Przejdź do treści

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięte dziewczyny
5 rzeczy, za które polubią cię inni. Sprawdź, co radzi psycholog Tomasz Wojtoń
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza

Każdego roku marnujemy kilka ton jedzenia. Najczęściej wyrzucamy je do śmieci, ponieważ data przydatności do spożycia produktu minęła. Uspokajamy – nie wszystkie artykuły musimy spisać na straty, gdy termin ważności skończył się kilka miesięcy temu.

Na produktach spożywczych znajdziemy dwie etykiety:  „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed…”. Czym się różnią? Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

– Ważne jest nie tylko, gdzie, ale także jak przechowujemy żywność. Szczególne znaczenie ma to w przypadku produktów, które trzeba schłodzić.  W starych modelach lodówek warto raz na 2-3 miesiące skontrolować temperaturę panującą w ich wnętrzu. Nowsze modele wyświetlają taką informację na drzwiach. Powinna ona mieścić się w granicach 0-5 stopni Celsjusza. Produkty, które łatwo się psują muszą mieć zachowany tzw. łańcuch chłodniczy –  mówi Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Nie można trzymać ich w temperaturze pokojowej dłużej niż 30 minut, co oznacza, że na zakupy trzeba zabierać torbę termiczną. Sprawdzaj także na opakowaniu jak długo można przechowywać produkt w lodówce po otwarciu. Po upływie tego czasu może zacząć pleśnieć. Pamiętaj także, że im pełniejsza lodówka tym wyższa temperatura w środku – dodaje Dąbrowska.

 Jakie produkty można jeść po dacie ważności?

Ryż, kasza, makaron

Tego typu produkty nie psują się tak szybko. Wystarczy więc trzymać je w szczelnych opakowaniach, bez dostępu do słońca i wilgoci.

Czekolada

Czekolada, chociaż po upływie daty ważności może pokryć się białym nalotem, nadal nadaje się do spożycia. Wszystko za sprawą cukru, który spełnia tutaj rolę konserwantu. A dlaczego czekolada zmienia kolor? To skutek tłuszczu, który się wytrąca. Następnym razem nie wyrzucaj więc czekoladowych figurek wielkanocnych kurczaczków czy świątecznych bałwanków. Za rok też będą dobre.

Kawa, herbata

Kawa i herbata to kolejne produkty, które możemy spożywać po upływie terminu ważności. Być może zielona herbata nie będzie wtedy tak pełna antyoksydantów, a kawa tak mocno aromatyczna, ale nie będą szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

Pieczywo

Chleb jest jeszcze świeży, ale data ważności już minęła? Nie wyrzucaj go! Bez problemu możesz go jeść. Jeśli pieczywo jest czerstwe, wykorzystaj piekarnik lub toster. Grzanki smakują idealnie!

Jajka

Musisz często kupować jajka, ponieważ nigdy nie zjadasz wszystkich 10 sztuk z opakowania przed upływem daty ważności? W ten sposób marnujesz jedzenie. Jajka jedz nawet po terminie. Jest tylko jedna zasada. Trzymaj je w lodówce, by nie rozwinęła się w nich salmonella. Dla pewności przed jedzeniem gotuj je na twardo.

Mleko

Już dawno minęły czasy, gdy w naszych lodówkach stało mleko prosto od krowy. Obecne kartony są pełne mleka, które nie kwaśnieje tak szybko. Więc kiedy widzisz, że termin przydatności minął, nie wyrzucaj go od razu. Po prostu powąchaj bądź spróbuj czy mleko nadal jest słodkie.

 

Ketchup, musztarda, sosy do kanapek

To kolejne produkty, których nie warto tak szybko się pozbywać. Wystarczy trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by zachowały swoją świeżość i smak.

Fasola, groszek, kukurydza w puszce

W szafkach często przechowujemy różnego rodzaju przetwory – kukurydzę, fasolkę czy groszek, a potem o nich zapominamy. Na szczęście tego typu produkty również możemy spożywać po terminie przydatności do spożycia. Są szczelnie zamknięte i przechowywane w chłodnym miejscu? Możesz już robić obiad!

Cukier i sól

Produktami bez daty ważności są też cukier i sól. Jeśli tylko są przechowywane w suchym miejscu, możemy ich używać przez wiele lat. Podobnie jak miodu, który po upływie czasu tylko trochę się skrystalizuje.

 

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Kolorowe jajka – naturalnie! Sięgnij po barwniki, które masz w kuchni

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Pot na czole

Znów oblał cię zimny pot? Cierpisz na nadpotliwość? Sprawdź, co radzą dermatolog oraz specjalista medycyny estetycznej

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?

Chcesz skutecznie schudnąć? Oto najważniejsze czynniki, które wpływają na tempo chudnięcia

Borelioza – jak wyglądają objawy? Uważaj, można je pomylić z grypą

Lekarz nakładający na plecy kobiety pijawkę, w celu wykonania hirudoterapii

W jakim celu wykonuje się hirudoterapię? Szanse i zagrożenia związane z leczeniem pijawkami lekarskimi

Kobieta na zabiegu peelingiem enzymatycznym

Jak działa peeling enzymatyczny? Efekty, przebieg zabiegu, wskazania i przeciwwskazania

Dwójka lekarzy wykonuje sedacje pacjentowi

Na czym polega sedacja i w jakim celu się ją stosuje? Rodzaje, bezpieczeństwo i wskazania do sedacji

Kobieta na zabiegu osoczem bogatopłytkowym

Leczenie osoczem bogatopłytkowym – wszechstronne zastosowanie i efekty preparatu krwiopochodnego

Dziewczyna uzależniona od komputera

Uzależnienie od komputera i Internetu u dzieci i młodzieży – objawy i sposoby leczenia

kobieta zasłania twarz przed światłem słonecznym z powodu światłowstrętu

Światłowstręt – objawy i leczenie nadwrażliwości oczu. Skąd bierze się światłowstręt?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Chłopiec na hamaku wymagający terapii behawioralnej

Terapia behawioralna – historia i charakterystyka. Na czym polega jej skuteczność?

Kobieta siedząca pod ścianą i cierpiąca na hipernatermię

Jak powstaje hipernatremia? Przyczyny, objawy i leczenie choroby

Krew pobrana do fiolki do badania LDH

LDH – czym jest ten wskaźnik i o czym mówi jego wysoki poziom?