Przejdź do treści

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

małgorzata ponikowska
zdjęcie: https://www.instagram.com/dr_malgorzata/?utm_source=ig_embed
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciepłe mleko na bezsenność?
Ciepłe mleko na bezsenność?
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?
Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

„Pij kefir, to naturalny probiotyk”, słyszałaś o tym? Czy jest to faktycznie prawda? Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości mają korzystny wpływ na zdrowie. Małgorzata Ponikowska to lekarka, która na swoim instagramowym profilu obala medyczne i żywieniowe mity, tym razem wzięła pod lupę… kefir. 

Probiotyki to specyficzne szczepy mikroorganizmów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Skracają czas trwania biegunki infekcyjnej, wzmacniają odporność, chronią przed patogenami, zmniejszają ryzyko alergii, regulują metabolizm i pracę jelit. Nieustannie pojawiają się kolejne badania pokazujące nowe zalety probiotyków, a to skłania coraz więcej osób do sięgania właśnie po nie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kefir? No właśnie, jak to jest z tym kefirem?

Informacja, że w kapsułce, którą łykamy jest np. Lactobacillus jest niewystarczająca! Lactobacillus to rodzaj bakterii, a w obrębie każdego rodzaju mamy wiele gatunków, a wśród gatunków znajduje się wiele szczepów!

napisała Małgorzata Ponikowska pod swoim zdjęciem na Instagramie

View this post on Instagram

Czy kefir to faktycznie naturalny probiotyk? ➡️Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza – definicja prosta, jak budowa cepa, ale diabeł tkwi w szczegółach! ➡️Żeby mówić o danej bakterii, że jest probiotykiem, musimy ją dokładnie określić i przebadać – jednostką taksonomiczną (=klasyfikacyjną), która nas insteresuje jest SZCZEP. ➡️Informacja, że w kapsułce, którą łykamy jest np. Lactobacillus jest niewystarczająca! Lactobacillus to rodzaj bakterii, a w obrębie każdego rodzaju mamy wiele gatunków, a wśród gatunków znajduje się wiele szczepów! ➡️Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes. Następnie gatunek bakterii, czyli "rhamnosus" w nazwie "Lactobacillus rhamnosus", możemy porównać do klasy – np. klasa C. Ale przecież samochody w obrębie tej klasy też bardzo się różnią między sobą – są diesle, te na benzynę, 4matic, AMG… różne kolory oczywiście też! 😉 I tak samo jest z bakteriami – musimy określić dokładny SZCZEP, który nas interesuje – jest to trzeci człon w nazwie, czyli "GG" w Lactobacillus rhamnosus GG. ➡️Taki probiotyk musi być zdolny, żeby po spożyciu przejść przez układ pokarmowy aż do jelita grubego i osiedlenić się tam. Wcale nie jest to łatwe, gdyż kwas solny w żołądku ma za zadanie zabijać wszelkie drobnoustroje, które trafiają tam z pożywieniem. Nie bez kozery probiotyki apteczne pakowane są w kapsułki DOJELITOWE – takie, które uwolnią swą zawartość dopiero w jelicie. ➡️Bakterie probiotyczne, żeby osiedlić się w jelicie muszą trafić tam w odpowiedniej ilości. Odpowiedzcie więc sobie na pytania: ❔Czy na kefirze widzieliście kiedykolwiek dokładne deklaracje, jakie bakterie zawiera? ❔Czy macie gwarancję, że zawarte w nim bakterie dotrą nieuszkodzone do jelita grubego? ❔Czy wiecie ile ich jest? ➡️Historia probiotyków zaczęła się wprawdzie od badań Miecznikowa nad produktami fermentacji mlekowej, ale w dobie dzisiejszej technologii produkcji żywności i stanu naszej wiedzy, nazywanie kefirów i jogurtów "naturalnymi probiotykami" jest mocno nieprecyzyjne.😉 ➡️Już niebawem post o konkretnych szczepach w konkretnych chorobach👩‍⚕️

A post shared by Malgorzata Ponikowska (@dr_malgorzata) on

Małgorzata Ponikowska to lekarka, której profil na Instagramie śledzi prawie 2 tys. użytkowników. Dzieli się medyczną wiedzą, kulisami życia lekarza i obala żywieniowe mity. W ostatnim czasie poruszyła kwestię obecności probiotyków w kefirze. W końcu nierzadko można usłyszeć: „Pij kefir, to naturalny probiotyk”. – Żeby mówić o danej bakterii, że jest probiotykiem, musimy ją dokładnie określić i przebadać – jednostką taksonomiczną (=klasyfikacyjną), która nas interesuje jest SZCZEP, napisała pod swoim zdjęciem.

Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka - Mercedes. Następnie gatunek bakterii, czyli "rhamnosus" w nazwie "Lactobacillus rhamnosus", możemy porównać do klasy
- np. klasa C. Ale przecież samochody w obrębie tej klasy też bardzo się różnią między sobą - są diesle, te na benzynę, 4matic, AMG... różne kolory oczywiście też! 😉 I tak samo jest z bakteriami - musimy określić dokładny SZCZEP, który nas interesuje - jest to trzeci człon w nazwie, czyli "GG" w Lactobacillus rhamnosus GG.
➡️Taki probiotyk musi być zdolny, żeby po spożyciu przejść przez układ pokarmowy aż do jelita grubego i osiedlić się tam. Wcale nie jest to łatwe, gdyż kwas solny w żołądku ma za zadanie zabijać wszelkie drobnoustroje, które trafiają tam z pożywieniem. Nie bez kozery probiotyki apteczne pakowane są w kapsułki DOJELITOWE - takie, które uwolnią swą zawartość dopiero w jelicie.
➡️Bakterie probiotyczne, żeby osiedlić się w jelicie muszą trafić tam w odpowiedniej ilości.

Kiszona kapusta

Jak wybrać dobry probiotyk?

Skoro wiemy już, że określenie każdego kefiru, który wpadnie nam w oko, naturalnym probiotykiem, nie jest precyzyjne i poprawne, jak w takim razie wybrać dobry probiotyk?

Aby szczep mógł być uznany za probiotyczny musi między innymi osiągnąć swoje docelowe miejsce, najczęściej przewód pokarmowy, a co za tym idzie powinien być odporny na działanie obniżonego pH i obecność kwasów żółciowych. Dlatego powinny to być szczepy sprawdzone w badaniach klinicznych.

fragment artykułu „Probiotyki – za i przeciw” dr Moniki Wanke-Rytt z Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Wybierając probiotyk, powinniśmy kierować się więc kilkoma ważnymi informacjami.

Szczep

Na opakowaniu szukajmy nie tylko informacji o rodzaju (np. Lactobacillus) i gatunku bakterii (np. Lactobacillus rhamnosus), ale również szczepie wyrażonym kodem literowo-cyfrowym (np. Lactobacillus rhamnosus HN001).

Właściwości probiotyczne zależą właśnie od szczepów, dlatego jeśli kupujemy gotowy produkt w postaci suplementu lub preparatu farmaceutycznego, powinniśmy znaleźć na nim dokładną informację.

Data ważności

Im bliżej terminu ważności, tym dobrych bakterii może ubywać, wówczas nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki. Jeśli produkt jest przeterminowany, możliwe, że nie ma już żadnych właściwości probiotycznych. Narodowy Instytut Leków oceniał probiotyki w czasie od produkcji do końca terminu ważności, w celu określenia, czy liczba bakterii jest stabilna z biegiem czasu. Aż 50 na 56 próbek nie posiadało stabilności liczby żywych bakterii. – Wraz z upływem czasu, jeszcze w okresie przydatności do spożycia, następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie – czytamy.

Opakowanie i przechowywanie

Bakterie probiotyczne to organizmy żywe, są podatne na różne czynniki i nie istnieją wiecznie. Są wrażliwe m.in. na światło i temperaturę. Opakowanie powinno uniemożliwiać dotarcie do środka promieniowania UV (np. ciemne szkło), a my powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie. Niektóre preparaty trzeba trzymać w lodówce, o czym informację znajdziemy w ulotce.

View this post on Instagram

Dlaczego powinniśmy dbać o swoją mikroflorę jelitową i jak robić to dobrze? ➡️Bakterie jelitowe, aby funkcjonować potrzebują pożywienia. Ponieważ bytują w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, do ich dyspozycji pozostają… resztki. Resztki, czyli to, czego człowiek nie strawił i nie przyswoił. Ale jak wiemy, z bogatego stołu i okruchy bogate…. ➡️Im nasza dieta bogatsza jest w BŁONNIK, czyli wg definicji polimery węglowodanów nietrawione i niewchłaniane w jelicie cienkim, tym więcej pożywienia mają nasze bakterie. ➡️Będąc bardziej szczegółowym, nasze bakterie potrzebują PREBIOTYKÓW – tak właśnie nazywamy substancje, które po spożyciu są w stanie niestrawione dotrzeć do jelita grubego i mają udokumentowany pozytywny wpływ na korzystne bakterie jelitowe (ocenia się głównie wpływ na Bifidobacterie i Lactobacillusy) oraz na zdrowie człowieka. ➡️Najbardziej znane prebiotyki to oligofruktoza, znana też jako fruktooligosacharyd i inulina – te substancje znajdziemy w naszej swojskiej cebuli, cykorii, porze, bananach, karczochu, życie owsie. ➡️Nie zapominajmy jednak, że do prebiotyków można też zaliczyć celulozę, hemicelulozę, pektyny, skrobię oporną – czyli substancje stanowiące podstawowy skład warzyw, owoców i pełnych ziaren zbóż. ➡️No dobrze, bakterie nakarmione, ale co ma z tego gospodarz, czyli człowiek? Ano – dzięki dobremu zaopatrzeniu, bakterie produkują krótołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA – ang. short chain fatty acids). ➡️SCFA to ambrozja dla naszych jelit – substancje te są idealnym źródłem energii dla enterocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego. Dodatkowo przekazują sygnały komórkom i wpływają na ekspresję genów (są inhibitorem deacetylazy histonowej). ➡️Dzięki SFCA spada wytwarzanie mediatorów zapalnych (m.in.IL-6, IL-12), a także stymulowany jest rozwój pożądanych limfocytów Treg – mają one bardzo duże znaczenie w chorobach autoimmunologicznych i o podłożu zapalnym. WNIOSKI: Nasza dieta powinna opierać się na warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Skorzystają na tym i bakterie jelitowe i my 😉😊😁 #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #warzywa #owoce #dietabezdiety #jem #dietetycznie #lubiejeść #jedzonko #kochamjeść

A post shared by Malgorzata Ponikowska (@dr_malgorzata) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Woda z imbirem na migrenę / istock

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Panowanie nad apetytem / freepik

Jak zapanować nad swoim apetytem? Dietetyczka Patrycja Rublewska ma kilka ważnych rad

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?