła o pomoc

Jesz chleb? To dobrze. Ten prawdziwy i wykonany z dobrej jakości produktów jest zdrowy dla naszego organizmu. Czym jednak kierujesz się, gdy go kupujesz? Ceną, wyglądem, a może składem? Przyjrzałam się etykietkom na chlebach. W wielu przypadkach nie jest dobrze.

Obecnie skład powszechnie dostępnych chlebów wcale nie jest prosty i oczywisty, a jego wybór nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia. Ilość produktów dostępnych na rynku jest ogromna, więc skąd wiedzieć, który chleb jest wart uwagi?

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Okiem ekspertki

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na długość składu na etykiecie. Im krótszy tym lepszy. Tak naprawdę wystarczy, aby zawierał cztery elementy: zakwas, mąkę, wodę i sól. Niestety, nie często możemy znaleźć takie pieczywo. Starajmy się jednak szukać takich, które nie zawierają substancji słodzących, np. cukru, słodu, syropów oraz substancji zagęszczających, skrobi, płatków ziemniaczanych, itd. – wyjaśnia Kamila Zabłocka, dietetyczka.

Ekspertka zaleca także, by zwracać uwagę na opis mąk użytych do zrobienia chleba.

Dla większości społeczeństwa, bez większych problemów zdrowotnych, najlepszym wyborem będzie pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Chleb określany mianem „wieloziarnisty” nie jest niestety tym samym, co chleb „pełnoziarnisty”.

Wiele ziaren (rodzajów zbóż) nie oznacza, że mąki z nich powstałe są nieoczyszczone, pełne błonnika i witamin z grupy B. Należy też spojrzeć czy chleb pełnoziarnisty jest faktycznie zrobiony z podanej w nazwie mąki. Niestety, zdarza się tak, że mąka jest tylko domieszką kilku do kilkunastu procentów mąki o niskim przemiale – dodaje specjalistka.

Jakie składniki w chlebie są dobre dla naszego organizmu? Ziarna dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy, czarnuszka, otręby, płatki owsiane oraz sezam.

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Etykiety na chlebie. Zdj: materiały własne

Etykieta na chlebie

  • mąka

O jakości chleba decyduje mąka, a raczej jej rodzaj. Im ziarna są skuteczniej oczyszczone, tym mąka jest bielsza, a produkt – gorszej jakości.

Jaka mąka w chlebie będzie więc najzdrowsza? Ta z pełnego przemiału – graham, razowa czy sitkowa. Wysoki typ mąki (np. 2000 a nie 450) oznacza więc, że chleb jest dobrej jakości.

  • emulgatory

Na etykietach możemy znaleźć także emulgatory tłuszczowe: E300, który odpowiednio napowietrza ciasto, oraz E471 i E472, czyli związki niwelujące czerstwienie chleba. Do pieczywa często dodaje się także ekstrakt słodowy (tzw. słód jęczmienny), który nadaje ciemną barwę oraz charakterystyczny smak i zapach. Wszystkie wymienione związki są dodawane w małych ilościach, więc nie są szkodliwe dla zdrowia.

  • substancje konserwujące

Na etykiecie chleba możesz zauważyć także substancje konserwujące – E200 (kwas sorbowy) lub E280 (kwas propionowy). Dzięki nim nasze pieczywo w chlebaku jest dłużej świeże.

  • substancje zagęszczające

Znalazłaś na etykiecie E412? To guma guar, która dzięki swojej dużej chłonności sprawia, że bochenki są wyrośnięte. Podobnie działa mąka sojowa.

  • regulatory kwasowości

To np. E262, znany jako kwaśny octan sodu. Wydłuża on świeżość pieczywa.

  • ocet

Zdarza się, że producenci do chleba dodają także ocet. To składnik, który wpływa na jego smak. Nie musimy się go jednak bać – jest całkowicie nieszkodliwy.

Czego jeszcze unikać? Cukru, glukozy czy syropu glukozowo-fruktozowego.

18 przepisów na królewskie śniadanie

Który chleb wybrać?

W sklepie sięgaj po chleb ciężki, a nie lekki i „nadmuchany”. Ten drugi zawiera więcej glutenu. Zrezygnuj z gładkiej i cienkiej skórki. W prawdziwym chlebie będzie twarda i pękająca. Jeżeli chleb jest już pokrojony, zwracaj uwagę na jego miąższ – zdrowy chleb będzie twardy i bez dziur. Kolejna zaleta zdrowego, żytniego chleba? Nie pleśnieje tak szybko jak ten z mąki pszennej.

Zasada jest jedna – im dłuższy skład, tym gorszy chleb.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Kamila Zabłocka, dietetyczka
Kamila Zabłocka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wyzwania domowych piekarzy

Wyzwania domowych piekarzy, czyli jak upiec sobie chleb

Pieczywo / istock

Czy koronawirusem można się zarazić, kupując pieczywo luzem? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

święta

Święta na bezglutenie

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

3 wariacje na temat cukinii

Pszeniczny brzuch – masz go?

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Jak kupować chleb?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.