Przejdź do treści

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Dane z raportu NIK

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Przeciętnie Polak zjada 2 kg konserwantów rocznie. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport, w którym informuje o niedoinformowaniu konsumentów na temat tego, co zjadają. Sugeruje się, że w produktach znajdują się konserwanty, o których nie wspomina się na etykiecie. „NIK negatywnie ocenia bierną postawę Głównego Inspektora Sanitarnego wobec stwierdzonego narażenia populacji polskiej na przekroczenia ustalonych limitów pobrania z dietą wielu substancji dodatkowych” – podsumowuje swój raport Izba.

Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport: „Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności”. Rynek spożywczy był kontrolowany w latach 2016-2018. Wynika z niego, że Polak przeciętnie spożywa 2 kg konserwantów rocznie. Znajdują się one przede wszystkim w produktach przetworzonych. Zauważono także znaczne przekroczenia limitów oraz nagromadzenie wielu „ulepszaczy” w jednym produkcie. Przykładowo, do produkcji 130 zbadanych wędlin, dodatków sygnowanych „E” użyto aż 847 razy, najczęściej był to azotyn sodu i glutaminian monosodowy.

Na tropie E-dodatków

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuszcza około 330 dodatków do jedzenia, które kiedyś występowały na opakowaniach w postaci symbolu „E” i numeru przyporządkowanego. Obecnie podaje się ich pełną nazwę. Są to słodziki, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, a także konserwanty i sztuczne barwniki. Określone są limity dziennej dawki spożycia, jednak NIK informuje w swoim raporcie, że zdarzają się produkty, które mają znaczenie więcej „ulepszaczy”, niż jest to napisane na etykiecie.

Najwyższa Izba Kontroli zleciła ekspertyzy dotyczące zagrożeń, jakie niosą za sobą sztuczne dodatki do żywności. Wynika z nich, że przyczyniają się do wzrostu liczby alergii, astmy, kamieni nerkowych oraz wzrasta ryzyko zachorowania na raka.

Przepisy obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej nie zawierają obowiązku badania wpływu i synergistycznych zależności substancji dodatkowych. Nie zawierają też wymogu stosowania mniejszych dawek substancji dodatkowych, niż jest to dopuszczone.

mówi rzecznik GIS Jan Bondar

NIK ostrzega, że najbardziej narażone są dzieci, ponieważ najwięcej dodatków do żywności znajduje się w słodkich napojach oraz ciastkach. Wykazano, że spożycie konserwantów w grupie dzieci od czterech do dziesięciu lat wynosi 291 procent limitu, a u 5 procent dzieci i młodzieży aż 681 procent.

Czy zwracasz uwagę na skład produktu?

TAK, czytam etykiety
NIE
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

kapsułki

Witaminy – kiedy, które i dla kogo?

Psychologiczny problem… zaparć

Chris Slupski / Unsplash

Rybia łuska nie musi być dziedziczona po rodzicach. Może też pojawić się przy nowotworze i chorobach przewlekłych

Szczepienia noworodka w szpitalu – dlaczego tak wcześnie? Odpowiada immunolożka

Jak wygląda człowiek po porażeniu piorunem? Co zrobić, by mu pomóc?

Kręgosłup kocha siłownię, ale…

Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Aparat na zęby – zakładać najpierw górę czy dół? A może oba łuki na raz? Podpowiada ortodontka

istockphoto.com

Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?

fot. Tomasz Przybyszewski

„Ci lekarze, którzy nas dawniej leczyli, już nie żyją, a młodzi lekarze niewiele wiedzą o tej chorobie” – mówi Jolanta, zmagająca się z zespołem post-polio

pexels.com

5 faktów o odczulaniu

Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji

Letni problem z gardłem

Nie uciekaj od smutku

5 sygnałów, których nie wolno lekceważyć

Katar sienny czy przeziębienie

Katar sienny czy przeziębienie – jak je odróżnić i jak leczyć?

rzucenie palenia

Jak rzucenie palenia naprawdę wpływa na wagę?

7 mitów o alkoholu

Ból głowy – od miejsca do przyczyny

Zrób detoks mieszkania

Zrób detoks mieszkania i żyj bez toksyn

istockphoto.com

Dr n. farm. M. Stolarczyk: „uwaga na paracetamol!”. Nieodpowiednie stosowanie grozi zatruciem

Natalia Rogińska

„Matek-lekarek jest w Polsce tysiące. Z bobasem przy piersi czytają literaturę fachową, a prosto ze szpitala gnają do piaskownicy lepić baby z piachu” – mówi Natalia Rogińska, pediatra

istockphoto.com

Jesteś po porodzie? Postaw na rehabilitację połogową! Fizjoterapeutka wyjaśnia, dlaczego to takie ważne

Barszcz Sosnowskiego powoduje niebezpieczne oparzenia

Barszcz Sosnowskiego – jak wygląda i jak leczyć oparzenia nim spowodowane?