Przejdź do treści

Olej kokosowy– właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Kokos
Olej kokosowy może być stosowany w kuchni oraz jako kosmetyk/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Złote mleko
Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska
siatka na zakupy
Dieta powinna być dobrze przemyślana. „Odżywiaj się zdrowo, nie modnie” – apeluje dietetyczka Anna Reguła
Leczenie endometriozy / gettyimages
W Polsce nie ma żadnego programu leczenia endometriozy. Trwa akcja, której celem jest wpłynięcie na Ministerstwo Zdrowia. Cierpią miliony Polek
Oto Miss Niemiec 2020. Ma 35 lat, jest mamą i prowadzi sklep internetowy
Dieta a płodność / freepik.com
Płodność – czy da się wspierać ją zdrowym odżywianiem? Dietetyczka odpowiada

Olej kokosowy od jakiegoś czasu robi furorę jako preparat „dobry na wszystko”. Czy rzeczywiście jest to cudowne remedium, czy jednak jak coś jest „do wszystkiego”, to znaczy, że jest „do niczego”? Całą prawdę o oleju kokosowym zdradza dietetyk, Eliza Szyszko.

Olej kokosowy – właściwości

Eliza Szyszko, dietetyk, zwięźle wymienia właściwości oleju kokosowego:

Kaloryczność: 892 kcal/ 100g produktu
Węglowodany: 0g/ 100g
Białko 0g/ 100g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 82,5 g/100 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6,3 g/100 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1,7 g /100 g
Składniki mineralne: wapń (1 mg/100 g), żelazo (0,1 mg/100 g), cynk (0,02 mg/100 g)
Witaminy: E (0,11 mg/100 g), K (0,6 µg/100 g)

Olej kokosowy w 82 procentach jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które według zaleceń WHO powinny być limitowane w diecie. A więc skąd zainteresowanie w dietetyce tym rodzajem tłuszczu? – zwraca uwagę dietetyczka Eliza Szyszko.

Olej kokosowy – zastosowanie

Czasem mam wrażenie, że o oleju kokosowym słyszę z każdej strony, przy okazji omawiania wszelkich dolegliwości zdrowotnych i urodowych. Na czym polega jego fenomen?

Wiele osób mylnie utożsamia olej kokosowy z tłuszczem MCT, czyli kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha – zwraca uwagę dietetyk Eliza Szyszko. – Tłuszcze MCT są w całości metabolizowane przez wątrobę z pominięciem trawienia dzięki enzymom trawiennym. Ich rozkład nie wymaga tak dużego nakładu energii potrzebnej do spalenia. To sprawia, że często są dodawane do mieszanek dla niemowląt oraz stosowane przez osoby z zaburzeniami pracy trzustki. Są też polecane osobom z nadwagą i sportowcom. Tłuszcze MCT występują w oleju kokosowym, natomiast tylko w około 60%, więc należy rozróżniać te dwa produkty, czyli olej kokosowy od czystego tłuszczu MCT.

Olej kokosowy w kuchni

Na pewno znasz osoby, które zamiast innych tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, stawiają w swojej kuchni na olej kokosowy. Jeśli to preparat tak uniwersalny, czy można używać dokładnie tego samego oleju do jedzenia i do pielęgnacji skóry?

W sprzedaży znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego – zauważa dietetyk Eliza Szyszko. – Rafinowany olej kokosowy, czyli poddany działaniu wysokiej temperatury, który jest pozbawiony zapachu i większości wartości odżywczych, przez co jest też tańszy oraz nierafinowany olej kokosowy, czyli tłoczony na zimno. Taki olej kokosowy zachowuje swoje właściwości, ale ma też krótszy czas przydatności do spożycia i jest droższy. Dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest jednym ze stabilniejszych tłuszczów polecanych do smażenia.

Zdaniem Elizy Szyszko w kuchni olej kokosowy sprawdza się bardzo dobrze na patelni: – W trakcie smażenia temperatura przewyższa 100 °C, dlatego powinniśmy wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, czyli minimalnej temperaturze, w której tłuszcz ulega rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, następnie powstają substancje o działaniu rakotwórczym m.in. akrylamid i akroleina.

Zarówno rafinowany, jak i nierafinowany olej kokosowy bardzo dobrze sprawdzają się w smażeniu potraw: – Nierafinowany olej kokosowy jest dość odporny na wysokie temperatury, dużo bardziej niż masło. Rafinowany charakteryzuje się jeszcze wyższą temperaturą dymienia nawet do 200 °C.

Z uwagi na pochodzenie, olej kokosowy najlepiej komponuje się z potrawami kuchni orientalnej – chińskiej, wietnamskiej i tajskiej. Jego delikatny charakterystyczny zapach sprawdza się również podczas przygotowywania dań na słodko, czyli racuchów i naleśników -podpowiada Eliza Szyszko. – Warto włączyć go do diety jako zamiennik innych tłuszczów m.in. ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego, który ma potwierdzone dobroczynne działanie na nasz układ immunologiczny. Co istotne, mimo tak dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy nie wpływa na wzrost czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, mimo iż według badań powoduje wzrost cholesterolu frakcji LDL i HDL.

maliny

Olej kokosowy w kosmetyce

Spotkałam się już z polecaniem oleju kokosowego na skórę, włosy, nawet na rozstępy, gdy byłam w ciąży – przyznaję jednak, że wybrałam inne kosmetyki, gdyż w tamtym czasie odrzucał mnie jego zbyt intensywny zapach.

Wiele osób bardzo chwali sobie ten preparat, przypisując mu dobroczynne właściwości. Czy mają rację?

Olej kokosowy można nazwać kosmetykiem idealnym– potwierdza dietetyk Eliza Szyszko. – Znajduje szerokie zastosowanie dzięki swoim odżywczym i nawilżającym właściwościom. Nierafinowany olej kokosowy jest bezpieczny i skuteczny, więc warto wypróbować jego dobroczynne właściwości nie tylko w kuchni.

Czy fakt, że ten sam olej trafia na patelnię i na ludzkie ciało, nie jest zaskakujący? Czy to dokładnie taki sam olej kokosowy w każdej sytuacji?

Jak najbardziej może być stosowany przez osoby zdrowe jako urozmaicenie diety – podkreśla Eliza Szyszko. – Natomiast nie jako dodatek, ponieważ jego wysoka kaloryczność sprawi, że jego przewlekłe stosowanie może prowadzić do nadmiaru kilokalorii i wzrostu masy ciała. Natomiast idealnie nadaje się jako tłuszcz do smażenia oraz naturalny kosmetyk.

W kosmetyce olej kokosowy można stosować zarówno na skórę, jak i na włosy. – Olej kokosowy nierafinowany, jako bogate źródło witamin i minerałów może być stosowany jako odżywka do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi – mówi Eliza Szyszko.

Są też osoby, które polecają rzucie takiego oleju, jako metodę zbawienną dla stanu dziąseł i zębów. – Według niektórych źródeł olej ten zapobiega powstawaniu próchnicy, dzięki jego antybakteryjnym właściwościom. Likwiduje nieświeży zapach z ust, niweluje ból dziąseł i rozwój bakterii. Wszystko to dzięki systematycznemu płukaniu ust olejem przez około 20 minut dziennie – podpowiada Eliza Szyszko.

Inne zastosowania oleju kokosowego to m.in. jako pianka do golenia, baza pod peeling, naturalny lubrykant, środek przeciwłupieżowy oraz preparat nawilżający dla niemowląt – wymienia dietetyczka.

Marta Klowan

Olej kokosowy na skórę

Olej kokosowy, ze względu na silnie nawilżające i natłuszczające właściwości, sprawdza się również w pielęgnacji skóry całego ciała.

Po pierwsze warto stosować go jako preparat nawilżający na skórę, zamiast balsamu. Ma właściwości odmładzające i ujędrniające – chwali Eliza Szyszko. – Przy systematycznym stosowaniu regeneruje naskórek i łagodzi przebarwienia. Świetnie sprawdzi się też u osób z cerą trądzikową i jako filtr przeciwsłoneczny.

Szczególnie zimą potrzebna bywa bardziej intensywna pielęgnacja. Olej kokosowy świetnie sprawdzi się i w tej roli: – W okresie jesienno- zimowym, kiedy nasze dłonie często są suche i szorstkie, zamiast kremu na bazie wody warto przed snem codziennie robić maseczkę z oleju i spać w cienkich przewiewnych rękawiczkach. Na drugi dzień dłonie będą zregenerowane jak po prawdziwym zabiegu pielęgnacyjnym – mówi dietetyczka.

Należy jednak mieć na uwadze, że i ten cud-specyfik może mieć wady. U niektórych osób po spożyciu dochodzi do zaburzeń trawiennych i biegunek. To skutek antybakteryjnych właściwości tego oleju. Choć zdawać by się mogło, że jest to zaleta, pojawiają się stwierdzenia, że olej kokosowy wpływa także na te dobre bakterie jelitowe.

Olej kokosowy może również uczulać, powodując wysypkę, świąd, obrzęki, duszności i mdłości. Przed nałożeniem na skórę lepiej wypróbować go na mniejszej powierzchni, zanim posmarujemy całe ciało. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko ewentualnego wstrząsu anafilaktycznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Kobieta czesząca włosy

Wypadanie, łupież, osłabienie, przetłuszczanie się. Oto 4 rozwiązania na 4 problemy z włosami

olej

Oleje roślinne – tłusto nie znaczy niezdrowo

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

Mama i dziecko w kuchni

Dieta po porodzie. Co powinno znaleźć się w menu młodej mamy? Wyjaśnia Pani Fizjotrener

zakupy

Dietetyczka kontra rodzina na zakupach

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Alkohol w diecie cukrzyka / istock

7 produktów, których powinny wystrzegać się osoby z cukrzycą typu 2

Dieta

Dieta Dukana okiem dietetyczki Elizy Szyszko. Jak wyglądają zasady? Dla kogo jest wskazana, a kto nie może?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

kobieta po umyciu głowy

Jak często powinno się myć głowę? Odpowiada trycholog, Magdalena Kania

Marchewki / rawpixel

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Dieta DASH - zasady, dla kogo, kto nie może, opinie, okiem eksperta

Dieta DASH – jakie są zasady? Kto może korzystać z tej diety?

Dieta dla serca / rawpixel.com

Najlepsza dieta dla twojego serca. Znamy najnowszy raport U.S. News

Żywienie w ciąży / istockphoto

Czy to co jesz w ciąży, wpływa na smaki dziecka po urodzeniu? Położna Kasia podzieliła się niesamowitą ciekawostką

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z kanapką na wynos

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Olej kokosowy / istockphoto

Olej kokosowy nie jest dobry na wszystko i dla każdego. Obalamy najpopularniejsze mity

Eko pod choinkę. Kosmetyki naturalne idealne na prezent - wybór redakcji Hello Zdrowie

Eko pod choinkę. Kosmetyki naturalne idealne na prezent – wybór redakcji Hello Zdrowie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Orgazm? Proszę bardzo!

Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka