Przejdź do treści

Nie wyrzucaj resztek! Weź udział w festiwalu kulinarnym „Szanuj jedzenie”

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Maffashion pokazuje brzuch po porodzie
Maffasion o swoim brzuchu tydzień po porodzie: Nie mam kompleksu swojego ciała. To ciało urodziło małego człowieka. To jest moc!
szczupła dziewczyna
Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny
cienie pod oczami
Worki i cienie pod oczami ‒ jak się ich pozbyć? Pomóc mogą domowe sposoby
Bóle menstruacyjne - jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Bóle menstruacyjne – jak sobie z nimi poradzić? Podpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Dlaczego wypadają ci włosy i jak temu zaradzić? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan

„Szanuj jedzenie” to hasło obecnej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbywa się cyklicznie w blisko 400 restauracjach z 35 miast. Każdej z edycji przyświeca inny cel, a obecna jest szczególna, bo zwraca uwagę na ideę niemarnowania żywności oraz świadomej konsumpcji. To ruch w nurcie zero waste, połączony z ogólnopolską kampanią #SzanujJedzenie. Spieszmy się, bo festiwal trwa do 17 kwietnia! 

Od 3 do 17 kwietnia w całym kraju odbywa się festiwalu kulinarny Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Przekaz obecnej edycji jest prostu: szanuj jedzenie. To, które trafia do twojego koszyka w sklepie, to, które spożywasz i to, którego nie powinieneś wyrzucać.

„Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo temat numer jeden. Będziemy promować jak najmniejsze marnowanie jedzenia i zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste”, tak zapowiadają organizatorzy festiwalu kulinarnego, Restaurant Week.

😟 CO ROKU MARNUJEMY 1/3 ŚWIATOWEJ ŻYWNOŚCI 😟Weź udział w najbardziej szanującym jedzenie Przedsięwzięciu w naszym…

Gepostet von Restaurant Week Polska am Freitag, 15. März 2019

Jak wziąć udział w Restaurant Week?

Udział w festiwalu jest prosty: na stronie internetowej dokonujesz rezerwacji a następnie w wybranych dla siebie terminie odwiedzasz restaurację. Lokale przygotowują trzydaniowe zestawy, za które płacimy 49 zł, potem oceniamy dania, jak również miejsce.

Inspiracją do wybrania hasła wpisanego w nurt zero waste była niedawna wizyta w Polsce szefa kuchni Massimo Bottury’ego, właściciela jednej z najlepszych restauracji na świecie, który namawiał kucharzy i restauratorów, aby zwracać się z należytym szacunkiem do produktów i ograniczać marnotrawienie resztek. Zauważył również, że jest to jeden z istotniejszych czynników, który ma wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji w internecie. Restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

informuje koordynator festiwalu Tomasz Chądzyński
Foodsi aplikacja

#SzanujJedzenie

Inicjatywą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week jest kampania społeczna #SzanujJedzenie, do której przyłączyło się wiele znanych osób w mediach społecznościowych. Kampania szerzy świadomość na temat racjonalnego podejścia do zakupów, wykorzystywania produktów i zwraca uwagę na ilość wyrzucanego jedzenia.

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste.

mówi Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska

Zobacz spot reklamujący obecną edycję Restaurant Week pod hasłem „Szanuj jedzenie”:

#SzanujJedzenie – akcja Noizz i Restaurant Week

Rocznie wyrzucasz nawet 200 kg jedzenia. 🍴 Na świecie marnuje się prawie 1/3 żywności.Razem z NOIZZ.pl i 10 wspaniałymi osobami stworzyliśmy porady, jak w prosty sposób nie marnować jedzenia, jednocześnie poprawiając stan naszej planety. 🌍#SzanujJedzenie #Noizz #RestaurantWeek

Gepostet von Restaurant Week Polska am Dienstag, 2. April 2019

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z "Ograniczam się" zdradza swoje patenty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

depresja, czego nie mówić

„Naucz się mówić do osób chorych na depresję”. Gwiazdy kina w poruszającej kampanii Ministerstwa Zdrowia

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

„Tkanie jest bardzo odprężającym zajęciem, jest w tym monotonność podobna do medytacji”. O współczesnym rzemiośle opowiadają twórczynie duetu Tartaruga

Nowa reklama Nike / YouTube

„Nie możesz nas zatrzymać”. Nowa reklama Nike pokazuje jednoczącą siłę sportu w czasach pandemii koronawirusa

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

Naturalne sposoby na komary? Jagna Niedzielska podsuwa kilka rad

#WomenSupportingWomen - akcja / Instagram

Miliony kobiet wrzuciły na Instagrama swoje czarno-białe zdjęcia. O co w tym chodzi?

Szare mydło

Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Para dziewczyn

„30 twarzy dumy” z okazji Miesiąca Dumy LGBT+. Czerwiec pod znakiem tęczy!

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?