Przejdź do treści

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka
Wiesz, jakiej ochrony słonecznej używać na promieniowanie UVA, a jakiej na UVB? I co to jest to PPD? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Instagram: https://www.instagram.com/pani_fizjotrener/
Kolor krwi menstruacyjnej może dużo powiedzieć o stanie twojego zdrowia. Wyjaśnia fizjoterapeutka
Liść Damiana - idealne zioło dla małżeństw, par z dłuższym stażem jak i bardzo zapracowanych osób
„Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo, a to się przekłada również na wzmocnienie popędu seksualnego”
kobieta przemawia do publiczności
Stres popijasz kawą? Uważaj na serce. O tym, czy przyspieszone bicie serca jest dla nas groźne, mówi kardiolog

„Szanuj jedzenie” to hasło obecnej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbywa się cyklicznie w blisko 400 restauracjach z 35 miast. Każdej z edycji przyświeca inny cel, a obecna jest szczególna, bo zwraca uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz świadomej konsumpcji. To ruch w nurcie zero waste, połączony z ogólnopolską kampanią #SzanujJedzenie. Spieszmy się, bo festiwal trwa do 17 kwietnia! 

Od 3 do 17 kwietnia w całym kraju odbywa się festiwalu kulinarny Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Przekaz obecnej edycji jest prostu: szanuj jedzenie. To, które trafia do twojego koszyka w sklepie, to, które spożywasz i to, którego nie powinieneś wyrzucać.

„Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo temat numer jeden. Będziemy promować jak najmniejsze marnowanie jedzenia i zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste”, tak zapowiadają organizatorzy festiwalu kulinarnego, Restaurant Week.

😟 CO ROKU MARNUJEMY 1/3 ŚWIATOWEJ ŻYWNOŚCI 😟Weź udział w najbardziej szanującym jedzenie Przedsięwzięciu w naszym…

Gepostet von Restaurant Week Polska am Freitag, 15. März 2019

Jak wziąć udział w Restaurant Week?

Udział w festiwalu jest prosty: na stronie internetowej dokonujesz rezerwacji a następnie w wybranych dla siebie terminie odwiedzasz restaurację. Lokale przygotowują trzydaniowe zestawy, za które płacimy 49 zł, potem oceniamy dania, jak również miejsce.

Inspiracją do wybrania hasła wpisanego w nurt zero waste była niedawna wizyta w Polsce szefa kuchni Massimo Bottury’ego, właściciela jednej z najlepszych restauracji na świecie, który namawiał kucharzy i restauratorów, aby zwracać się z należytym szacunkiem do produktów i ograniczać marnotrawienie resztek. Zauważył również, że jest to jeden z istotniejszych czynników, który ma wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

informuje koordynator festiwalu Tomasz Chądzyński
Foodsi aplikacja

#SzanujJedzenie

Inicjatywą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week jest kampania społeczna #SzanujJedzenie, do której przyłączyło się wiele znanych osób w mediach społecznościowych. Kampania szerzy świadomość na temat racjonalnego podejścia do zakupów, wykorzystywania produktów i zwraca uwagę na ilość wyrzucanego jedzenia.

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste.

mówi Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska

Zobacz spot reklamujący obecną edycję Restaurant Week pod hasłem „Szanuj jedzenie”:

#SzanujJedzenie – akcja Noizz i Restaurant Week

Rocznie wyrzucasz nawet 200 kg jedzenia. 🍴 Na świecie marnuje się prawie 1/3 żywności.Razem z NOIZZ.pl i 10 wspaniałymi osobami stworzyliśmy porady, jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, jednocześnie poprawiając stan naszej planety. 🌍#SzanujJedzenie #Noizz #RestaurantWeek

Gepostet von Restaurant Week Polska am Dienstag, 2. April 2019

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

plastik

Recyklomaty w Warszawie. Wymienisz plastikową butelkę lub metalową puszkę na wejściówki do kina

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zostań miejską ogrodniczką!

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Dziewczyna zagląda do lodówki

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Foodsi aplikacja

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

„Autyzm może sprawić, że odkryjesz rzeczy niezwykłe”. Warto wiedzieć trochę więcej o autyzmie. Ta animacja ci w tym pomoże

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

„Jestem niesamowita”, „Nie przepraszam za…”. Marzec należał do kobiet. Oto nasze podsumowanie miesiąca

Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii

„Autyzm – wystarczy zrozumieć”. Ucz się tolerancji w najnowszej kampanii mówiącej o spektrum autyzmu

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

„Mamy dość litowania się nad sprawcami przemocy”. Kampania „Alfabet Zgody. Bo tylko TAK znaczy TAK” w walce z cyberprzemocą

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza

rysunki kobiet z siniakiami

Kobiety „ubrane” w siniaki – dosadna kampania przeciwko przemocy domowej

Przestańmy robić zakupy na zasadzie „zastaw się, a postaw się” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni