Przejdź do treści

Prebiotyki – czym są? Jaka jest ich rola i jakie są ich rodzaje?

Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego
Prebiotyki oraz ich znaczenie dla organizmu ludzkiego
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Kobieta z telefonem, przy komputerze
Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?
Adele / gettyimages
Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?
IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Prebiotyki nazywane są inaczej przyjaciółmi jelit. Hipokrates zauważył, że większość chorób ma swój początek w jelitach. W jakich produktach pochodzenia roślinnego można znaleźć prebiotyki?

 

Prebiotyki – co to jest?

Prebiotyki  to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory jelit. Nie zawierają żadnych mikroorganizmów, jedynie substancje stymulujące nasze jelita do działania. To składniki żywności, które są nietrawione, korzystnie wpływając na naszą gospodarkę jelitową.

W naszych jelitach znaleźć można 1,5-2 kg różnych bakterii – zarówno tych patogennych, wpływających na rozwój różnych chorób oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Dostarczanie do naszego organizmu prebiotyków powoduje powstawanie w jelitach bakterii pożytecznych z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides.

Warunki, jakie należy spełnić, aby móc zakwalifikować się do grupy prebiotycznej

Aby dany produkt żywnościowy został uznany za prebiotyk musi spełniać określone warunki:

  • Obniżanie pH treści jelitowej;
  • Odporność na hydrolizę i działanie enzymów przewodu pokarmowego;
  • Nie uleganie wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego;
  • Stymulację wzrostu i aktywność wybranych szczepów bakterii korzystnie wpływających na nasze zdrowie;
  • Stabilność w procesie przetwórstwa spożywczego.

Rola prebiotyków

Główne zadanie to odżywienie mikrobioty jelita grubego. Substancje odżywcze przyrównuje się do błonnika pokarmowego (jest to po części racja, bowiem należą one do frakcji błonnika, jednak nie każdy błonnik zaliczyć można do prebiotyków).

Prebiotyki wpływają na:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • Zapobieganie biegunkom;
  • Łagodzenie zaparć;
  • Przywracanie równowagi mikroflory jelitowej;
  • Zmniejszenie ryzyka występowania raka okrężnicy;
  • Wspomaganie wchłaniania składników mineralnych.

Prebiotyki wpływają również pozytywnie na nasz układ odpornościowy.

Rodzaje i źródła prebiotyków

Prebiotyki zalicza się do węglowodanów nietrawionych przez układ pokarmowy, dzielonych na oligosacharydy i polisacharydy. Oligosacharydy podzielone są na fruktooligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe. Do najważniejszych polisacharydów zalicza się inulinę, skrobię oporną, celulozę, hemicelulozy i pektyny.

Część prebiotyków można znaleźć naturalnie w żywności pod postacią błonnika. Dużą część z nich należy jednak uzyskać w procesie chemicznym i enzymatycznym, aby dodać je do suplementów lub do produktów spożywczych.

Do produktów bogatych w prebiotyki zalicza się:

  • Gumę arabską;
  • Korzeń cykorii suchy lub surowy;
  • Korzeń mniszka suchy lub surowy;
  • Bulwę Topinambura suchą i surową;
  • Liście mniszka suche lub surowe;
  • Czosnek;
  • Por, cebula, szparagi;
  • Surowe otręby pszeniczne;
  • Pełnoziarnistą mąkę pszeniczną;
  • Banany;
  • Pomidory, ziemniaki;
  • Miód;
  • Soję, a szczególnie serwatkę sojową.

Fruktooligosacharydy, oligosacharydy sojowe, inulina, celuloza i pektyny to substancje występujące naturalnie w żywności. Wykorzystywane są one do tworzenia w przemyśle żywności funkcjonalnej korzystnie oddziałującej na organizm człowieka.

Prebiotyki można znaleźć w żywności przetworzonej:

  • Galaretkach;
  • Dżemie, pieczywie;
  • Produktach mięsnych;
  • Słodyczach;
  • Zupach;
  • Sosach;
  • Żywności dla niemowląt;
  • Jogurtach;
  • Żywności dla diabetyków.

Prebiotyki – suplementy

W naszej diecie obecnych jest wiele produktów żywnościowych zawierających prebiotyki (dostarczamy do naszego organizmu odpowiednie dawki tych substancji). Codzienna dawka prebiotyków wynosi 5-10 g na dobę. Suplementy z apteki zawierające prebiotyki nie są tak popularne (można je otrzymać pod postacią saszetek, płynów, kapsułek, dużą popularnością cieszą się te na bazie aloesu). Warto po nie sięgnąć, kiedy mamy problemy z biegunką, wypróżnianiem, przebyliśmy antybiotykoterapię. Dostępne są również synbiotyki łączące w sobie prebiotyki i probiotyki – korzystne bakterie jelitowe.

Badania laboratoryjne (przeprowadzone przez stacje BBC na grupie 8 kowbojów podzielonych na dwie grupy w programie The Truth About Food:How to be healthy ) wykazały, że stosowanie diety prebiotycznej spowodowało przeciętne zwiększenie ilości bakterii w jelitach o 133 miliony, podczas gdy grupa spożywająca produkty probiotyczne nie odnotowała istotnej różnicy.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Antybiotyki a alkohol / istock

Czy antybiotyki można łączyć z alkoholem?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

jedzenie nocą

Jedzenie na noc – fatalny nawyk

Śluz w kupce niemowlaka – czego może być objawem?

Śluz w kupce niemowlaka – czego może być objawem?

Pełzak czerwonki i pełzak okrężnicy – charakterystyka, objawy i leczenie

Pełzak czerwonki i pełzak okrężnicy – charakterystyka, objawy i leczenie

ulewanie u niemowlaka

Ulewanie u niemowlaka – przyczyny. Jak pomóc dziecku?

salmonelloza

Salmonelloza (salmonella) – zagrożenia, objawy, leczenie

Co to jest toksokaroza?

Co to jest toksokaroza?

żywienie pozajelitowe

Żywienie pozajelitowe – na czym polega i kiedy się je stosuje?

kubki smakowe

Kubki smakowe na języku – rozłożenie i rola

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - czym jest i jakie są jego objawy?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – przyczyny, objawy, leczenie

Za co odpowiedzialna jest amylaza?

Amylaza – czym jest i jaka jest jej funkcja?

Czy zielona kupka u niemowlaka to coś poważnego?

Czy zielona kupka u niemowlaka oznacza coś poważnego?

Manometria - jakie są wskazania do zabiegu?

Manometria – czym jest? Jakie są wskazania do zabiegu?

Salmonella - przyczyny i objawy zatrucia

Salmonella – przyczyny i objawy zatrucia

Stomia (źródło - www.gettyimages.com)

Stomia – czym jest i czy da się z tym żyć?

ilustracja przedstawiająca adenowirus

Co to jest adenowirus? Charakterystyczne objawy i leczenie

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Dziewczynka z białym nalotem na języku

Biały nalot na języku – przyczyny i leczenie uciążliwego problemu. Czy oznacza chorobę?

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

kobieta uskarżająca się na czkawkę

Czkawka – skąd się bierze nieprzyjemna dolegliwość i jak można ją powstrzymać?

Kobieta cierpiąca na zatrucie pokarmowe i czująca, że zaraz zwymiotuje

Zatrucie pokarmowe – jakie są jego objawy i skąd się bierze?

Kobieta z objawem Chełmońskiego, trzymająca się za ramię z powodu skurczu

Objaw Chełmońskiego – czym jest i w jakim celu stosują go medycy?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności