Przejdź do treści

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Często mówi się, że picie kawy przynosi wiele korzyści. Czy tak jest i w przypadku kawy rozpuszczalnej, która wciąż jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów tego napoju? Na jej temat krążą różne pogłoski, z którymi trzeba się rozprawić raz na zawsze.

Kawa rozpuszczalna – skąd się bierze?

Zastanawiałaś się kiedyś, co właściwie kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna”? Otóż jest to susz ekstraktu kawowego, który powstaje na skutek procesu parzenia kawy mielonej. Po zaparzeniu z ekstraktu usuwana jest woda – zostaje proszek, który rozpuszcza się w wodzie. Kawę rozpuszczalną można parzyć podczas suszenia rozpyłowego, które polega na rozsiewaniu ekstraktu w gorącym powietrzu, dzięki czemu powstaje proszek lub można ekstrakt zamrozić, pokroić i suszyć go w naczyniu próżniowym w niskiej temperaturze. Ten proces nazywany jest liofilizacją. Tak powstaje kawa, którą wiele osób pije na co dzień.

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Kawa na zdrowie

Napar z kawy zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, przez co dobrze wpływa na twoje zdrowie oraz na twoją dietę. Jeśli jesteś fanką kawy i pijasz jej w ciągu dnia dość sporo, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona tylko 7 kalorii w jednej filiżance. Jednak jeśli chcesz, aby kawa działała na ciebie pobudzająco, to raczej powinnaś przerzucić się na inny rodzaj, ponieważ kawa rozpuszczalna zawiera prawie o połowę mniej kofeiny, niż inne jej odmiany. Oczywiście zbyt dużo kofeiny to też średnie rozwiązanie, bo zbyt wysoka zawartość w ciągu dnia, może prowadzić do niepożądanych objawów, jak np. nadpobudliwość czy przyspieszona akcja serca. Jednakże kawa rozpuszczalna ma wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ:

  • jest sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę – przyspiesza metabolizm i redukuje tłuszcz z organizmu;
  • dba o twój mózg i psychikę;
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy i zachorowania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona;
  • twoja wątroba będzie mniej narażona na marskość i raka;
  • niektóre badania wskazują, że picie kawy wydłuża życie.

Akrylamid w kawie rozpuszczalnej

Jeśli pijesz kawę rozpuszczalną, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona szkodliwy składnik – akrylamid, który wydziela się podczas palenia ziaren kawy. Ten rodzaj kawy zawiera jej aż o połowę więcej niż w przypadku innych rodzajów kaw.

Akrylamid można spotkać również w innych produktach, których używa się na co dzień, np. w niektórych rodzajach chleba czy płatkach kukurydzianych. Jego duża ilość w diecie może doprowadzić nawet do rozwoju raka. Jednak badania wykazały, że to, co jesteś w stanie wchłonąć do organizmu, nie powinno być dla ciebie zbyt szkodliwe. Trzeba się mocno postarać, żeby przekroczyć szkodliwą dawkę akrylamidu.

Jeśli jesteś fanką kawy rozpuszczalnej, nie musisz z niej rezygnować. Pozwala wykorzystać wiele właściwości kawy, w dodatku jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że – tak, jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar.

 

Źródło: healthline.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: