Przejdź do treści

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.
Przechowywanie żywności - jak robić to dobrze, aby dłużej cieszyć się świeżością i nie wyrzucać jedzenia?/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tajemnicze choroby
Tajemnicze choroby. Mimo postępu w nauce, wciąż nie wiemy, co je wywołuje
Polubić... menstruację
Polub… menstruację! Jak dopasować się do hormonów, by czuć się dobrze cały miesiąc?
Sucha skóra? Nie pij wody!
Sucha skóra? Nie pij wody!
Jak poprawić sen dziecka?
Jak poprawić sen dziecka?
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń wśród personelu medycznego/iStock
Rząd próbuje ograniczyć liczbę zakażeń koronawirusem wśród personelu medycznego. Dwa nowe zarządzenia

Jak często wyrzucasz zepsute jedzenie do śmieci? Obślizgła wędlina, spleśniały ser, twardy chleb, przeterminowany jogurt albo słoik dżemu, o którym zapomniałaś? Wyrzucamy niemal wszystko. Jak temu zapobiec, by nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które na te produkty wydajemy? Wystarczy odpowiednio tę żywność przechowywać.

Polska niestety cały czas plasuje się w czołówce krajów marnujących jedzenie. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 52 kilogramy żywności, co daje do 2 mln ton produktów spożywczych w naszych koszach. Co najczęściej wyrzucamy? Wędliny, mięso, pieczywo, jogurty, ziemniaki, warzywa i owoce. Powód? Kupujemy za dużo, a produkty źle przechowujemy i się psują. Można temu zapobiec. Wystarczy poznać najważniejsze zasady odpowiedniego zabezpieczenia jedzenia. Podaje je na swoim profilu na Instagramie Daria Rogowska, znana w mediach społecznościowych jako Ekocentryczka. Autorka ebooka „Roślinne gotowanie” od lat promuje zdrową, wegańską dietę oraz życie w zgodzie z less waste.

To ważny temat w kontekście tego ile żywności marnuje statystyczny Polak. Jedni marnują więcej, inni mniej. Kilka razy zdarzyło mi się wyrzucić zwiędniętą sałatę, czy inną zieleninę zanim nauczyłam się jak je przechowywać. Bo wyrzucona żywność = wyrzucone pieniądze. Kupuję mniej produktów, zwracam uwagę na jakość i pochodzenie, nie lubię kiedy coś się marnuje – pisze Rogowska.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Jak przechowywać żywność?

Jak podkreśla Rogowska, dobrze zabezpieczona żywność zachowuje świeżość na dłużej, dzięki czemu mamy więcej czasu na zjedzenie. Podaje też kilka porad, które z pewnością będą przydatne w pierwszych krokach ograniczenia wyrzucanego jedzenia.

Moje proste triki do wprowadzenia od razu:⠀

🌱 po kupieniu myję zieleninę, osuszam i przekładam do opakowań. Może to być pojemnik, worek strunowy (wykorzystuję je wielokrotnie) albo sylikonowa torebka. Podobnie przechowuję zioła. Dzięki temu można zachować świeżość zielonych liści nawet na 7-10 dni.⠀

🌱 lubię przechowywać jedzenie w szkle. Wszystkie pasty, hummus, domowe pesto ląduje do lodówki w słoikach. To wygodne, wszystko jest widoczne. Szkło jest też najbezpieczniejszym materiałem jeśli chodzi i przechowywanie żywności. W słoiku z niewielką ilością wody na dnie przechowuję rzodkiewki. Zakręcam słoik i dzięki temu zachowują świeżość na dłużej. ⠀

🌱 warzywa – marchewka, pietruszka, por, seler dobrze czują się w dolnej szufladzie lodówki. Myję je, osuszam i dbam o to, żeby w szufladzie było sucho. ⠀

🌱 cebula i czosnek nie lubią lodówki, lepiej trzymać je na zewnątrz, podobnie jak cytrusy, pomidory i ogórki. Wkładam je do lodówki, tylko kiedy są napoczęte. ⠀

🌱 ziemniaki i buraki także nie potrzebują lodówki, przechowuję je w ciemnym, suchym miejscu. ⠀

🌱 To tylko kilka sposobów, ale już stosowanie się do tego pozwoli zmniejszyć ilość wyrzucanych warzyw i owoców, które źle przechowywane tracą nie tylko ładny wygląd, ale też cenne wartości odżywcze. Im lepiej zabezpieczymy warzywa i owoce, tym mniej ich wyrzucimy. Ważne są też rozsądne zakupy, planowanie posiłków i czyszczenie lodówki co tydzień. Gotowanie z resztek, albo mrożenie nadwyżek, których nie zdołamy użyć. ⠀

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska🌿 (@ekocentryczka)

Jakie są wasze sposoby na ograniczenie odpadów żywnościowych?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Anna Tober/archiwum prywatne

„Najbardziej ekologiczne jest to ubranie, które już masz w swojej szafie”. O odpowiedzialnej modzie rozmawiamy z Anną Tober, założycielką ekologicznej firmy odzieżowej

Co daje wolniejsze jedzenie?

Nina Harbuz i jej sposoby na less waste

„Przecież to tylko jedna słomka, powiedziało 8 miliardów ludzi”. Nina Harbuz i jej gotowe patenty na bycie less waste

ziemniaki

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

kobieta je ciastko

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

jedzenie nocą

Jedzenie na noc – fatalny nawyk

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Dziewczyny jedzą słodycze i owoce na łóżku

Masz wrażenie, że jesteś więźniem zachcianek? Psychodietetyczka podpowiada, jak możesz to zmienić

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

5 największych kuchennych mitów

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

anorektyczka

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?