Przejdź do treści

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Nie można się nie zgodzić, że najszybszym, najwygodniejszym i najłatwiejszym sposobem na podgrzanie jedzenie jest robienie tego właśnie w mikrofalówce. Pewnie już kiedyś słyszałaś pogłoski, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce może spowodować, że utraci ono swoją wartość odżywczą. Nie jest to do końca prawdą – okazuje się, że te kuchenki  są w stanie utrzymać więcej witamin oraz minerałów w jedzeniu niż inne metody gotowania. Ale czy wszystko możemy w nich podgrzewać?

Możemy podgrzewać jedzenie w mikrofali i w wielu sytuacjach jest to najlepszym rozwiązaniem, które zaoszczędza przede wszystkim czas. Istnieją jednak produkty, których nie powinnyśmy podgrzewać w kuchence mikrofalowej. W najlepszym wypadku będziemy mieć dużo sprzątania, w najgorszym – narazimy swoje zdrowie.

Jajka

Ugotowanie jajek na twardo na zapas jest niezłym rozwiązaniem, to dobry sposób na zaoszczędzenie czasu. W skorupkach możesz je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, a one nie stracą swoich wartości odżywczych. Gdy najdzie cię na nie ochota, możesz zrobić z nimi kanapki, dodać do sałatki czy… po prostu zjeść same. Jednak pod żadnym pozorem nie podgrzewaj ich w mikrofali. Jajka ugotowane na twardo są znane z tego, że mogą eksplodować po podgrzaniu w mikrofali. Może się to stać nawet po wyjęciu ich z kuchenki, czyli na talerzu, a nawet w naszej buzi przy pierwszym gryzie.

Wydarzyć się to może zarówno wtedy, gdy jajko jest w skorupce oraz gdy jest obrane. Dzieje się tak przez parę wodną, która gromadzi się w jajku w trakcie procesu podgrzewania, sprawiając, że staje się „bombą”. Aby tego uniknąć, przekrój jajko na co najmniej cztery części.

Ostre papryczki

Podgrzanie ostrej papryczki w kuchence mikrofalowej może skutkować jej podpaleniem, a kapsaicyna (związek chemiczny zawarty w papryczkach, który odpowiada za ich ostry smak) jest uwalniana do powietrza w trakcie tego procesu. Po otworzeniu kuchenki mikrofalowej jesteśmy narażeni na podrażnienie oczu oraz poparzenie gardła wywołane przez parowanie kapsaicyny.

Sos pomidorowy

Najlepszy sposób na podgrzanie sosu, nie tylko pomidorowego, to zrobienie tego w garnuszku na małym ogniu. Podgrzanie w mikrofali wydaje się wygodniejszym sposobem, jednakże należy pamiętać, że im gęstszy sos, tym bardziej blokuje przemieszczanie się cząsteczek wody. Może to skutkować zbyt dużym ciśnieniem pary, usiłującej wydostać się na zewnątrz, powodując eksplozję sosu i brudząc wnętrze kuchenki.

Zamrożone mięso

Powodem, dla którego nie powinniśmy rozmrażać mięsa w kuchence mikrofalowej, jest to, że nie jest ona w stanie podgrzać go równomiernie. Obecność funkcji grilla w naszej kuchence nie ma tutaj znaczenia. Generowane przez mikrofalówkę fale elektromagnetyczne nie są w stanie wniknąć głęboko w surowe mięso, dlatego że jest dla nich za grube oraz za gęste. To, że surowe mięso nie jest w stanie się całkowicie podgrzać w kuchence mikrofalowej, sprzyja rozwojowi bakterii we wciąż zimnych miejscach, które mogą stanowić dla nas potencjalne zagrożenie i przyczyniać się do zatrucia pokarmowego.

Surowa dieta – za i przeciw

Kobiece mleko

Wiele matek mrozi swoje mleko i rozmraża je wtedy, kiedy jest im potrzebne. To bardzo wygodny i zazwyczaj bezpieczny sposób, pod warunkiem że nie rozmrażają go w mikrofali. Ten sposób jest zdecydowanie szybszy, jednak może skutkować nierównomiernym podgrzaniem, przyczyniając się do poparzenia buzi oraz przełyku naszego dziecka. Zalecane jest podgrzewanie mleka w garnuszku na kuchence, zawsze potrząsanie butelki, aby mleko dokładnie się wymieszało oraz przetestowanie temperatury na swojej dłoni.

Owoce

Powodem występowania problemów związanych z podgrzewaniem owoców w mikrofali jest sposób, w jaki ona działa. Fale elektromagnetyczne, które wytwarza, penetrują żywność, powodując podgrzewanie się cząsteczek wody, których w owocach nie brakuje. Niektóre owoce, takie jak winogrona, mogą eksplodować w skutek podgrzania ich, a jeszcze inne mogą zamienić się w papkę. Generalnie, podgrzewanie owoców w kuchence nie jest rekomendowane.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru