Przejdź do treści

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kaya Szulczewska: „Włosy pod pachami mogą być równie zadbane, piękne i pożądane, co te na głowie”
Kobieta stoi i trzyma się ręką za głowę
Spójrz na zdjęcie i sprawdź, czy twoja postawa ciała jest prawidłowa. Jak ją poprawić i na co zwrócić uwagę? Wyjaśnia fizjoterapeutka
lekarz myjący dłonie przed operacją
Lekarka wyjawia, jak doszło do tak szybkiego rozprzestrzeniania się koronawirusa we Włoszech. I podpowiada, co robić, jeśli podejrzewasz u siebie chorobę
ćwiczenia za biurkiem - kobieta w biurze
Ćwiczenia w pracy. Męczy cię ból karku? Sprawdź, jak sobie pomóc
Paweł Królikowski
Paweł Królikowski nie żyje. Aktor zmarł po długiej walce z chorobą

„Szanuj jedzenie” to hasło obecnej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbywa się cyklicznie w blisko 400 restauracjach z 35 miast. Każdej z edycji przyświeca inny cel, a obecna jest szczególna, bo zwraca uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz świadomej konsumpcji. To ruch w nurcie zero waste, połączony z ogólnopolską kampanią #SzanujJedzenie. Spieszmy się, bo festiwal trwa do 17 kwietnia! 

Od 3 do 17 kwietnia w całym kraju odbywa się festiwalu kulinarny Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Przekaz obecnej edycji jest prostu: szanuj jedzenie. To, które trafia do twojego koszyka w sklepie, to, które spożywasz i to, którego nie powinieneś wyrzucać.

„Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo temat numer jeden. Będziemy promować jak najmniejsze marnowanie jedzenia i zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste”, tak zapowiadają organizatorzy festiwalu kulinarnego, Restaurant Week.

😟 CO ROKU MARNUJEMY 1/3 ŚWIATOWEJ ŻYWNOŚCI 😟Weź udział w najbardziej szanującym jedzenie Przedsięwzięciu w naszym…

Gepostet von Restaurant Week Polska am Freitag, 15. März 2019

Jak wziąć udział w Restaurant Week?

Udział w festiwalu jest prosty: na stronie internetowej dokonujesz rezerwacji a następnie w wybranych dla siebie terminie odwiedzasz restaurację. Lokale przygotowują trzydaniowe zestawy, za które płacimy 49 zł, potem oceniamy dania, jak również miejsce.

Inspiracją do wybrania hasła wpisanego w nurt zero waste była niedawna wizyta w Polsce szefa kuchni Massimo Bottury’ego, właściciela jednej z najlepszych restauracji na świecie, który namawiał kucharzy i restauratorów, aby zwracać się z należytym szacunkiem do produktów i ograniczać marnotrawienie resztek. Zauważył również, że jest to jeden z istotniejszych czynników, który ma wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

informuje koordynator festiwalu Tomasz Chądzyński
Foodsi aplikacja

#SzanujJedzenie

Inicjatywą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week jest kampania społeczna #SzanujJedzenie, do której przyłączyło się wiele znanych osób w mediach społecznościowych. Kampania szerzy świadomość na temat racjonalnego podejścia do zakupów, wykorzystywania produktów i zwraca uwagę na ilość wyrzucanego jedzenia.

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste.

mówi Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska

Zobacz spot reklamujący obecną edycję Restaurant Week pod hasłem „Szanuj jedzenie”:

#SzanujJedzenie – akcja Noizz i Restaurant Week

Rocznie wyrzucasz nawet 200 kg jedzenia. 🍴 Na świecie marnuje się prawie 1/3 żywności.Razem z NOIZZ.pl i 10 wspaniałymi osobami stworzyliśmy porady, jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, jednocześnie poprawiając stan naszej planety. 🌍#SzanujJedzenie #Noizz #RestaurantWeek

Gepostet von Restaurant Week Polska am Dienstag, 2. April 2019

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

ziemniaki

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

Kampania Pantene / materiały prasowe

Osoby LGBT+ boją się wrócić na święta do swoich rodzinnych domów. Nowa kampania Pantene wzrusza!

A czy ty już obmacałeś swoje jajka? „Złap Się Za Jajka” – świetna kampania w ramach akcji Movember

Dzieci siedzą na krzesełkach na scenie teatralnej. Mówi do nich Tomasz Kot, który kuca przed nimi

Święta to czas (u)dawania – niezwykłe lekcje aktorstwa Tomasza Kota dla osieroconych dzieci

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Animowana kobieta w uścisku potwora

Stwardnienie rozsiane nie zawsze widać! Oto niewidoczne objawy stwardnienia rozsianego, z którymi chorzy zmagają się na co dzień!

Atopowe zapalenie skóry. Tym się nie można zarazić! Ruszyła kampania edukacyjna „Zrozumieć AZS”

Kampania PZU / fot. materiały prasowe

„Prowadzisz? Odłóż telefon!” to nowa kampania PZU. Mocny spot pokazuje, co może wydarzyć się na drodze każdej z nas

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

Akcja "Nie świruj, idź na wybory"

Akcja „Nie świruj, idź na wybory” w ogniu krytyki. Nagrania ośmieszają osoby chore psychicznie

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

Instagram

Alejandra Lara, jedna z zawodniczek MMA, pokazała jak ważna jest dla niej nasza planeta. A nam bardzo się to podoba!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?