Przejdź do treści

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Test ciążowy / istock
Test ciążowy – po jakim czasie go zrobić, by wynik nie był zafałszowany? Wyjaśnia ginekolog Krzysztof Kucharski
Pieczone zimowe owoce
szklanki z wodą
Dlaczego zimą szybciej się odwadniamy?
Katarzyna Koczułap / Instagram
Psycholożka stworzyła adwentowy sekskalendarz. „Dziewczyny, lusterka w dłoń i oglądamy swoje cipki!” – mówi Katarzyna Koczułap
gwiazga betlejemska
Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię

„Szanuj jedzenie” to hasło obecnej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbywa się cyklicznie w blisko 400 restauracjach z 35 miast. Każdej z edycji przyświeca inny cel, a obecna jest szczególna, bo zwraca uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz świadomej konsumpcji. To ruch w nurcie zero waste, połączony z ogólnopolską kampanią #SzanujJedzenie. Spieszmy się, bo festiwal trwa do 17 kwietnia! 

Od 3 do 17 kwietnia w całym kraju odbywa się festiwalu kulinarny Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Przekaz obecnej edycji jest prostu: szanuj jedzenie. To, które trafia do twojego koszyka w sklepie, to, które spożywasz i to, którego nie powinieneś wyrzucać.

„Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo temat numer jeden. Będziemy promować jak najmniejsze marnowanie jedzenia i zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste”, tak zapowiadają organizatorzy festiwalu kulinarnego, Restaurant Week.

😟 CO ROKU MARNUJEMY 1/3 ŚWIATOWEJ ŻYWNOŚCI 😟Weź udział w najbardziej szanującym jedzenie Przedsięwzięciu w naszym…

Gepostet von Restaurant Week Polska am Freitag, 15. März 2019

Jak wziąć udział w Restaurant Week?

Udział w festiwalu jest prosty: na stronie internetowej dokonujesz rezerwacji a następnie w wybranych dla siebie terminie odwiedzasz restaurację. Lokale przygotowują trzydaniowe zestawy, za które płacimy 49 zł, potem oceniamy dania, jak również miejsce.

Inspiracją do wybrania hasła wpisanego w nurt zero waste była niedawna wizyta w Polsce szefa kuchni Massimo Bottury’ego, właściciela jednej z najlepszych restauracji na świecie, który namawiał kucharzy i restauratorów, aby zwracać się z należytym szacunkiem do produktów i ograniczać marnotrawienie resztek. Zauważył również, że jest to jeden z istotniejszych czynników, który ma wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

informuje koordynator festiwalu Tomasz Chądzyński
Foodsi aplikacja

#SzanujJedzenie

Inicjatywą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week jest kampania społeczna #SzanujJedzenie, do której przyłączyło się wiele znanych osób w mediach społecznościowych. Kampania szerzy świadomość na temat racjonalnego podejścia do zakupów, wykorzystywania produktów i zwraca uwagę na ilość wyrzucanego jedzenia.

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste.

mówi Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska

Zobacz spot reklamujący obecną edycję Restaurant Week pod hasłem „Szanuj jedzenie”:

#SzanujJedzenie – akcja Noizz i Restaurant Week

Rocznie wyrzucasz nawet 200 kg jedzenia. 🍴 Na świecie marnuje się prawie 1/3 żywności.Razem z NOIZZ.pl i 10 wspaniałymi osobami stworzyliśmy porady, jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, jednocześnie poprawiając stan naszej planety. 🌍#SzanujJedzenie #Noizz #RestaurantWeek

Gepostet von Restaurant Week Polska am Dienstag, 2. April 2019

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

A czy ty już obmacałeś swoje jajka? „Złap Się Za Jajka” – świetna kampania w ramach akcji Movember

Dzieci siedzą na krzesełkach na scenie teatralnej. Mówi do nich Tomasz Kot, który kuca przed nimi

Święta to czas (u)dawania – niezwykłe lekcje aktorstwa Tomasza Kota dla osieroconych dzieci

Jedzenie wyłożone na stole (makaron w kształcie torby na zakupy, szklana butelka mleka, wytłaczanka jajek, dwa słoiki i siatka pomidorów)

Jak śmiecić mniej? Poznaj zasadę 5 kroków

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Animowana kobieta w uścisku potwora

Stwardnienie rozsiane nie zawsze widać! Oto niewidoczne objawy stwardnienia rozsianego, z którymi chorzy zmagają się na co dzień!

Atopowe zapalenie skóry. Tym się nie można zarazić! Ruszyła kampania edukacyjna „Zrozumieć AZS”

Kampania PZU / fot. materiały prasowe

„Prowadzisz? Odłóż telefon!” to nowa kampania PZU. Mocny spot pokazuje, co może wydarzyć się na drodze każdej z nas

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

Akcja "Nie świruj, idź na wybory"

Akcja „Nie świruj, idź na wybory” w ogniu krytyki. Nagrania ośmieszają osoby chore psychicznie

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

Instagram

Alejandra Lara, jedna z zawodniczek MMA, pokazała jak ważna jest dla niej nasza planeta. A nam bardzo się to podoba!

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

istockphoto.com

Mydło wraca do łask!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Unsplash

Czy twoje ubranie jest „zdrowe”? Polska marka modowa oceniła wartość zdrowotną najczęściej spotykanych materiałów

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

plastik

Recyklomaty w Warszawie. Wymienisz plastikową butelkę lub metalową puszkę na wejściówki do kina

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.