Przejdź do treści

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!
Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
prostata - do czego służy
Czy kobiety mają prostatę i do czego służy ten narząd? Poziom niewiedzy szokuje
lekarka w maseczce
Wstydzisz się rozebrać u lekarza? „Nikt z personelu nie czyha z radością, aby obejrzeć nagiego pacjenta”
portret lekarza michała domaszewskiego
Od 1 września brak maseczki tylko z zaświadczeniem od lekarza. „To absurd” – komentuje dr Michał Domaszewski
Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?
Wakacyjna apteczka – co powinno się w niej znajdować?

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Proste przepisy na wielkanocny pasztet wegański

Pasztet to urocze słowo. Należy do moich ulubionych nie dlatego, że kojarzy mi się z wybornym wypiekiem, ale samo w sobie jest bardzo ciepłe i zabawne. Mam nadzieję, że po upieczeniu wielkanocnego wegańskiego pasztetu zawołacie „ale pasztet!” z pełnym zaangażowaniem i zachwytem. Osobiście nie wyobrażam sobie stołu świątecznego bez tej potrawy. Wydawałoby się to dziwne, że weganka opowiada o pasztecie, który przecież zwyczajowo przyrządzany jest z wszelkiego rodzaju mięsa. Błąd! Udowodnię wam, że w czasie świąt wegetarianie nie muszą objadać się jajkami.

Wege pasztety są bardzo popularne. Najczęściej robi się je z soczewicy, bo pieką się szybko i są bardzo sycące. Nic prostszego jak upiec paszteciki z warzyw wyłowionych z bulionu. To swego rodzaju kuchenny recykling.

Na nadchodzące święta mam dla was dwie propozycje. Są w stu procentach wegańskie – do ich pieczenia nie użyłam ani jednego jajka, więc nie musicie się martwić o cholesterol. Bardzo ważnym składnikiem jest kasza jaglana. Sama w sobie jest bardzo zdrowa i pozwala przy okazji „skleić” składniki w pasztecie, nadając mu idealną konsystencję.

Do pierwszego wege pasztetu wykorzystałam popularną białą fasolę. Można użyć każdego rodzaju fasoli, jest ich przecież tak wiele. Sprawi to, że każdy kolejny wypiek będzie nietuzinkowy. Tym razem użyłam polskiej białej fasoli. Dla urozmaicenia warto posypać pasztet nasionami lub orzechami, albo dodać je do masy. Drugi pasztet upieczony jest w całości z kaszy jaglanej z porem. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują.

Uwaga praktyczna: do pasztetów użyłam foremki o długości 22 cm. Można użyć dłuższej formy, wtedy pasztet będzie niższy i będzie krócej się piekł.

Zapomnijmy na chwilę o tendencyjnych przepisach wielkanocnych. Ugotujmy coś innego, ale równie smacznego i uroczystego. Do dzieła!

Pasztet wegański z białej fasoli z koperkiem i orzechami

Ale pasztet!

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (2 puszki)
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– pęczek koperku
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– ząbek czosnku
– sól
– czarny pieprz
– 2 jagody jałowca
– 2 liście laurowe
– garść orzechów włoskich lub laskowych
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Fasolę i kaszę rozgnieć, używając blendera. Nie miksuj całości, zostaw większe i mniejsze kawałki fasoli. Koperek posiekaj drobno i dodaj do masy. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, jagodami jałowca i liśćmi laurowymi. Zeszklij cebulę, mieszając od czasu do czasu. Wyciągnij jałowiec i liście laurowe, cebulę dodaj do masy. Dodaj olej, sól, pieprz oraz zgnieciony ząbek czosnku. Orzechy posiekaj i dodaj do masy. Całość wymieszaj i dopraw, jeśli jest to potrzebne. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub otłuść. Brzegi i dno posyp płatkami owsianymi. Przełóż masę do formy i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 40–50 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni.

Jedzenie na stole

Wegański pasztet z kaszy jaglanej z porem

pasztet wegański

Wegański pasztet idealny na Wielkanoc. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:

– 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 duży por
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki oleju + do posmarowania blachy i smażenia
– sól
– czarny pieprz
– majeranek
– 2 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Następnie zalej ponownie wodą, posól i ugotuj. Odmierz 3 szklanki kaszy i przełóż ją do miski. Przygotuj blachę do pieczenia. Odetnij jasną część pora i odmierz kawałek o 2 cm krótszy od długości blachy. Umyj go i odłóż na chwilę. Resztę pora posiekaj drobno, umyj w sitku pod bieżącą wodą i osusz. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy por się zeszkli, dodaj go do miski. Dorzuć przyprawy sól, czarny pieprz, gałkę i majeranek. Dodaj olej i wymieszaj. Spróbuj i, jeśli potrzeba, dopraw.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub otłuść. Następnie posyp dno i brzegi płatkami owsianymi. Przenieś masę do miski, na początek do ½ wysokości. Połóż wcześniej przygotowany kawałek pora na środku formy, zachowując około 1 cm odległości od jej brzegów. Lekko dociśnij pora do masy, a następnie przykryj go resztą kaszy. Całość lekko dociśnij.

Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40–50 minut, aż brzegi i wierzch ładnie się zarumienią.

 

Wypróbuj też przepis na rewelacyjny wege pasztet z czarnej fasoli. Fasola jest mało popularna na naszych stołach ‒ a szkoda, bo ma ogromny potencjał kulinarny!

 


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki na anemię. Przepis na koktajl bogaty w żelazo

Wegański majonez

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – jeszcze więcej dobra!

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?