Przejdź do treści

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie
Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi przy dwukolorowej ścianie
Ile razy należy myć włosy? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny
Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie
Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie
Dobry seks – różnica wieku czyni cuda
Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń
Nieprzyjemny zapach z pochwy – jak się go pozbyć?
Kobieta w jeansach z kwiatami
Jak mobilizować bliznę po nacięciu krocza? Wyjaśnia Pani Fizjotrener

Pyłek pszczeli, zwany inaczej obnóżkami pyłkowymi, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, zmieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jakie są jego właściwości?

Pyłek pszczeli – ogólne właściwości

Pyłek kwiatowy wykazuje właściwości:

  • Antyoksydacyjne;
  • Przeciwzapalne;
  • Przeciwbakteryjne;
  • Przeciwgrzybicze;
  • Chemoprewencyjne;
  • Przeciwnowotworowe;
  • Ochronne dla wątroby;
  • Przeciwko promieniowaniu.

Pyłek pszczeli – jego skład

W pyłku wykazano obecność ponad 2500 substancji. Można je podzielić na aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe, lipidy, witaminy, biopierwiastki, związki fenolowe, cukry. Nadal nie udało się zidentyfikować wszystkich składników dokładnie. Pyłku nie można syntetyzować w warunkach laboratoryjnych.

Pyłek pszczeli zawiera bardzo dużą ilość białka – więcej niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy. W białku pyłku znaleźć można frakcje:

  • Albuminy – 35,4% w odniesieniu do całości białka;
  • Globuliny – 18,9%;
  • Gluteliny -18,6%;
  • Prolaminy – 21,8%;
  • Inne białka, w tym enzymy 5,3%.

W pyłku znaleźć można aminokwasy niezbędne do stworzenia białka ludzkiego. Białko z pyłku dostarcza również kwasy nukleinowe DNA i RNA.

Tłuszcze pyłku tworzone są przez 6 kwasów nasyconych i trzy kwasy nienasycone (oleinowy, linolowy i α-linolenowy). Kwas linolowy i linolenowy niezbędne dla organizmu ludzkiego muszą być dostarczone z zewnątrz, wraz z pożywieniem (potrzebne do budowy błon komórkowych oraz ich prawidłowego funkcjonowania, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu w surowicy krwi).

W pyłku znaleźć można fosfolipidy hamujące odkładanie lipidów w hepatocytach (organizm zabezpiecza się przed hepotazą – rozwojem miażdżycy). Fitosterole z pyłku wykazują właściwości stymulujące proces tworzenia i dojrzewania komórek jajowych.

β-sitosterole wspomagają właściwości przeciwmiażdżycowe pyłku.

Pyłek pszczeli zawiera węglowodany – cukry proste (glukoza, fruktoza) i złożone (dekstryny, skrobię, celulozę i polleninę.). Ich ogólna zawartość zależna jest od miejsca, gdzie pyłek jest zbierany, a nawet rodzaju kwiatu.

W skład pyłku wchodzą takie witaminy, jak:

W składzie pyłku można spotkać 22 aminokwasy egzogenne.

Wśród 25 składników mineralnych wyróżnia się minerały P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Cl, Mn, Se, Mo, Si, B, Ti.

Dzięki tak cennej zawartości pyłek jest w stanie przebić nawet najbardziej wartościowe multiwitaminy.

Pyłek pszczeli –  zastosowanie w medycynie

Pyłek wykazuje właściwości hipolipidemiczne (może być używany w hiperlipidemii i miażdżycy). Wpływa na obniżenie trombocytów, cholesterolu, tłuszczy, ciśnienia krwi, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych w mózgu, wspomaga kurczliwość mięśni gładkich, uszczelnia naczynka krwionośne, przeciwdziała obrzękom.

Flawonoidy i kwasy fenolowe wykazują właściwości detoksykacyjne i ochronne dla wątroby. Stosowanie pyłku polecane jest przy przewlekłych stanach zapalnych. Poprawia on naszą odporność (wpływa na układ immunologiczny).

Pyłek wykazuje właściwości antyalergiczne. Stosowany jest przy leczeniu pacjentów niedożywionych. Reguluje metabolizm i poprawia apetyt, usprawnia funkcje umysłowe.

Dzięki działaniu chemoprewencyjnym może wzmocnić działanie leków stosowanych w pierwszym stadium nowotworu prostaty, co pozwala na zmniejszenie ich dawki.

Dawkowanie dzienne wg zaleceń:

  • Dzieci do trzeciego do piątego roku życia– 10 gramów;
  • Dzieci od szóstego do dwunastego roku życia – 15 gramów;
  • Dzieci powyżej dwunastego roku życia oraz dorośli – 20 gramów;
  • Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Jedna łyżeczka zawiera ok 5 gram pyłku pszczelego. Pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem

Pyłek wpływa na zwiększenie płodności u kobiet i mężczyzn.

Pyłek pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Można go samodzielnie używać do stworzenia balsamów i maseczek. Znajduje się  w wielu kremach nawilżających i odżywczych. Ekstrakt z pyłku kwiatowego używany jest przez koncerny do wyprodukowania maseczek, odżywek, szamponów, mleczek, kremów, balsamów, toników, śmietanek.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Białko w moczu — dlaczego się pojawia?

Białko w moczu – czego może być objawem?

Co to jest troponina?

Co to jest troponina? Badanie, normy

Anty TG — przekonaj się, czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Anty TG – czym jest ten parametr i w jakim celu wykonuje się badanie określające jego poziom

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Ferrytyna - białko w ludzkim organizmie

Ferrytyna – norma, niedobór, badanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?