Przejdź do treści

Ocet jabłkowy – sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne. I czy faktycznie odchudza?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kasia Bigos ćwiczenia
Ćwiczenia na kręgosłup. Propozycje Kasi Bigos
zęby
Gdy przyczyną infekcji zatok są… zęby
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie

O zaletach octu jabłkowego, czyli płynu z fermentowanych jabłek, mówiono już w starożytności. Na łamach historii czytamy, że piła go Kleopatra, rzymska armia, a kilka wieków później także amerykańscy farmerzy. Dlaczego ocet jabłkowy wykazuje tak silne działanie prozdrowotne? I czy naprawdę odchudza?

Substancje odżywcze octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to źródło wielu ważnych dla organizmu człowieka składników mineralnych i witamin, aminokwasów oraz kwasu octowego, mlekowego i cytrynowego. W płynie znajduje się również bogactwo pektyn – substancji, które wspierają procesy trawienne, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.  Już kilka łyżek octu jabłkowego dziennie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę E – silny antyoksydant hamujący namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu ocet jabłkowy spożywany regularnie spowalnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia odporność i obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, chorób onkologicznych czy zaćmy.

Dlaczego ocet jabłkowy odchudza?

Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na trawienie. Zwiększa ilość spalanych kalorii oraz przyspiesza proces usuwania tkanki tłuszczowej z organizmu. Bierze także udział w trawieniu tłuszczów i oczyszcza z nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Rezultatem jest zmniejszony wskaźnik na wadze. Pamiętajmy, że picie samego octu nie sprawi, że w tydzień schudniemy kilka kilogramów. Oprócz przyjmowania jabłkowego płynu, warto też odstawić używki, napoje gazowane, słodycze i innego rodzaju węglowodany proste. Dopiero podkręcony metabolizm i odpowiednia dawka ruchu sprawi, że waga zacznie spadać.

 

Opinie o odchudzającym occie jabłkowym potwierdzają wyniki badań opublikowane w magazynie „Bioscence, Biotechnology, and Biochemistry”. Grupę badanych podzielono na dwie grupy. Osoby z pierwszej grupy spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni, z drugiej – piły placebo. Efekt? Badani pijący jabłkowy płyn, schudli!

– Ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na insulinę. Spożywany regularnie może zwiększyć wrażliwość komórek aż o 34 %, obniżając tym samym poziom cukru we krwi i chroniąc przed cukrzycą typu II i insulinoopornością – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga „Trenerka zdrowej diety”.

Zastosowanie octu jabłkowego

Płyn zaleca się przyjmować trzy razy dziennie – na czczo, przed obiadem i przed snem. Osoby z wrażliwym żołądkiem i z problemami z wątrobą powinny rozcieńczać go przegotowaną wodą. Jedna łyżka octu jabłkowego na szklankę wody z pewnością wystarczy, by po kilku dniach zauważyć różnicę. Nie należy jednak stosować zwiększonej dawki płynu. Jest on bowiem silnie odwadniający.

– Ocet jabłkowy zwiększa też uczucie sytości. W rezultacie jemy mniej niż wcześniej, a nasza waga spada. Picie płynu wpływa także na zmniejszenie wzdęć brzucha i leczy nieprzyjemną zgagę – dodaje dietetyczka.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Chociaż w sklepach bez problemu znajdziemy ocet jabłkowy, warto przygotować go w domu. W jaki sposób? Kilka jabłek umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do dużego szklanego naczynia i zalej przegotowaną wodą z dodatkiem cukru – jedna łyżka na jedną szklankę wody.

Słoika nie zakręcaj, a jedynie zawiń bawełnianą szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Kilka razy w tygodniu zamieszaj drewnianą łyżką fermentujący napój. Po upływie wyznaczonego czasu, zacznij zlewać ocet do butelek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jak schudnąć po ciąży

„Pociążowa oponka” nie zniknie od robienia brzuszków. Kasia Bigos krok po kroku wyjaśnia, jak schudnąć po ciąży

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

Jedzenie na blacie

Największe błędy odchudzania. Rozmowa z dietetyczką Aliną Olczak

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Cała prawda o interwałach. Trener wyjaśnia w jaki sposób z nich korzystać

Wegańskie masło jaglane

Kobieta przed laptopem

Okno żywieniowe – czy to bezpieczna metoda odchudzania? Sprawdziliśmy, co dietetyczki sądzą o Intermittent Fasting

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii

bieganie

Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający

Chcesz skutecznie schudnąć? Oto najważniejsze czynniki, które wpływają na tempo chudnięcia

Chcesz się skutecznie odchudzać? Oto kilka pomocnych wskazówek

Zdrowy posiłek na stole

Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

seks

Seks was nie odchudzi. I bardzo dobrze!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Wystarczy, że stracisz 5 proc. masy ciała, a poprawisz stan swojego zdrowia. Zobacz, jakie korzyści płyną z odchudzania

Maciej Grumczyk trener

Odchudzam się! Cardio czy trening siłowy? Rozmowa z trenerem personalnym Maćkiem Gmurczykiem

Kobieta przegląda się w lustrze

„Odchudzam się, ale znów zatrzymała mi się woda w organiźmie”. Nie szukaj wymówki, to nie przeszkoda!

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu