Przejdź do treści

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Przeszukiwać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski
Katarzyna Warnke i Piotr Stramowski o seksie po urodzeniu dziecka: „W tym okresie trudno znaleźć przestrzeń na seksualność”
Monocyty – o czym świadczy ich poziom?
nastolatka w szpitalu
„Taki duży i z mamą?”. Róża Hajkuś o prawie nastolatek i nastolatków do obecności rodzica w szpitalu
Respirator
Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska
Miesiączka niepełnosprawnych. „To jest często nie do zaakceptowania dla rodziców, gdy dziewczynka potrzebuje wsparcia w higienie intymnej”

Jogurt jest produktem mleczarskim, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. W wielu zdrowych przepisach zaleca się używanie jogurtu greckiego, ale czym różni się on od tego zwykłego? Czy faktycznie jest zdrowszy oraz lepszy, a może nie ma między nimi dużej różnicy?

Proces przygotowania – różnice

Zarówno zwykły, jak i grecki jogurt, powstają w procesie zaszczepienia mleka odpowiednimi bakteriami. Szczepy bakterii używane do przygotowania jogurtu trawią laktozę, czyli naturalny cukier występujący w mleku, a następnie zamieniają ją na kwas mlekowy. Do przygotowania obydwu jogurtów używa się tych samych głównych składników – świeżego mleka oraz bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Różnice pojawiają się jednak na dalszym etapie produkcji. Proces przygotowania zwykłego jogurtu wygląda następująco:

  • podgrzanie mleka do określonej temperatury (nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza),
  • dodanie szczepów bakterii,
  • pozostawienie do fermentacji na okres 4-7 godzin, aż do osiągnięcia pH 4,5,
  • schłodzenie jogurtu.

Na rynku dostępne są jogurty o różnej strukturze, smaku czy dodatkach. Czas fermentacji oraz użyte szczepy bakterii mają ogromne znaczenie dla wyglądu oraz smaku końcowego produktu.

Jak powstaje jogurt grecki? Dokładnie tak samo jak jogurt zwykły, z jedną różnicą – jogurt grecki pozbawiony jest części serwatki, dzięki temu jest gęstszy i bardziej skoncentrowany. Obecnie do usunięcia serwatki wykorzystuje się specjalne wirówki, dawniej jogurt był odcedzany przez gęsty materiał. Prawdziwy jogurt grecki nie powinien mieć w sobie dodatków, takich jak zagęszczacze czy mleko w proszku.

Różnice między jogurtem greckim a zwykłym to:

  • konsystencja,
  • ilość użytego mleka na litr gotowego jogurtu – jogurt grecki potrzebuje więcej mleka,
  • proces i czas przygotowania,
  • zawartość składników odżywczych.

Jogurt grecki a zwykły – porównanie składników odżywczych

Jogurt grecki i zwykły mają inną zawartość składników odżywczych. Zwykły jogurt na każde 100 gramów zawiera 58 kcal, ma około 4 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów) i 10 g białka. Jogurt grecki ze względu na to, że jest bardziej “skoncentrowany” ma więcej kalorii i jest bardziej tłusty – ma około 97 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Ma on jednak mniej naturalnej soli w składzie i dostarcza mniej wapnia. Mniej jest w nim również laktozy, która usuwana jest wraz z serwatką.  Poza tym zarówno jogurt grecki jak i naturalny to doskonałe źródła witamin z grupy B.

 

Czy musisz kupować jogurt grecki?

Czy musisz więc szukać na sklepowych półkach jogurtu greckiego, czy możesz kupić zwykły jogurt? To zależy. W niektórych zdrowych przepisach jogurt grecki jest używany jako zamiennik gęstej śmietany czy majonezu. W takim przypadku zmiana mogłaby nie wyjść na dobre i przepis by się nie udał. Poza tym jogurty te są dosyć podobne, chociaż nie identyczne.

Grecki jogurt ma zalety, które przemawiają na jego korzyść. Najważniejsze to:

  1. Mniejsza zawartość laktozy – to dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy. Podczas procesu fermentacji bakterie jogurtowe trawią laktozę i zamieniają ją na kwas mlekowy. W jogurcie greckim dodatkowo odsączona jest serwatka, co sprawia, że ma on jeszcze mniej laktozy i jest lepszy dla osób, które muszą jej unikać.
  2. Naturalny probiotyk – jogurt grecki jest bardzo bogaty w naturalne probiotyki, co wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Probiotyki chronią jelita i są pożywką dla bakterii, które naturalnie w nich występują. Wprowadzenie jogurtu greckiego do diety to doskonały pomysł!
  3. Pomaga w utracie wagi – jogurt grecki jest pożywny i daje uczucie sytości na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym jogurt wspiera procesy prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Kiedy w sklepie szukasz jogurtu greckiego, wybierz produkt o naturalnym, prostym składzie bez takich dodatków jak zagęszczacze czy cukier. Dzięki temu będziesz mogła się cieszyć wszystkimi jego zaletami!

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Komary lubią cię bardziej od innych? Sprawdź, co może być przyczyną

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Soda sprawdzi się nie tylko podczas gotowania. Poznaj jej 8 zastosowań

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kiepsko sypiasz? 6 wskazówek, dzięki którym będziesz spać jak dziecko

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

Jesteś fanką cross-treningu? A próbowałaś już… chodzenia?

Nie wyobrażasz sobie lata bez grilla? Nie popełniaj tych błędów

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Medytacja to coś, co przyda się wszystkim. Jak zacząć (i jak wytrwać?)

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Nietypowe oznaki depresji. Sprawdź, na co zwracać uwagę

Czujesz się wypalona? Zrób sobie dzień przerwy

Urządzasz domową siłownię? Specjalista podpowiada, na które sprzęty postawić

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Obgryzasz paznokcie? Osiem sposobów, dzięki którym przestaniesz to robić

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?