Przejdź do treści

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

kutia
Odchudzone wersje świątecznych dań Kutia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
przedszkolak, dziekco w domu, choroba
Dlaczego przedszkolaki tak często chorują? Sprawdź, kiedy szczególnie dzieci są narażone na zarazki
Perfumy
Złudny zapach perfum. Czy ich używanie jest dla nas zdrowe?
Twarz kobiety
Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść
Kobieta rozciąga się
Jak rozciągać się po treningu? Kasia Bigos i Andrzej Bogdał wyjaśniają
Ser labneh
Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Święta zbliżają się małymi krokami. Większość z nas samodzielnie przygotowuje potrawy w domu. Aby służyły nam prozdrowotnie, warto skorzystać z przepisów, w których wykorzystuje się niskokaloryczne zamienniki. Oto kilka takich propozycji. 

Barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony na buraczanym zakwasie jest zdrową potrawą, której nie może zabraknąć na naszym stole. Jeśli nie dosłodzisz go cukrem, miodem i nie zabielisz śmietaną, będzie niskokaloryczną potrawą, której dokładkę możesz poprosić.

Dla wzbogacenia smaku można dodać soku jabłkowego, przyprawić goździkami lub cynamonem. Można również dodać majeranek i czosnek.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na 3 litry wody:

  • 5-6 buraków
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pół litra zakwasu z buraków

Opcjonalnie:

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Jeśli barszcz czerwony jemy z dodatkiem uszek, warto przygotować je samemu. Mamy wówczas realny wpływ i świadomość tego, co spożywamy. Zdrowszą alternatywą mąki pszennej będzie wykorzystanie mąki razowej, a smażenie uszek zastąpić gotowaniem w wodzie. Wówczas nasz barszcz czerwony z uszkami będzie zdrowym pełnowartościowym posiłkiem.

rodzina przy świątecznym stole robią sobie zdjęcie

Ryba

Nie warto rezygnować z ryby podczas świątecznej kolacji. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasze zdrowie. O kaloryczności dania świadczyć będzie sposób przyrządzenia. Mamy do wyboru szereg rozwiązań, które sprawią, że nasze danie będzie nie tylko w odchudzonej wersji, ale także zdrowszej.

Smażenie, zwłaszcza w panierce, powoduje, że ryba chłonie tłuszcz, co jest niezdrowe dla naszego organizmu, a dodatkowo kaloryczne. Alternatywą jest pieczenie ryby w piekarniku wraz z ziołami. Wówczas ryba będzie bardziej aromatyczna. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia ryby jest przygotowanie jej w galarecie z dodatkiem warzyw.

12 rybnych potraw wigilijnych

Zdjęcie: cookitlean.pl

Makrela pieczona w korzennych przyprawach

Składniki:

  • 2 makrele patroszone
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 roztarte goździki
  • 6-8 roztartych owoców czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 plastry pomarańczy
  • 4 plastry cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ryby myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i nacieramy przygotowaną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Ryby kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do brzucha wkładamy plastry cytrusów.

Ryby na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

 

Bezglutenowa kruszonka z owocami i korzennymi przyprawami

Źródło: https://hpba.pl/

Składniki:

  • jabłka prażone ok 400 g (lub tylko obrane)
  • pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę
  • pół szklanki płatków owsianych np. bezglutenowych (dostępne w sklepach organic)
  • 2 – 3 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego – ma wysoki IG)
  • sparzone migdały
  • szczypta cynamonu i kardamonu, goździki, wanilia

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym.

Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy, następnie wszystko wymieszaj. Dodaj wszystkie składniki  na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Nie każda świąteczna potrawa musi zawierać mięso. Zdrowszą alternatywą jest zamienienie mięsnych farszy na warzywne. Skorzystaj z przepisu blogerki Wegan nerd na paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem.

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 por
  • sól
  • pieprz biały
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub 2-3 listki szałwii
  • około 1/2 szklanki wody lub białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w ok -7-10 mm kostkę. Pora przetnij na pół i umyj. Posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Wsyp pora z ziemiankami. Duś pod przykryciem około 2 minuty. Dodaj majeranek (lub szałwie). Podlej wodą lub winem. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki lubią sól!) i pieprzu Duś pod przykryciem, na małym ogniu aż ziemianki zmiękną. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok do przestudzenia.

Przygotuj arkusz ciasta francuskiego. Wybierz okrągłą foremkę lub talerzyk. Wytnij parzystą ilość okręgów. U mnie okręgi mają średnicę 10cm i na arkuszu zmieściło się 8. Na pierwszy kawałek porcjuj około 2-3 łyżki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Dociśnij widelcem po obwodzie. Wierzch nakłuj wykałaczką lub natnij nożem mały krzyżyk. Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.

źródło: wegannerd.blogspot.com

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Wegańskie pierogi

Pierogi to nieodłączny element świątecznej kolacji. Podsmażane na skwarkach, zarumienione – takie lubimy najbardziej. Dla osób, które preferują zdrowszą wersję pierogów, proponujemy zamianę mąki pszennej na orkiszową. Dodatkowo, zamiast smażyć, wystarczy ugotować. Zaoszczędzimy tym sposobem dodatkowych kalorii, a nasze danie będzie łatwostrawne.

Wegańskie pierogi orkiszowe z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami

Składniki na ciasto (około 18 sztuk):

  • 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • kilka kropel oliwy z oliwek/oleju

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki. Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej)
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 1 łyżka świeżej bazylii,
  • 1 łyżka świeżego oregano ,
  • 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Następnie odcedzamy. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia.

Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem.

Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.

Źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com

Bezglutenowa kutia

Dla wielu osób kutia to najlepszy deser świąteczny. Oto przepis, jak przyrządzić go w najzdrowszej i korzystniej kalorycznie wersji.

Składniki:

  • 100 g maku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g nasion chia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek
  • kilka suszonych fig
  • 60 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Minimum 24 godziny przed przygotowaniem zalewamy mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstawiamy. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem zalewamy orzechy włoskie i migdały. Odstawiamy.

Nasiona chia wsypujemy do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding (przed dodaniem do kutii odlewamy nadmiar mleka, jeśli jest). Tuż przed przygotowaniem namaczamy suszone owoce. Mak odsączamy z wody, dodajemy łyżkę roztopionego masła i mielimy w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie). Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki (jeśli rodzynki są małe możemy zostawić je w całości).

Mak, orzechy i owoce wkładamy do naczynia, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pudding chia i znów mieszamy.

źródło: cookitlean.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Nietrafiony prezent? Sprawdź, gdzie lub komu możesz go oddać

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

„Zadbaj o siebie, skorzystaj z metod, które są ci znane. Spotkaj się ze znajomymi, wyjdź z domu, obejrzyj serial” – mówi socjoterapeuta Marcin Miller. Jak przetrwać świąteczny czas po rozstaniu?

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

kobieta święta

4 patenty na odpoczynek w święta

kobiety w przymierzalni

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

mandarynki

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?

trzy kobiety podczas świąt

Jak nie pokłócić się w czasie świąt? Psycholog ma na to 4 skuteczne sposoby

Dwie kobiety i jeden mężczyzna biegną ulicą wśród pól pokrytych śniegiem

Trenuj z nami w te święta!

Świąteczne obżarstwo / istock

Świąteczne obżarstwo – jak przeżyć i nie przytyć?

Rozmowy przy świątecznym stole / istock

Odpowiedzi na niewygodne pytania przy stole wigilijnym. Co radzi Bartosz Gajda z kabaretu Łowcy.B?

bieganie

Pierogi kontra biegi

„Urodzenie dziecka w Wigilię, niestety, gwarantuje spędzenie całych świąt w szpitalu” – mówi położna z 30-letnim stażem. Jak dużo dzieci rodzi się w Wigilię?

świąteczne jedzenie

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

„Tradycja jest dla nas ważna, dopóki jest wygodna. A jeżeli tradycja wiąże się ze stawianiem nam wymagań, ograniczeń, nakazów – to jej nie lubimy”. Jak nie zwariować w Święta i przeżyć je bez nadmiernego stresu? Wyjaśnia psycholog

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców. Ten niezawodny sposób sprawi, że będzie przepyszny!

Boże Narodzenie / istock

Podczas świąt podaruj emocje! O tym, jak dzielić się radością z bliskimi mówi dr Ewa Jarczewska-Gerc, psycholożka z Uniwersytetu SWPS

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

dzieci w czapkach świętego mikołaja

Warto wierzyć w Mikołaja!

Kobieta siedzi na łóżku. Ma dużego kaca

Które leki w połączeniu z alkoholem spowodują podwójnego kaca? Tłumaczy farmaceutka Zofia Winczewska

rozpakowywanie prezentów

Nietrafiony prezent – lepiej być szczerym czy dyplomatycznym? Rozmowa z psycholog, Moniką Dreger

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?