Przejdź do treści

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Magdalena Lamparska
Magdalena Lamparska: Starą panną nazwano przy mnie świadomą, niezależną finansowo kobietę. Miała 34 lata
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Mama i stetoskop apeluje o rozsądek
Zaszczep psa z myślą o bezpieczeństwie ludzi! Lekarka apeluje o rozsądek
Skutkiem koronawirusa może być wypadanie włosów? Aktorka pokazała nagranie, na którym widać, jak to może wyglądać
Puchnięcie nóg latem - jak sobie radzić?
Puchnięcie nóg latem i obrzęki – jak sobie pomóc i jak zapobiegać?
kobieta w kuchni
„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Często słyszymy, że trzeba kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Te drugie owiane są złą sławą – mówi się, że są po prostu zalane octem i nie zachodzi tam proces fermentacji. Czy tak jest rzeczywiście, czy to tylko powielany mit? O tym przeczytamy na instagramowym profilu Moja Dietetyka.
Często słyszymy, że trzeba kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Te drugie owiane są złą sławą – mówi się, że są po prostu zalane octem i nie zachodzi tam proces fermentacji. Czy tak jest rzeczywiście, czy to tylko powielany mit? O tym przeczytamy na instagramowym profilu Moja Dietetyka.

Kiszenie a kwaszenie – jaka jest różnica?

Na profilu Moja Dietetyka na Instagramie możemy znaleźć ciekawostki dotyczące produktów spożywczych – ich składu, zastosowania, wartości odżywczych. Śledzi go ponad 25 tys. osób. Tym razem pojawił się tu ważny post, który obala popularny mit.

Wiele osób błędnie ocenia „kiszenie” jako zdrowe, a „kwaszenie” jako niezdrowe. Profil Moja Dietetyka przekonuje, że ogórki kiszone i kwaszone nie różnią się niczym.

„Kiszenie (lub kwaszenie) to rozkład cukrów prostych zawartych w warzywach przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. W efekcie powstaje kwas mlekowy i obniża się pH produktu, co hamuje dalszy rozwój bakterii. W procesie technologicznym stosuje się też m.in. schładzanie kiszonki, co zapobiega pojawieniu się pleśni” – czytamy.

Czytajmy etykiety!

Autorzy profilu Moja Dietetyka tłumaczą, że produkty powstałe w procesie kiszenia (bądź kwaszenia), np. kiszona kapusta lub ogórki, są wartościowymi produktami, które zdecydowanie warto spożywać. Dostarczają nam m.in. witamin z grupy B, a także witaminy C, błonnika i bakterii probiotycznych. Co ważne, są niskokaloryczne i po prostu smaczne. Jednak trzeba uważać na pułapki zastawione przez producentów.

„Do takich kiszonych ogórków dodawane są: kwas octowy, kwas benzoesowy lub ich sole, by produkt był chociażby szybciej gotowy do spożycia. I o ile rozwój mikroflory bakteryjnej zostanie tu również zatrzymany, to niestety nie jest to produkt, który życzyliśmy sobie kupić – albowiem nie zostaje on wówczas wyprodukowany w sposób naturalny, lecz z użyciem substancji chemicznych” – czytamy na profilu Moja Dietetyka.

Na koniec postu po raz kolejny czytamy apel, który powtarza się bardzo często, jednak warto go jeszcze raz przywołać: „Czytajmy etykiety!”. Jeśli w składzie nie pojawiają się żadne z wymienionych powyżej substancji, to śmiało możecie zafundować sobie kiszonkę i zjeść ją bez wyrzutów sumienia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Tak naprawdę to niczym. Nazw „kiszenie” i „kwaszenie” używa się zamiennie, jednak wiele osób błędnie ocenia „kiszenie” jako zdrowe, a „kwaszenie” jako niezdrowe. – – – 🔆Kiszenie (lub kwaszenie) to rozkład cukrów prostych zawartych w warzywach przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. W efekcie powstaje kwas mlekowy i obniża się pH produktu, co hamuje dalszy rozwój bakterii. W procesie technologicznym stosuje się też m.in. schładzanie kiszonki, co zapobiega pojawieniu się pleśni. – – – ❇Powstałe produkty np. kiszona kapusta lub kiszone ogórki są wartościowymi produktami w naszej diecie i warto je spożywać. Dostarczają nam m.in. witamin z gr B, a także witaminy C, błonnika i bakterii probiotycznych. Przy tym wszystkim są niskokaloryczne i co tu dużo mówić – smaczne. 😊 – – – ✔Jednak! Niestety, istnieją pewne pułapki zastawiane na nas przez producentów. Np. do takich kiszonych ogórków dodawane są kwas octowy, kwas benzoesowy lub ich sole by produkt był chociażby szybciej gotowy do spożycia. I o ile rozwój mikroflory bakteryjnej zostanie tu również zatrzymany to niestety nie jest to produkt, który życzyliśmy sobie kupić – albowiem nie zostaje on wówczas wyprodukowany w sposób naturalny, lecz z użyciem substancji chemicznych. – – – ☑Reasumując, należy czytać etykiety. To bardzo istotne. Jeśli w składzie nie pojawiają się żadne z wymienionych powyżej substancji to śmiało można taki produkt kupić i z czystym sumieniem spożyć. 😉 – – – 👉 Lubicie ogórasy? Jak je spożywacie? W sałatkach czy po prostu wyjmujecie ze słoika i konsumujecie? 😁 ___________________________________________ #kiszenie #ogórki #cucumber #zdrowo #jemzdrowo #dbamosiebie #odchudzamsie #health #ogorkikiszone #kiszone #yummy #breakfast #sandwich #photooftheday #insta #picoftheday #instagram #fitnesslife #fitness #fitgirl #gym #dietetyka #dietapudełkowa #mojadietetyka #nutrition #dieta #loseweịght #bodybuilding #protein #workout

Post udostępniony przez @ mojadietetyka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Nie wyobrażasz sobie lata bez grilla? Nie popełniaj tych błędów

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?