Przejdź do treści

Przez jaki czas ziemniaki są dobre do spożycia? Wszystko zależy od tego, jak zostały przygotowane

ziemniaki mają datę przydatności
Przez jaki czas ziemniaki są dobre do spożycia?/iStockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Ziemniak to jedno z bardziej popularnych warzyw. Na polskich stołach króluje od XVII wieku. Jeśli ktoś myśli „ziemniak to ziemniak” to jest w dużym błędzie. Trudno w to uwierzyć, ale na świecie ta bylina ma ponad 10 tysięcy odmian, a jej ojczyzną jest Ameryka Łacińska. Z doświadczenia wiesz, że ziemniaki mają długi okres przydatności, ale czy wiesz, jak długi?

Ile ziemniak pożyje?

Podstawową kwestią w mierzeniu żywotności danego warzywa jest to, gdzie jest przechowywane i czy zostało już wcześniej poddane „obróbce”. Ziemniak nie jest tutaj wyjątkiem, chociaż jego długowieczność w stosunku do innych plonów natury jest dość długa. Surowe, świeże ziemniaki powinny przetrwać okres paru tygodni w temperaturze pokojowej. Ich przydatność do spożycia wzrasta wraz z obniżaniem temperatury miejsca przechowywania. Spiżarnia lub lodówka sprawią, że ziemniaki będą dobre nawet kilka miesięcy. Ugotowane ziemniaki, przechowywane w lodówce będą dobre przez cztery dni, natomiast w tej samej formie po zamrożeniu przetrwają rok (chociaż walory smakowe mrożonych, gotowanych ziemniaków mogą być niezadowalające).

Poniżej tabelka dotyczącą przydatności do spożycia ziemniaków, z uwzględnieniem różnych sposobów przechowywania i przygotowania:

Warunki
przechowywania i przygotowanie
Świeże, w chłodnym pomieszczeniu
do 10 st. C
Świeże, w temperaturze pokojowej Surowe,
obrane, w wodzie
Ugotowane
tłuczone,
w lodówce
4 st. C
Pieczone,
w lodówce4 st. C
Ugotowane,
w lodówce4 st. C
Ugotowane,
zamrożone
-18 st. C
Surowe, zamrożone

-18 st. C

Przydatność do spożycia 2-3 miesięcy 1-2 tygodni 24 godz. 3-4 dni 3-4 dni 3-4 dni 10-12 miesięcy rok
Ziemniaki w diecie / rawpixel

Ziemniak dobry, ziemniak zły

Dane w tabeli są orientacyjne, pamiętaj, aby zawsze dodatkowo upewnić się przed jedzeniem, czy warzywo nie jest zepsute. Świeże surowe ziemniaki są twarde w dotyku, pachną ziemią lub orzechami, ich skórka jest cienka i napięta, a powierzchnia nie ma wielu siniaków oraz innych przebarwień. Warto też ocenić stan miąższu i sprawdzić, czy pod skórą nie znajdują się skazy.

Gdy ziemniak jest miękki, a miąższ papkowaty, do tego czuć stęchliznę i pleśń to znak, że ten ziemniak nie powinien trafić na nasz talerz. Gdy przechowujesz większą liczbę ziemniaków w jednym miejscu, co jakiś czas sprawdź ich stan i pozbądź się tych zgniłych.

Kiełkujące ziemniaki

Kiełkowanie to oznaka dojrzewania. Naturalna, chociaż niezbyt pożądana w kuchni. Najlepiej zrobimy, jeśli takie ziemniaki nie trafią na nasz talerz, ale ich toksyczność zmniejszymy też, jeśli pozbędziemy się kiełków. Nie należy ich jeść, te młode pędy zawierają substancje toksyczne takie jak: solaninę, chaconinę i inne glikoalkaloidy. Trujące związki w ziemniaku wytwarzają również jego zielone elementy, często widoczne dopiero po obraniu, należy je odciąć i wyrzucić.

Skutki uboczne zjedzenia kiełków lub zielonych części ziemniaka mogą wystąpić w postaci biegunki, wymiotów i innych problemów trawiennych, a także bólu głowy. Kiełkowanie ziemniaka jest znakiem, że niedługo bulwa przejrzeje. Wytwarzanie kiełków pochłania z bulwy cukry i składniki odżywcze. Dlatego, jeśli chcesz zjeść ziemniaki, które wykiełkowały (oczywiście po usunięciu pędów), zrób to jak najszybciej.

Sposoby na wzdęcia

Czy purée jest jeszcze zjadliwe?

W przypadku gotowanych ziemniaków nie zauważymy tak widocznych oznak zepsucia.  Mogą one wyzwalać nieprzyjemny zapach, ale niekoniecznie. Warto tu przestrzegać zasady – maksymalnie  trzy-cztery dni od ugotowania, przy przechowywaniu w lodówce. Co, poza niestrawnością,  jest niebezpieczne po zjedzeniu nieświeżych ugotowanych ziemniaków? Są one idealnym środowiskiem do rozwijania się bakterii, poprzez wilgoć oraz kwaśny odczyn i zawartość białka. Dlatego najlepiej nie przekraczać granicy czterech dni od gotowania. Przed jedzeniem podgrzej swoje danie do temperatury co najmniej 74 st. C, w której zginą niebezpieczne bakterie.

Skutki uboczne spożycia zepsutych ziemniaków

Zjedzenie zepsutych ugotowanych ziemniaków może być dość niebezpieczne dla naszego zdrowia, gromadzące się w nich bakterie i patogeny są w stanie wywołać, takie schorzenia jak: salmonella, listeria, botulizm i zatrucie pokarmowe wywołane gronkowcami.

Objawy zatrucia to:

  • skurcze żołądka,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle mięśni.

Zatrucie pokarmowe prowadzi do odwodnienia, które niekiedy wymaga hospitalizacji. Pamiętaj, aby pozbyć się z lodówki ugotowanych ziemniaków po czterech dniach. Czasem pleśń może pokazać się wcześniej, zwłaszcza przy wyższych temperaturach przechowywania. Poznasz ją po specyficznym białym nalocie, przypominający puch. Niekiedy pleśń przybiera kolor czerwony, niebiesko-szary, brązowy lub czarny.

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki najbardziej lubią chłodne, suche i ciemne miejsca, w końcu to dzieci ziemi. Dlatego unikaj pozostawiania ich na blacie w kuchni, gdzie operuje światło. Przechowuj je w spiżarni, piwniczce, szafce, która uchroni je przed wilgocią i światłem słonecznym. Podczas przechowywania ziemniaków równie ważna jest cyrkulacja powietrza, nigdy nie zamykajmy ich w hermetycznym pojemniku lub torbach foliowych.

Świeżych, nieobranych bulw nie powinno przechowywać się w lodówce, chociaż niskie temperatury im służą, lodówka czy zamrażarka nie jest odpowiednim miejscem dla kartofli. Takie warunki sprzyjają brązowieniu i mięknięciu warzywa, a co gorsza wywołują proces powstawania akryloamidu. Akryloamid jest to związek, który w specyficznych warunkach powstaje w roślinach zawierających skrobię. Badania wykazały, że spożywanie żywności zawierającej ten związek jest potencjalnie rakotwórcze. W miarę możliwości odizoluj ziemniaki od innych warzyw, by zminimalizować ekspozycje na gazy etylowe wytwarzane przez inne przejrzałe warzywa.

 

Źródła: Healthline, Food and Drug Administration, National Institutes of Health

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Chcesz schudnąć? Najpierw zrezygnuj z tych nawyków

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Martwisz się o przyszłość? Oto 7 sposobów, przy pomocy których ze zmartwieniami radzą sobie specjaliści

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Problem z zaparciami? Zobacz, co twój organizm chce ci powiedzieć

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami