Przejdź do treści

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Syrop glukozowo-fruktozowy, Źródło: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Wybielanie zębów. Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Okres w czasie karmienia piersią/iStock
Okres w czasie karmienia piersią. Co jest normą a co powinno cię zaniepokoić?
Niemowlę leży na kocu
Połóż niemowlaka na boku. Dlaczego warto? Tłumaczy fizjoterapeutka
Matka z dzieckiem na łóżku
Zmuszasz się do zabawy z dzieckiem? Nie musisz. Psycholożka wyjaśnia dlaczego

Syrop glukozowo-fruktozowy cieszy się (słusznie) jak najgorszą sławą. Gorszą nawet niż cukier. Tymczasem, jak pisze Anna Reguła, dietetyczka prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie, oba te składniki są równie złe.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy – podobieństwa

Sacharoza (którą potocznie nazywamy właśnie cukrem) i syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy niemal we wszystkich słodyczach. Jak pisze Niekoniecznie Dietetycznie, nie ma między nimi dużej różnicy.

 

W Europie najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy o 42-procentowej zawartości fruktozy. Jest w zasadzie taki sam jak cukier - zarówno pod względem składu, jak i energetyczności.

Energetyczność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego wynosi 4 kcal/g, organizm absorbuje je w taki sam sposób. Glukoza i fruktoza w sacharozie (cukrze) związane są wiązaniem α,β-1,2-glikozydowym. Wiązanie sacharozy zostaje momentalnie rozerwane przez enzymy obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Natomiast w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego glukoza i fruktoza występują już z rozerwanym wiązaniem, wychodzi więc na to samo: momentalne rozerwanie wiązania w przypadku cukru i jego brak w przypadku syropu.

No, dwie małe różnice występują – syrop glukozowo-fruktozowy jest tańszy i nie krystalizuje.

View this post on Instagram

Jeśli odrzucasz produkt ze względu na obecność w nim syropu glukozowo-fruktozowego na korzyść cukru, bo "to największy syf" – to mit⛔ ▫ ▫ W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy (w Europie najpopularniejszy jest ten o 42% zawartości fruktozy) jest w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i energetyczności (4kcal/1g) oraz szlaków metabolicznych podczas trawienia, więc organizm absorbuje go w taki sam sposób. Co istotne – każdy cukier czy to w postaci cukru, miodu, syropu z agawy, daktylowego czy syropu glukozowo- fruktozowego powinien być spożywany z umiarem, inaczej będzie niósł ze sobą negatywne konsekwencje. Samo spożywanie syropu gf nie powoduje jednak otyłości jak zwykło się to słyszeć. Badania pokazują, że łącznie ze wzrostem spożycia syropu GF rosło po prostu spożycie kcal🤷‍♀ ▫ ▫ #cukier #zamiennikicukru #sugar #sugarfree #dieta #dietetyka #wiemcojem #zdroweodzywianie #kupujswiadomie #zdrowejedzenie #czytajsklad #syropglukozowofruktozowy #syropgf #zakupyzdietetykiem #nauka #slodycze

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

cukier

Uważaj z każdym cukrem

Dietetyczka Anna Reguła zaznacza również, że każdy rodzaj cukru powinien być ograniczany w diecie. Nawet jeśli to miód, syrop z agawy czy syrop daktylowy. Wszystkie, spożywane w nadmiarze, będą niosły negatywne konsekwencje dla zdrowia. Niekoniecznie Dietetycznie dodaje także, że samo spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego nie powoduje otyłości. W jego przypadku jest tak, jak z innymi substancjami – łącznie ze wzrostem spożycia syropu, rośnie po prostu spożycie kalorii.

A jak jest u Was? Wybieracie częściej cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy? A może zupełnie udało wam się zrezygnować z tych składników w swojej diecie?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

cukier

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

malina

Jak kupować sok malinowy?

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

bakalie

Jak kupować bakalie?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

OGTT — Sprawdź, czym jest badanie tolerancji glukozy przez organizm!

OGTT – na czym polega badanie tolerancji glukozy?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Ochota na słodycze / istockphoto.com

Wydaje ci się, że jesz za dużo cukru? Dietetyczka tłumaczy, jak zmniejszyć apetyt na słodkie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?