Przejdź do treści

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

„Szanuj jedzenie” to hasło obecnej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbywa się cyklicznie w blisko 400 restauracjach z 35 miast. Każdej z edycji przyświeca inny cel, a obecna jest szczególna, bo zwraca uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz świadomej konsumpcji. To ruch w nurcie zero waste, połączony z ogólnopolską kampanią #SzanujJedzenie. Spieszmy się, bo festiwal trwa do 17 kwietnia! 

Od 3 do 17 kwietnia w całym kraju odbywa się festiwalu kulinarny Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Przekaz obecnej edycji jest prostu: szanuj jedzenie. To, które trafia do twojego koszyka w sklepie, to, które spożywasz i to, którego nie powinieneś wyrzucać.

„Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo temat numer jeden. Będziemy promować jak najmniejsze marnowanie jedzenia i zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste”, tak zapowiadają organizatorzy festiwalu kulinarnego, Restaurant Week.

😟 CO ROKU MARNUJEMY 1/3 ŚWIATOWEJ ŻYWNOŚCI 😟Weź udział w najbardziej szanującym jedzenie Przedsięwzięciu w naszym…

Gepostet von Restaurant Week Polska am Freitag, 15. März 2019

Jak wziąć udział w Restaurant Week?

Udział w festiwalu jest prosty: na stronie internetowej dokonujesz rezerwacji a następnie w wybranych dla siebie terminie odwiedzasz restaurację. Lokale przygotowują trzydaniowe zestawy, za które płacimy 49 zł, potem oceniamy dania, jak również miejsce.

Inspiracją do wybrania hasła wpisanego w nurt zero waste była niedawna wizyta w Polsce szefa kuchni Massimo Bottury’ego, właściciela jednej z najlepszych restauracji na świecie, który namawiał kucharzy i restauratorów, aby zwracać się z należytym szacunkiem do produktów i ograniczać marnotrawienie resztek. Zauważył również, że jest to jeden z istotniejszych czynników, który ma wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

informuje koordynator festiwalu Tomasz Chądzyński
Foodsi aplikacja

#SzanujJedzenie

Inicjatywą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week jest kampania społeczna #SzanujJedzenie, do której przyłączyło się wiele znanych osób w mediach społecznościowych. Kampania szerzy świadomość na temat racjonalnego podejścia do zakupów, wykorzystywania produktów i zwraca uwagę na ilość wyrzucanego jedzenia.

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste.

mówi Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska

Zobacz spot reklamujący obecną edycję Restaurant Week pod hasłem „Szanuj jedzenie”:

#SzanujJedzenie – akcja Noizz i Restaurant Week

Rocznie wyrzucasz nawet 200 kg jedzenia. 🍴 Na świecie marnuje się prawie 1/3 żywności.Razem z NOIZZ.pl i 10 wspaniałymi osobami stworzyliśmy porady, jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, jednocześnie poprawiając stan naszej planety. 🌍#SzanujJedzenie #Noizz #RestaurantWeek

Gepostet von Restaurant Week Polska am Dienstag, 2. April 2019

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Foodsi aplikacja

Foodsi – nowa polska aplikacja, dzięki której nie zmarnuje się nadwyżka jedzenia w knajpach. Przetestowaliśmy!

„Autyzm może sprawić, że odkryjesz rzeczy niezwykłe”. Warto wiedzieć trochę więcej o autyzmie. Ta animacja ci w tym pomoże

Paulina Górska

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

„Jestem niesamowita”, „Nie przepraszam za…”. Marzec należał do kobiet. Oto nasze podsumowanie miesiąca

Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii

„Autyzm – wystarczy zrozumieć”. Ucz się tolerancji w najnowszej kampanii mówiącej o spektrum autyzmu

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

„Mamy dość litowania się nad sprawcami przemocy”. Kampania „Alfabet Zgody. Bo tylko TAK znaczy TAK” w walce z cyberprzemocą

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Kobieta układa bukiet kwiatów

5 kroków, które pomogą ci wejść na ścieżkę eko

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza

rysunki kobiet z siniakiami

Kobiety „ubrane” w siniaki – dosadna kampania przeciwko przemocy domowej

Przestańmy robić zakupy na zasadzie „zastaw się, a postaw się” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

nagrobki z piasku

Piaskowy cmentarz – wymowna kampania zwracająca uwagę na raka skóry

„Każdego dnia 2 nastolatków próbuje odebrać sobie życie”. Zobacz najnowszą kampanię „(Nie)widzialna nastoletnia depresja”

kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem

Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety

rysunek kota robiącego sobie zdjęcie telefonem

Cyberprzemoc to poważny problem. Jesteś świadoma zagrożeń? Zobacz kampanię „Stop Sextortion”

Wstydź się za to, że „żresz”. O kontrowersyjnych plakatach na polskich ulicach. Miały edukować, a upokarzają

Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu