Przejdź do treści

Nie tylko na przeziębienie. Dietetyczka o wpływie cynamonu na PCOS

cynamon
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie, cechująca się korzennym aromatem i delikatnie cierpkim smakiem. Najczęściej używamy jej w okresie jesienno-zimowym do wypieków i rozgrzewających napojów. Ta korzenna przyprawa posiada sporo właściwości leczniczych. Nie tylko łagodzi infekcje, wzmacnia odporność, ale również wspiera gospodarkę hormonalną. Dietetyczka Emilia Cesarek pisze o pozytywnym wpływie cynamonu na PCOS.  

Cynamon to niezwykle cenny produkt spożywczy pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowca (łac. Cinnamomum). Kupimy go pod postacią ciemnobrązowego proszku lub charakterystycznego rulonika, nazywanego potocznie laską. Ta korzenna przyprawa znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce i lecznictwie.

cynamon

Cynamon – właściwości

Spożywana w odpowiednich ilościach, może korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Szczególnie przydatna okazuje się w sezonie jesienno-zimowym, w trakcie przeziębień, grypy i innych infekcji wirusowych. Cynamon łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a ostanie badania wykazują, że hamuje on również rozwój komórek nowotworowych i wpływa na regulację cukru we krwi.

Cynamon a PCOS

Emilia Cesarek, dietetyczka i autorka bloga Keep FIT in style, w swoim najnowszym wpisie na Instagramie pisze o korzystnym wpływie cynamonu na PCOS. O zespole policystycznych jajników mówi się, gdy spełnione są dwa z trzech kryteriów: brak owulacji albo sporadyczne jej występowanie, objawy hiperandrogenizacji oraz policystyczne jajniki widoczne w obrazie USG (po wykluczeniu innych schorzeń skutkujących tworzeniem się torbieli na jajnikach).

Sandra Kubicka

„Cynamon wykazał w badaniach działanie poprawiające regularność miesiączek (przy PCOS cykle są często długie lub występują rzadziej niż powinny). Udowodniono mu działanie poprawiające wrażliwość insulinową (IO często towarzyszy PCOS).” – wyjaśnia dietetyczka.

Specjalistka do spraw żywienia wskazuje również, że cynamon wpływa na obniżanie poziomu glukozy na czczo. „Pozytywnie wpływał na czynnik AMH, określający kobiecą rezerwę jajnikową” – dodaje.

View this post on Instagram

Deser pod tytułem "lato nie odchodź" ☀️ W sezonie letnim owoce?? zjadam CODZIENNIE. Tu malinki z dodatkiem jogurtu kokosowego i CYNAMONU, który jest bohaterem dzisiejszego posta?? . . W takim deserze można przemycić zupełnie pysznym przypadkiem kilka produktów wspierających gospodarkę hormonalną. Dziś CYNAMON, a PCOS????‍? . . ??Cynamon wykazał w badaniach działanie poprawiające regularność miesiączek (przy PCOS cykle są często długie lub występują rzadziej niż powinny). ??Udowodniono mu działanie poprawiające wrażliwość insulinową (IO często towarzyszy PCOS). ?? Cynamon wpływa na obniżanie poziomu glukozy na czczo. ?? Pozytywnie wpływał na czynnik AMH, określający kobiecą rezerwę jajnikową. . . CYNAMON powinien być cejloński, dobrej jakości, wybierzcie ekologiczny produkt. Tak, ma to znaczenie w kontekście oczekiwanego działania ??? . . ??Polecam Wam taki deser do dzisiejszej kolacji. Otagujcie jeśli użyjecie gdzieś cynamonu, chętnie zobaczę czy próbujecie takiego działania na swoje hormony ? ❤️ . . #dieta #cinnamon #zdrowie #DIETETYK #hormony #pcos #insulinooporność #IO #cukrzyca #zdrowadieta #jedzenie #odżywianie #lato #deser #owoce #healthy #snack #przekąska #pyszne #piękne #jedzenie #food #dietetykonline #enjoy

A post shared by Emilia Cesarek – DIETETYK (@keepfitinstyle_dietetyk) on

Cynamon – jaki wybrać?

Okazuje się, że cynamon cynamonowi nierówny. To przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej warstwy kory wiecznie zielonych drzew cynamonowych osiągających wysokość nawet do 10 metrów. Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka), ale w marketach bardzo często możemy natknąć się na jego inną odmianę – kasję, nazywaną też cynamonowcem wonnym. To chińska odmiana, która ma bardziej cierpki smak, jaśniejszą barwę, twarde laski o kształcie tzw. dwururki i zawiera sporo szkodliwej kumaryny, która w nadmiernych ilościach jest toksyczna.

„Cynamon powinien być cejloński, dobrej jakości, wybierzcie ekologiczny produkt. Tak, ma to znaczenie w kontekście oczekiwanego działania” – podkreśla dietetyczka.

Nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy droższy, ale pochodzący z Cejlonu cynamon, który jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.