Przejdź do treści

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.
Przechowywanie żywności - jak robić to dobrze, aby dłużej cieszyć się świeżością i nie wyrzucać jedzenia?/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Jak często wyrzucasz zepsute jedzenie do śmieci? Obślizgła wędlina, spleśniały ser, twardy chleb, przeterminowany jogurt albo słoik dżemu, o którym zapomniałaś? Wyrzucamy niemal wszystko. Jak temu zapobiec, by nie tracić żywności i przy okazji pieniędzy, które na te produkty wydajemy? Wystarczy odpowiednio tę żywność przechowywać.

Polska niestety cały czas plasuje się w czołówce krajów marnujących jedzenie. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 52 kilogramy żywności, co daje do 2 mln ton produktów spożywczych w naszych koszach. Co najczęściej wyrzucamy? Wędliny, mięso, pieczywo, jogurty, ziemniaki, warzywa i owoce. Powód? Kupujemy za dużo, a produkty źle przechowujemy i się psują. Można temu zapobiec. Wystarczy poznać najważniejsze zasady odpowiedniego zabezpieczenia jedzenia. Podaje je na swoim profilu na Instagramie Daria Rogowska, znana w mediach społecznościowych jako Ekocentryczka. Autorka ebooka „Roślinne gotowanie” od lat promuje zdrową, wegańską dietę oraz życie w zgodzie z less waste.

To ważny temat w kontekście tego ile żywności marnuje statystyczny Polak. Jedni marnują więcej, inni mniej. Kilka razy zdarzyło mi się wyrzucić zwiędniętą sałatę, czy inną zieleninę zanim nauczyłam się jak je przechowywać. Bo wyrzucona żywność = wyrzucone pieniądze. Kupuję mniej produktów, zwracam uwagę na jakość i pochodzenie, nie lubię kiedy coś się marnuje – pisze Rogowska.

Kobieta układa bukiet kwiatów

Jak przechowywać żywność?

Jak podkreśla Rogowska, dobrze zabezpieczona żywność zachowuje świeżość na dłużej, dzięki czemu mamy więcej czasu na zjedzenie. Podaje też kilka porad, które z pewnością będą przydatne w pierwszych krokach ograniczenia wyrzucanego jedzenia.

Moje proste triki do wprowadzenia od razu:⠀

🌱 po kupieniu myję zieleninę, osuszam i przekładam do opakowań. Może to być pojemnik, worek strunowy (wykorzystuję je wielokrotnie) albo sylikonowa torebka. Podobnie przechowuję zioła. Dzięki temu można zachować świeżość zielonych liści nawet na 7-10 dni.⠀

🌱 lubię przechowywać jedzenie w szkle. Wszystkie pasty, hummus, domowe pesto ląduje do lodówki w słoikach. To wygodne, wszystko jest widoczne. Szkło jest też najbezpieczniejszym materiałem jeśli chodzi i przechowywanie żywności. W słoiku z niewielką ilością wody na dnie przechowuję rzodkiewki. Zakręcam słoik i dzięki temu zachowują świeżość na dłużej. ⠀

🌱 warzywa – marchewka, pietruszka, por, seler dobrze czują się w dolnej szufladzie lodówki. Myję je, osuszam i dbam o to, żeby w szufladzie było sucho. ⠀

🌱 cebula i czosnek nie lubią lodówki, lepiej trzymać je na zewnątrz, podobnie jak cytrusy, pomidory i ogórki. Wkładam je do lodówki, tylko kiedy są napoczęte. ⠀

🌱 ziemniaki i buraki także nie potrzebują lodówki, przechowuję je w ciemnym, suchym miejscu. ⠀

🌱 To tylko kilka sposobów, ale już stosowanie się do tego pozwoli zmniejszyć ilość wyrzucanych warzyw i owoców, które źle przechowywane tracą nie tylko ładny wygląd, ale też cenne wartości odżywcze. Im lepiej zabezpieczymy warzywa i owoce, tym mniej ich wyrzucimy. Ważne są też rozsądne zakupy, planowanie posiłków i czyszczenie lodówki co tydzień. Gotowanie z resztek, albo mrożenie nadwyżek, których nie zdołamy użyć. ⠀

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska🌿 (@ekocentryczka)

Jakie są wasze sposoby na ograniczenie odpadów żywnościowych?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

O tych produktach mogłaś słyszeć wiele złego, ale naprawdę warto włączyć je do diety

Zmień dietę na zdrowszą. Tych 9 powodów powinno cię do tego przekonać

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Minimalizm – mniej znaczy więcej. Skuś się!

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Specjaliści wyjaśniają

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Cytryny

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

ziemniaki mają datę przydatności

Przez jaki czas ziemniaki są dobre do spożycia? Wszystko zależy od tego, jak zostały przygotowane

Co się stanie, gdy zjesz przeterminowane jedzenie? To może być nie tylko zatrucie pokarmowe

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Lubisz masło orzechowe? Zobacz, co się dzieje, gdy jesz go naprawdę dużo

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę