Przejdź do treści

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Przeszukiwać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jogurt jest produktem mleczarskim, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. W wielu zdrowych przepisach zaleca się używanie jogurtu greckiego, ale czym różni się on od tego zwykłego? Czy faktycznie jest zdrowszy oraz lepszy, a może nie ma między nimi dużej różnicy?

Proces przygotowania – różnice

Zarówno zwykły, jak i grecki jogurt, powstają w procesie zaszczepienia mleka odpowiednimi bakteriami. Szczepy bakterii używane do przygotowania jogurtu trawią laktozę, czyli naturalny cukier występujący w mleku, a następnie zamieniają ją na kwas mlekowy. Do przygotowania obydwu jogurtów używa się tych samych głównych składników – świeżego mleka oraz bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Różnice pojawiają się jednak na dalszym etapie produkcji. Proces przygotowania zwykłego jogurtu wygląda następująco:

  • podgrzanie mleka do określonej temperatury (nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza),
  • dodanie szczepów bakterii,
  • pozostawienie do fermentacji na okres 4-7 godzin, aż do osiągnięcia pH 4,5,
  • schłodzenie jogurtu.

Na rynku dostępne są jogurty o różnej strukturze, smaku czy dodatkach. Czas fermentacji oraz użyte szczepy bakterii mają ogromne znaczenie dla wyglądu oraz smaku końcowego produktu.

Jak powstaje jogurt grecki? Dokładnie tak samo jak jogurt zwykły, z jedną różnicą – jogurt grecki pozbawiony jest części serwatki, dzięki temu jest gęstszy i bardziej skoncentrowany. Obecnie do usunięcia serwatki wykorzystuje się specjalne wirówki, dawniej jogurt był odcedzany przez gęsty materiał. Prawdziwy jogurt grecki nie powinien mieć w sobie dodatków, takich jak zagęszczacze czy mleko w proszku.

Różnice między jogurtem greckim a zwykłym to:

  • konsystencja,
  • ilość użytego mleka na litr gotowego jogurtu – jogurt grecki potrzebuje więcej mleka,
  • proces i czas przygotowania,
  • zawartość składników odżywczych.

Jogurt grecki a zwykły – porównanie składników odżywczych

Jogurt grecki i zwykły mają inną zawartość składników odżywczych. Zwykły jogurt na każde 100 gramów zawiera 58 kcal, ma około 4 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów) i 10 g białka. Jogurt grecki ze względu na to, że jest bardziej “skoncentrowany” ma więcej kalorii i jest bardziej tłusty – ma około 97 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Ma on jednak mniej naturalnej soli w składzie i dostarcza mniej wapnia. Mniej jest w nim również laktozy, która usuwana jest wraz z serwatką.  Poza tym zarówno jogurt grecki jak i naturalny to doskonałe źródła witamin z grupy B.

 

Czy musisz kupować jogurt grecki?

Czy musisz więc szukać na sklepowych półkach jogurtu greckiego, czy możesz kupić zwykły jogurt? To zależy. W niektórych zdrowych przepisach jogurt grecki jest używany jako zamiennik gęstej śmietany czy majonezu. W takim przypadku zmiana mogłaby nie wyjść na dobre i przepis by się nie udał. Poza tym jogurty te są dosyć podobne, chociaż nie identyczne.

Grecki jogurt ma zalety, które przemawiają na jego korzyść. Najważniejsze to:

  1. Mniejsza zawartość laktozy – to dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy. Podczas procesu fermentacji bakterie jogurtowe trawią laktozę i zamieniają ją na kwas mlekowy. W jogurcie greckim dodatkowo odsączona jest serwatka, co sprawia, że ma on jeszcze mniej laktozy i jest lepszy dla osób, które muszą jej unikać.
  2. Naturalny probiotyk – jogurt grecki jest bardzo bogaty w naturalne probiotyki, co wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Probiotyki chronią jelita i są pożywką dla bakterii, które naturalnie w nich występują. Wprowadzenie jogurtu greckiego do diety to doskonały pomysł!
  3. Pomaga w utracie wagi – jogurt grecki jest pożywny i daje uczucie sytości na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym jogurt wspiera procesy prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Kiedy w sklepie szukasz jogurtu greckiego, wybierz produkt o naturalnym, prostym składzie bez takich dodatków jak zagęszczacze czy cukier. Dzięki temu będziesz mogła się cieszyć wszystkimi jego zaletami!

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: