Przejdź do treści

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Dane z raportu NIK

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
zima
Jak nie zachorować na „świńską grypę”?
Kobieta trzyma w rękach piłkę do masażu
Bolące lub nadmiernie spięte mięśnie? Zastosuj piłkę do ich rozluźnienia. Jaką najlepiej wybrać? Wyjaśnia fizjoterapeutka
para w łóżku
5 błędów, które popełniają mężczyźni podczas seksu
dieta
Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?
avocado
6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport, w którym informuje o niedoinformowaniu konsumentów na temat tego, co zjadają. Sugeruje się, że w produktach znajdują się konserwanty, o których nie wspomina się na etykiecie. „NIK negatywnie ocenia bierną postawę Głównego Inspektora Sanitarnego wobec stwierdzonego narażenia populacji polskiej na przekroczenia ustalonych limitów pobrania z dietą wielu substancji dodatkowych” – podsumowuje swój raport Izba.

Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport: „Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności”. Rynek spożywczy był kontrolowany w latach 2016-2018. Wynika z niego, że Polak przeciętnie spożywa 2 kg konserwantów rocznie. Znajdują się one przede wszystkim w produktach przetworzonych. Zauważono także znaczne przekroczenia limitów oraz nagromadzenie wielu „ulepszaczy” w jednym produkcie. Przykładowo, do produkcji 130 zbadanych wędlin, dodatków sygnowanych „E” użyto aż 847 razy, najczęściej był to azotyn sodu i glutaminian monosodowy.

Na tropie E-dodatków

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszcza około 330 dodatków do jedzenia, które kiedyś występowały na opakowaniach w postaci symbolu „E” i numeru przyporządkowanego. Obecnie podaje się ich pełną nazwę. Są to słodziki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, a także konserwanty i sztuczne barwniki. Określone są limity dziennej dawki spożycia, jednak NIK informuje w swoim raporcie, że zdarzają się produkty, które mają znaczenie więcej „ulepszaczy”, niż jest to napisane na etykiecie.

Najwyższa Izba Kontroli zleciła ekspertyzy dotyczące zagrożeń, jakie niosą za sobą sztuczne dodatki do żywności. Wynika z nich, że przyczyniają się do wzrostu liczby alergii, astmy, kamieni nerkowych oraz wzrasta ryzyko zachorowania na raka.

Przepisy obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej nie zawierają obowiązku badania wpływu i synergistycznych zależności substancji dodatkowych. Nie zawierają też wymogu stosowania mniejszych dawek substancji dodatkowych, niż jest to dopuszczone.

mówi rzecznik GIS Jan Bondar

NIK ostrzega, że najbardziej narażone są dzieci, ponieważ najwięcej dodatków do żywności znajduje się w słodkich napojach oraz ciastkach. Wykazano, że spożycie konserwantów w grupie dzieci od czterech do dziesięciu lat wynosi 291 procent limitu, a u 5 procent dzieci i młodzieży aż 681 procent.

Czy zwracasz uwagę na skład produktu?

TAK, czytam etykiety
NIE
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Phenoxyethanol – czy jego zawartość w kosmetykach powinna nas niepokoić? Odpowiada kosmetolożka

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

freepik.com

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.