Przejdź do treści

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

małgorzata ponikowska
zdjęcie: https://www.instagram.com/dr_malgorzata/?utm_source=ig_embed
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Duffy
Duffy wyjaśnia swoje zniknięcie ze sceny muzycznej. Wyznaje, że została zgwałcona, odurzona narkotykami i więziona
Koronawirus / istock
Lek. Dawid Ciemięga o mechanizmie szerzenia się wirusów. „System opieki zdrowia w tym kraju jest niewydolny, nawet jak nie ma koronawirusa” – mówi
kobieta trzyma się za zdrętwiałą rękę, siedząc na kanapie
GIF wycofał popularny lek na chorobę układu nerwowego. Powodem jest wada jakościowa
Nastolatka siedzi na murku
Ponad 70 proc. młodych Polaków nie rozmawia z rodzicami na temat seksu, wynika z badania. Taka sytuacja wiąże się z wieloma konsekwencjami!
Co zrobić, żeby lepiej biegać? Początkującym tłumaczy fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Co zrobić, żeby lepiej biegać? Początkującym tłumaczy fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk

„Pij kefir, to naturalny probiotyk”, słyszałaś o tym? Czy jest to faktycznie prawda? Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości mają korzystny wpływ na zdrowie. Małgorzata Ponikowska to lekarka, która na swoim instagramowym profilu obala medyczne i żywieniowe mity, tym razem wzięła pod lupę… kefir. 

Probiotyki to specyficzne szczepy mikroorganizmów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Skracają czas trwania biegunki infekcyjnej, wzmacniają odporność, chronią przed patogenami, zmniejszają ryzyko alergii, regulują metabolizm i pracę jelit. Nieustannie pojawiają się kolejne badania pokazujące nowe zalety probiotyków, a to skłania coraz więcej osób do sięgania właśnie po nie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kefir? No właśnie, jak to jest z tym kefirem?

Informacja, że w kapsułce, którą łykamy jest np. Lactobacillus jest niewystarczająca! Lactobacillus to rodzaj bakterii, a w obrębie każdego rodzaju mamy wiele gatunków, a wśród gatunków znajduje się wiele szczepów!

napisała Małgorzata Ponikowska pod swoim zdjęciem na Instagramie

View this post on Instagram

Czy kefir to faktycznie naturalny probiotyk? ➡️Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza – definicja prosta, jak budowa cepa, ale diabeł tkwi w szczegółach! ➡️Żeby mówić o danej bakterii, że jest probiotykiem, musimy ją dokładnie określić i przebadać – jednostką taksonomiczną (=klasyfikacyjną), która nas insteresuje jest SZCZEP. ➡️Informacja, że w kapsułce, którą łykamy jest np. Lactobacillus jest niewystarczająca! Lactobacillus to rodzaj bakterii, a w obrębie każdego rodzaju mamy wiele gatunków, a wśród gatunków znajduje się wiele szczepów! ➡️Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes. Następnie gatunek bakterii, czyli "rhamnosus" w nazwie "Lactobacillus rhamnosus", możemy porównać do klasy – np. klasa C. Ale przecież samochody w obrębie tej klasy też bardzo się różnią między sobą – są diesle, te na benzynę, 4matic, AMG… różne kolory oczywiście też! 😉 I tak samo jest z bakteriami – musimy określić dokładny SZCZEP, który nas interesuje – jest to trzeci człon w nazwie, czyli "GG" w Lactobacillus rhamnosus GG. ➡️Taki probiotyk musi być zdolny, żeby po spożyciu przejść przez układ pokarmowy aż do jelita grubego i osiedlenić się tam. Wcale nie jest to łatwe, gdyż kwas solny w żołądku ma za zadanie zabijać wszelkie drobnoustroje, które trafiają tam z pożywieniem. Nie bez kozery probiotyki apteczne pakowane są w kapsułki DOJELITOWE – takie, które uwolnią swą zawartość dopiero w jelicie. ➡️Bakterie probiotyczne, żeby osiedlić się w jelicie muszą trafić tam w odpowiedniej ilości. Odpowiedzcie więc sobie na pytania: ❔Czy na kefirze widzieliście kiedykolwiek dokładne deklaracje, jakie bakterie zawiera? ❔Czy macie gwarancję, że zawarte w nim bakterie dotrą nieuszkodzone do jelita grubego? ❔Czy wiecie ile ich jest? ➡️Historia probiotyków zaczęła się wprawdzie od badań Miecznikowa nad produktami fermentacji mlekowej, ale w dobie dzisiejszej technologii produkcji żywności i stanu naszej wiedzy, nazywanie kefirów i jogurtów "naturalnymi probiotykami" jest mocno nieprecyzyjne.😉 ➡️Już niebawem post o konkretnych szczepach w konkretnych chorobach👩‍⚕️

A post shared by Malgorzata Ponikowska (@dr_malgorzata) on

Małgorzata Ponikowska to lekarka, której profil na Instagramie śledzi prawie 2 tys. użytkowników. Dzieli się medyczną wiedzą, kulisami życia lekarza i obala żywieniowe mity. W ostatnim czasie poruszyła kwestię obecności probiotyków w kefirze. W końcu nierzadko można usłyszeć: „Pij kefir, to naturalny probiotyk”. – Żeby mówić o danej bakterii, że jest probiotykiem, musimy ją dokładnie określić i przebadać – jednostką taksonomiczną (=klasyfikacyjną), która nas interesuje jest SZCZEP, napisała pod swoim zdjęciem.

Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka - Mercedes. Następnie gatunek bakterii, czyli "rhamnosus" w nazwie "Lactobacillus rhamnosus", możemy porównać do klasy
- np. klasa C. Ale przecież samochody w obrębie tej klasy też bardzo się różnią między sobą - są diesle, te na benzynę, 4matic, AMG... różne kolory oczywiście też! 😉 I tak samo jest z bakteriami - musimy określić dokładny SZCZEP, który nas interesuje - jest to trzeci człon w nazwie, czyli "GG" w Lactobacillus rhamnosus GG.
➡️Taki probiotyk musi być zdolny, żeby po spożyciu przejść przez układ pokarmowy aż do jelita grubego i osiedlić się tam. Wcale nie jest to łatwe, gdyż kwas solny w żołądku ma za zadanie zabijać wszelkie drobnoustroje, które trafiają tam z pożywieniem. Nie bez kozery probiotyki apteczne pakowane są w kapsułki DOJELITOWE - takie, które uwolnią swą zawartość dopiero w jelicie.
➡️Bakterie probiotyczne, żeby osiedlić się w jelicie muszą trafić tam w odpowiedniej ilości.

Kiszona kapusta

Jak wybrać dobry probiotyk?

Skoro wiemy już, że określenie każdego kefiru, który wpadnie nam w oko, naturalnym probiotykiem, nie jest precyzyjne i poprawne, jak w takim razie wybrać dobry probiotyk?

Aby szczep mógł być uznany za probiotyczny musi między innymi osiągnąć swoje docelowe miejsce, najczęściej przewód pokarmowy, a co za tym idzie powinien być odporny na działanie obniżonego pH i obecność kwasów żółciowych. Dlatego powinny to być szczepy sprawdzone w badaniach klinicznych.

fragment artykułu „Probiotyki – za i przeciw” dr Moniki Wanke-Rytt z Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Wybierając probiotyk, powinniśmy kierować się więc kilkoma ważnymi informacjami.

Szczep

Na opakowaniu szukajmy nie tylko informacji o rodzaju (np. Lactobacillus) i gatunku bakterii (np. Lactobacillus rhamnosus), ale również szczepie wyrażonym kodem literowo-cyfrowym (np. Lactobacillus rhamnosus HN001).

Właściwości probiotyczne zależą właśnie od szczepów, dlatego jeśli kupujemy gotowy produkt w postaci suplementu lub preparatu farmaceutycznego, powinniśmy znaleźć na nim dokładną informację.

Data ważności

Im bliżej terminu ważności, tym dobrych bakterii może ubywać, wówczas nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki. Jeśli produkt jest przeterminowany, możliwe, że nie ma już żadnych właściwości probiotycznych. Narodowy Instytut Leków oceniał probiotyki w czasie od produkcji do końca terminu ważności, w celu określenia, czy liczba bakterii jest stabilna z biegiem czasu. Aż 50 na 56 próbek nie posiadało stabilności liczby żywych bakterii. – Wraz z upływem czasu, jeszcze w okresie przydatności do spożycia, następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie – czytamy.

Opakowanie i przechowywanie

Bakterie probiotyczne to organizmy żywe, są podatne na różne czynniki i nie istnieją wiecznie. Są wrażliwe m.in. na światło i temperaturę. Opakowanie powinno uniemożliwiać dotarcie do środka promieniowania UV (np. ciemne szkło), a my powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie. Niektóre preparaty trzeba trzymać w lodówce, o czym informację znajdziemy w ulotce.

View this post on Instagram

Dlaczego powinniśmy dbać o swoją mikroflorę jelitową i jak robić to dobrze? ➡️Bakterie jelitowe, aby funkcjonować potrzebują pożywienia. Ponieważ bytują w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, do ich dyspozycji pozostają… resztki. Resztki, czyli to, czego człowiek nie strawił i nie przyswoił. Ale jak wiemy, z bogatego stołu i okruchy bogate…. ➡️Im nasza dieta bogatsza jest w BŁONNIK, czyli wg definicji polimery węglowodanów nietrawione i niewchłaniane w jelicie cienkim, tym więcej pożywienia mają nasze bakterie. ➡️Będąc bardziej szczegółowym, nasze bakterie potrzebują PREBIOTYKÓW – tak właśnie nazywamy substancje, które po spożyciu są w stanie niestrawione dotrzeć do jelita grubego i mają udokumentowany pozytywny wpływ na korzystne bakterie jelitowe (ocenia się głównie wpływ na Bifidobacterie i Lactobacillusy) oraz na zdrowie człowieka. ➡️Najbardziej znane prebiotyki to oligofruktoza, znana też jako fruktooligosacharyd i inulina – te substancje znajdziemy w naszej swojskiej cebuli, cykorii, porze, bananach, karczochu, życie owsie. ➡️Nie zapominajmy jednak, że do prebiotyków można też zaliczyć celulozę, hemicelulozę, pektyny, skrobię oporną – czyli substancje stanowiące podstawowy skład warzyw, owoców i pełnych ziaren zbóż. ➡️No dobrze, bakterie nakarmione, ale co ma z tego gospodarz, czyli człowiek? Ano – dzięki dobremu zaopatrzeniu, bakterie produkują krótołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA – ang. short chain fatty acids). ➡️SCFA to ambrozja dla naszych jelit – substancje te są idealnym źródłem energii dla enterocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego. Dodatkowo przekazują sygnały komórkom i wpływają na ekspresję genów (są inhibitorem deacetylazy histonowej). ➡️Dzięki SFCA spada wytwarzanie mediatorów zapalnych (m.in.IL-6, IL-12), a także stymulowany jest rozwój pożądanych limfocytów Treg – mają one bardzo duże znaczenie w chorobach autoimmunologicznych i o podłożu zapalnym. WNIOSKI: Nasza dieta powinna opierać się na warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Skorzystają na tym i bakterie jelitowe i my 😉😊😁 #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #warzywa #owoce #dietabezdiety #jem #dietetycznie #lubiejeść #jedzonko #kochamjeść

A post shared by Malgorzata Ponikowska (@dr_malgorzata) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

Stosowanie probiotyków / istock

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Paula Nagel / archiwum prywatne

Paula Nagel: wielu trenerów personalnych, pasjonatów zdrowego żywienia czy pseudodietetyków chce za wszelką cenę zostać „gwiazdami social media”, nie bacząc na fakt, że promują nieprawdę

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

Probiotyk dla dzieci — czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Probiotyk dla dzieci – czym jest, jak działa i czy rzeczywiście jest skuteczny?

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?