Przejdź do treści

Odchudzone wersje świątecznych dań

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”
Drożdżówki z rabarbarem
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
kolor oczu
Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej
cellulit
Cellulit – da się go pokonać?

Święta zbliżają się małymi krokami. Większość z nas samodzielnie przygotowuje potrawy w domu. Aby służyły nam prozdrowotnie. warto skorzystać z przepisów, w których wykorzystuje się niskokaloryczne zamienniki.

Barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony na buraczanym zakwasie jest zdrową potrawą, której nie może zabraknąć na naszym stole. Jeśli nie dosłodzisz go cukrem, miodem i nie zabielisz śmietaną, będzie niskokaloryczną potrawą, której dokładkę możesz poprosić. Dla wzbogacenia smaku można dodać soku jabłkowego, przyprawić goździkami lub cynamonem. Można również dodać majeranek i czosnek.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na 3 litry wody:

5-6 buraków
1 mała cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 garści suszonych grzybów
4-5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól
pół litra zakwasu z buraków

Opcjonalnie:
1 ząbek czosnku

Jeśli barszcz czerwony jemy z dodatkiem uszek, warto przygotować je samemu. Mamy wówczas realny wpływ i świadomość tego, co spożywamy. Zdrowszą alternatywą mąki pszennej będzie wykorzystanie mąki razowej, a smażenie uszek zastąpić gotowaniem w wodzie. Wówczas nasz barszcz czerwony z uszkami będzie zdrowym pełnowartościowym posiłkiem.

rodzina przy świątecznym stole robią sobie zdjęcie

Ryba

Nie warto rezygnować z ryby podczas świątecznej kolacji. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasze zdrowie. O kaloryczności dania świadczyć będzie sposób przyrządzenia. Mamy do wyboru szereg rozwiązań, które sprawią, że nasze danie będzie nie tylko w odchudzonej wersji, ale także zdrowszej. Smażenie, zwłaszcza w panierce, powoduje, że ryba chłonie tłuszcz, co jest niezdrowe dla naszego organizmu, a dodatkowo kaloryczne. Alternatywą jest pieczenie ryby w piekarniku wraz z ziołami. Wówczas ryba będzie bardziej aromatyczna. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia ryby jest przygotowanie jej w galarecie z dodatkiem warzyw.

Przepis na karpia w galarecie 

  1. Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.
  2. Warzywa oczyść, pokrój w słupki
  3. W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.
  4. Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  5. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut. Odstaw do zastygnięcia.
  7. Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

Dobrą alternatywą dla karpia jest niskokaloryczny śledź.

Bezglutenowa kruszonka z owocami i korzennymi przyprawami

Składniki:

jabłka prażone ok 400 g (lub tylko obrane)
pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę
pół szklanki płatków owsianych np. bezglutenowych (dostępne w sklepach organic)
2 – 3 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego – ma wysoki IG)
sparzone migdały
szczypta cynamonu i kardamonu, goździki, wanilia

Przepis:

  1. Naczynie żaroodporne natłuść masłem.
  2. Wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym.
  3. Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy, następnie wszystko wymieszaj.
  4. Dodaj wszystkie składniki  na masę z jabłek i malin.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min

Źródło: https://hpba.pl/

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Nie każda świąteczna potrawa musi zawierać mięso. Zdrowszą alternatywą jest zamienienie mięsnych farszy na warzywne. Skorzystaj z przepisu blogerki Wegan nerd na paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem.

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Potrzebujesz:

3-4 ziemniaki
1 por
sól
pieprz biały
1/2 łyżeczki majeranku lub 2-3 listki szałwii
około 1/2 szklanki wody lub białego, wytrawnego wina
2 łyżki oliwy

Przepis:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w ok -7-10 mm kostkę.
  2. Pora przetnij na pół i umyj. Posiekaj.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę. Wsyp pora z ziemiankami.
  4. Duś pod przykryciem około 2 minuty.
  5. Dodaj majeranek (lub szałwie).
  6. Podlej wodą lub winem.
  7. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki lubią sól!) i pieprzu
  8. Duś pod przykryciem, na małym ogniu aż ziemianki zmiękną. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok do przestudzenia.
  9. Przygotuj arkusz ciasta francuskiego.
  10. Wybierz okrągłą foremkę lub talerzyk. Wytnij parzystą ilość okręgów. U mnie okręgi mają średnicę 10cm i na arkuszu zmieściło się 8.
  11. Na pierwszy kawałek porcjuj około 2-3 łyżki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Dociśnij widelcem po obwodzie.
  12. Wierzch nakłuj wykałaczką lub natnij nożem mały krzyżyk.
  13. Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.

źródło: wegannerd.blogspot.com

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Pierogi to nieodłączny element świątecznej kolacji. Podsmażane na skwarkach, zarumienione – takie lubimy najbardziej. Dla osób, które preferują zdrowszą wersję pierogów, proponujemy zamianę mąki pszennej na orkiszową. Dodatkowo, zamiast smażyć, wystarczy ugotować. Zaoszczędzimy tym sposobem dodatkowych kalorii, a nasze danie będzie łatwostrawne.

Wegańskie pierogi orkiszowe z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami

Składniki na ciasto (około 18 sztuk):

1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
kilka kropel oliwy z oliwek/oleju

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju.
  2. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.
  3. Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Składniki na farsz:

1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej)
1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka świeżego tymianku, 1 łyżka świeżej bazylii, 1 łyżka świeżego oregano , 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  1. Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Następnie odcedzamy.
  2. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia.
  3. Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku.
  4. Dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
  5. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem.
  6. Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając.
  7. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.

Źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com

Bezglutenowa kutia

Dla wielu osób kutia to najlepszy deser świąteczny. Oto przepis, jak przyrządzić go w najzdrowszej i korzystniej kalorycznie wersji.

Składniki:

100 g maku
1 łyżka masła
50 g nasion chia
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
kilka suszonych fig
60 g orzechów włoskich
30 g migdałów
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Minimum 24 godziny przed przygotowaniem zalewamy mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstawiamy.
  2. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem zalewamy orzechy włoskie i migdały. Odstawiamy.
  3. Nasiona chia wsypujemy do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding (przed dodaniem do kutii odlewamy nadmiar mleka, jeśli jest).
  4. Tuż przed przygotowaniem namaczamy suszone owoce.
  5. Mak odsączamy z wody, dodajemy łyżkę roztopionego masła i mielimy w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie).
  6. Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki (jeśli rodzynki są małe możemy zostawić je w całości).
  7. Mak, orzechy i owoce wkładamy do naczynia, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.
  8. Na koniec dodajemy pudding chia i znów mieszamy.

źródło: cookitlean.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

„Kupowanie żywności bio, eko i slow food jest bardzo modne. Ludzie płacą krocie, ale nikt nie wie, w jakich warunkach hodowla, ubój i produkcja się odbywa” – mówi pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym