Przejdź do treści

Piperyna – czym jest i jaki ma wpływ na człowieka

Piperyna występuje w pieprzu (źródło - https://www.gettyimages.com)
Piperyna występuje w pieprzu (źródło - https://www.gettyimages.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym. Takie wyjaśnienie może niewiele mówić człowiekowi na co dzień niezwiązanemu z nauką. Jak się jednak okazuje, większość osób ma do czynienia z piperyną w życiu codziennym.

Piperyna – co to jest?

Jest to alkaloid, który spotykany jest pod wierzchnią warstwą owocu czarnego pieprzu. Jak więc sami widzicie, przynajmniej 90% ludności znajdzie ją w swojej kuchni. Jest to również pochodną piperydyny. Można jeszcze dodać, że jest to bezbarwna lub kremowo żółta substancja. Można ją rozpuścić w chloroformie, benzynie, etanolu, eterze dietylowym. Jej smak jest ostro – gorzki.

Piperyna – właściwości medyczne

Już dawno temu Daleki Wschód docenił zdrowotne właściwości tego alkaloidu, który był używany w pierwszej kolejności jako substancja przeciwzapalna i przeciwbólowa. Lekarze polecają używanie piperyny w momencie zarażenia gronkowcem złocistym, ponieważ wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne.

Jest ona polecana osobom walczącym z depresją i innymi chorobami układu nerwowego. Do tego wpływa ona dobroczynnie na poprawę koncentracji u osób dorosłych. Piperyna wpływa na zwiększenie serotoniny i dopaminy.

Co jest również ciekawostką to fakt, że naukowcy uważają, że może ona być używana w przypadkach takich chorób jak Alzheimer. Jest to skrajnie trudna dolegliwość, gdzie większość specjalistów chce zastosować środki farmakologiczne. Warto w takim momencie zapytać o piperynę i jej oddziaływanie na daną osobę. 

Piperyna jest brana pod uwagę, jeżeli chodzi o bielactwo nabyte. W połączeniu z fototerapią promieniowaniem ultrafioletowym skóra staje się znacznie ciemniejsza. Piperyna stymuluje proliferację melanocytów w komórkach.

Warto wspomnieć, że piperyna zbawiennie działa na nasz układ trawienny wspomagając wydzielanie odpowiednich soków – żołądkowego, trzustkowego, jelitowego.  Piperyna pomaga w lepszym stopniu przyswajać witaminę C, A, B6, koenzym Q, selen, beta-karoten. Trwają badania nad wpływem piperyny na choroby nowotworowe. 

Piperyna, a odchudzanie

Ten związek chemiczny ma dobroczynny wpływ na odchudzanie. Przy czym nie można zapomnieć, że to nie tylko większa ilość domowego pieprzu czarnego wpłynie na zgubienie przez nas tkanki tłuszczowej. Liczy się przede wszystkim zdrowia dieta i aktywność ruchowa.

Piperyna wspomaga trawienie i przyswajanie substancji odżywczych. Ona blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Do tego w krwiobiegu dochodzi do obniżenia tłuszczu. W tym przypadku nie tylko można używać pieprzu. Warto zakupić odpowiednie suplementy zawierające w sobie dużą ilość tego zbawiennego składnika, jakim jest piperyna. Dowiedziono, że piperyna jest zdrowym i naturalnym wspomagaczem. Wielu sportowców bierze taką tabletkę, dzięki czemu ich wydolność organizmu znacznie się poprawia i podnosi.

Piperyna – przeciwwskazania

Mówi się, że jest to zdrowy alkaloid. Jednak nie można zapominać, że jak każdy związek chemiczny, tak również piperyna może zaszkodzić. W szczególności, jeżeli będzie używana ona w nadmiernej ilości przez osoby mające problem z żołądkiem. Piperyna może podrażniać błonę śluzową, jaką wyściełany jest nasz układ pokarmowy – przełyk, jelita i żołądek.

Do tego branie suplementów zawierających piperynę może kolidować z innymi lekami. Zanim zaczniemy przyjmować takie tabletki lub w czasie ich zażywania zaczniemy brać inne suplementy, lub leki – przeczytajmy ulotkę. 

Przede wszystkim warto jednak wszystko dokładnie omówić z lekarzem, aby nie zaszkodzić swojemu organizmowi. Różne leki mogą ze sobą interferować, dlatego trzeba być uważnym z tym, co się na co dzień przyjmuje. 

Tak naprawdę wystarczy tylko szczypta pieprzu do codziennego jedzenia, aby zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na piperynę. Zwiększy się nasza odporność i ukrwienie organizmu. Piperyna to również doskonały…afrodyzjak. Warto więc pamiętać o obecności pieprzu w kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: