Przejdź do treści

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Dane z raportu NIK

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport, w którym informuje o niedoinformowaniu konsumentów na temat tego, co zjadają. Sugeruje się, że w produktach znajdują się konserwanty, o których nie wspomina się na etykiecie. „NIK negatywnie ocenia bierną postawę Głównego Inspektora Sanitarnego wobec stwierdzonego narażenia populacji polskiej na przekroczenia ustalonych limitów pobrania z dietą wielu substancji dodatkowych” – podsumowuje swój raport Izba.

Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport: „Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności”. Rynek spożywczy był kontrolowany w latach 2016-2018. Wynika z niego, że Polak przeciętnie spożywa 2 kg konserwantów rocznie. Znajdują się one przede wszystkim w produktach przetworzonych. Zauważono także znaczne przekroczenia limitów oraz nagromadzenie wielu „ulepszaczy” w jednym produkcie. Przykładowo, do produkcji 130 zbadanych wędlin, dodatków sygnowanych „E” użyto aż 847 razy, najczęściej był to azotyn sodu i glutaminian monosodowy.

Na tropie E-dodatków

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszcza około 330 dodatków do jedzenia, które kiedyś występowały na opakowaniach w postaci symbolu „E” i numeru przyporządkowanego. Obecnie podaje się ich pełną nazwę. Są to słodziki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, a także konserwanty i sztuczne barwniki. Określone są limity dziennej dawki spożycia, jednak NIK informuje w swoim raporcie, że zdarzają się produkty, które mają znaczenie więcej „ulepszaczy”, niż jest to napisane na etykiecie.

Najwyższa Izba Kontroli zleciła ekspertyzy dotyczące zagrożeń, jakie niosą za sobą sztuczne dodatki do żywności. Wynika z nich, że przyczyniają się do wzrostu liczby alergii, astmy, kamieni nerkowych oraz wzrasta ryzyko zachorowania na raka.

Przepisy obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej nie zawierają obowiązku badania wpływu i synergistycznych zależności substancji dodatkowych. Nie zawierają też wymogu stosowania mniejszych dawek substancji dodatkowych, niż jest to dopuszczone.

mówi rzecznik GIS Jan Bondar

NIK ostrzega, że najbardziej narażone są dzieci, ponieważ najwięcej dodatków do żywności znajduje się w słodkich napojach oraz ciastkach. Wykazano, że spożycie konserwantów w grupie dzieci od czterech do dziesięciu lat wynosi 291 procent limitu, a u 5 procent dzieci i młodzieży aż 681 procent.

Czy zwracasz uwagę na skład produktu?

TAK, czytam etykiety
NIE
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Desery

Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom

młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx

„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Budzisz się na kacu i sięgasz po tabletki przeciwbólowe? Lekarz rodzinny Monika Piecuch-Kilarowska tłumaczy po ilu godzinach od picia alkoholu można wziąć leki

Kobieta trzyma wynik badania usg

„Każdego dnia myślałam o ciąży, do momentu aż dostałam okres”. O przyczynach spóźniającej się miesiączki opowiada ginekolog Iwona Szaferska

Smutna kobieta siedzi w domu na kanapie i przytula koc

Depersonalizacja – zaburzenie psychopatologiczne manifestujące się utratą tożsamości. Jak wygląda terapia takich zaburzeń?

Noga z zaznaczonym na czerwono punktem pięty

Czym jest i jak wygląda ostroga piętowa? Przyczyny, objawy i leczenie schorzenia powstałych w wyniku zmian zapalnych włókien

Lekarka w okularach robi badanie okulistyczne pacjentce w krótkich włosach

Bielmo na oku – przyczyny, objawy i leczenie zmętnienia rogówki. Czy można zapobiec temu schorzeniu?

Tabletki na drewnianej dużej łyżce

Neuroleptyki – wskazania, rodzaje oraz działanie leków przeciwpsychotycznych. Jakie zaburzenia się nimi leczy?

Olulista wykonuje pacjentce badanie okulistyczne

Zwyrodnienie plamki żółtej – przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie schorzenia?

Lekarz pokazuje mężczyźnie zdjęcie rentgenowskie kręgoslupa

Zwyrodnienie kręgosłupa – obraz choroby, przyczyny i leczenie. Jakimi ćwiczeniami można spowolnić rozwój choroby?

Wykrzywione dłonie starszej kobiety

Jak wygląda choroba zwyrodnieniowa stawów, czyli osteoartroza wielostawowa, gonartroza, koksartroza i inne

Kobieta w szarej bluzce leży na łóżku z termoforem

Jaka jest przyczyna tworzenia się skrzepów podczas okresu i o czym to świadczy? Czy okres ze skrzepami jest groźny?