Przejdź do treści

Ostropest plamisty – twoja wątroba go pokocha. Poznaj jego wszystkie właściwości i sposób użycia!

Ostropest plamisty
Ostropest plamisty
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ostropest plamisty jest rośliną uprawną (rośnie również dziko), wyglądem przypominającą oset. Stosowano go w starożytności, jednak triumfy popularności bił w średniowieczu, gdy zaczęto uważać go za jedną z najważniejszych roślin wykorzystywanych w medycynie. Jakie posiada właściwości i jak go stosować, aby dobroczynnie wpływał na nasz organizm?

Choruje Ci wątroba? Ostropest plamisty siły Ci doda!

Ostropest plamisty jest jedną z niewielu roślin w stu procentach wolną od toksyn. Substancją, mającą właściwości lecznicze, znajdującą się w jego ziarnach jest sylimaryna, która działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie oraz odtruwająco. Można w niej znaleźć sole mineralne, witaminę B2, witaminę D, witaminę E, histaminę oraz olejek eteryczny.

Roślina jest stosowana podczas walki z:

Ostropest plamisty – skąd pochodzi?

Roślina wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego – obecnie, można spotkać ją w Europie, Australii oraz Ameryce. Znana jest pod nazwami: pstrok, dziki karczoch oraz oset Najświętszej Marii Panny. Ostropest plamisty wywodzi się z rodzinny astrowatych i osiąga wielkość do 1,6 metra wysokości.

Ostropest plamisty – pomoc w zaburzeniach trawienia

Ostropest plamisty ma nie tylko zbawienny wpływ na wątrobę – świetnie sprawdza się również w przypadku wzdęć, braku apetytu, zespołu jelita drażliwego oraz niewystarczającej ilości soku żołądkowego. Chcąc złagodzić schorzenia, powinno się pić napar z rośliny trzy razy dziennie, przed posiłkami.

Ostropest plamisty – łagodzi objawy łuszczycy i zapobiega nowotworom płuc

Łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną, niezakaźną. Ostropest plamisty dzięki swoim właściwościom, pomaga zmniejszyć stany chorobowe. Udowodniono również, że znajdująca się w nim sybilijna działa niekorzystnie na enzym, bez którego komórki rakowe nie mogą migrować oraz się rozwijać.

Ostropest plamisty – jego wpływ na układ sercowo – naczyniowy

Ostropest plamisty z uwagi na to, że obniża poziom szkodliwego cholesterolu ma korzystny wpływ na układ krwionośny chroniąc organizm przed chorobą niedokrwienną serca, udarami oraz miażdżycą.

Ostropest plamisty – jak go wykorzystać?

Ostropest plamisty dawniej wykorzystywany był chociażby w kuchni – przyrządzano z niego  sałatki i przygotowywano tak jak szpinak. Obecnie, roślina ta jest sprzedawana głównie w aptekach oraz sklepach zielarskich w formie całych ziaren oraz zmielonych. Można wykorzystywać go dodając go do sałatek, czy ciast – dzięki temu, że jest bezsmakowy można stosować go podczas przygotowywania wielu dań (do sałatek można również dodać olej z ostropestu plamistego, który dostępny jest w dobrych sklepach spożywczych).

Ostropest plamisty – czy warto go stosować?

Ostropest plamisty ma wiele fantastycznych właściwości – jako, że zapobiega migracji komórek rakowych oraz pozytywnie wpływa na wątrobę, każdy człowiek powinien włączyć go do swojej diety.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: