Zdrowe odżywianie – strona 3

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

Kobieta z lizakiem w ręce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Wiosna czai się za rogiem. Czas wzmocnić odporność po zimie! Podpowiadamy, jak to zrobić

Matka z córką siedzą na kanapie

„Migdałowe matki” to coraz bardziej popularny trend w rodzicielstwie. „Zjawisko jest szczególnie niebezpieczne” – ostrzegają eksperci z Centrum Terapii Haak

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?

dsdfdfsd

Lecytyna – świetna na pamięć, koncentrację i nie tylko! Gdzie znajdziesz jej najwięcej

Miłek wiosenny – wsparcie dla niewydolnego serca i zastojów moczu

Kobieta

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Czym są i jak działają emulgatory? Bezpieczeństwo stosowania w żywności

Kruszyna pospolita – właściwości i zastosowanie krzewu w celach leczniczych

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto co może być przyczyną

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki na zimne dni. Dobrze smakuje z natką pietruszki

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

Kobieta je pączka

Pączek – jeść czy nie? „Jeść i nie robić sobie za bardzo wyrzutów sumienia” – przekonuje trenerka Marta Stoberska

Pączki

Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

Wieczorem nie możesz przejść obojętnie obok lodówki? Jeśli więc chcesz się pozbyć tego nawyku, wypróbuj nasze sposoby

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie