Przejdź do treści

Rabarbar w kuchni – jak można go wykorzystać?

Rabarbar w kuchni - jak można go wykorzystać?Monika Grabkowska/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak pomóc bliskiej osobie, która tkwi w toksycznej relacji? Radzi psychoterapeuta Adam Lewanowicz [WIDEO]
projektowanie uśmiechu
„Od razu zauważam, gdy ktoś ma problem, bo mówi czy uśmiecha się, przekręcając głowę w bok, lub zasłania usta dłonią”. Lek. dent. Marcin Krupiński o projektowaniu uśmiechu
„Złość piękności szkodzi”? W żadnym wypadku. Pozwólmy dziewczynkom się złościć!
Złość piękności szkodzi? „Zbyt długo dałyśmy sobie wmawiać bajkę o złości, co to kobiecości nie przystoi”
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Kobieta w ciąży
Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Lekko kwaśny, odrobinę cierpki, ale niezwykle aromatyczny – rabarbar. Doceniany w kuchni ze względu na szereg zastosowań. Zapach ciasta z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie beztroskiego i przepełnionego szczęściem dzieciństwa. Jednak sposobów na wykorzystanie rabarbaru jest zdecydowanie więcej.

Rabarbar – co to jest?

Rabarbar – choć większość nazywa go owocem, tak naprawdę jest warzywem. Na targowiskach, warzywniakach i straganach – w sezonie wiosenno-letnim wszędzie go pełno. Łodygi o różowo-purpurowym kolorze, wykorzystywane są w kuchni, jednak liści, ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego, lepiej unikać. Choć tak naprawdę, zarówno liście jaki i łodygi zawierają wspomniany kwas, ale bez obaw – w łodygach jest go zdecydowanie mniej.

 Wypieki z rabarbarem

Czerwonawe łodygi rabarbaru wspaniale sprawdzą się w cieście czy różnego rodzaju ciasteczkach. Rabarbar i truskawka to najlepsza kompozycja smaków, która w połączeniu z kruchym ciastem i pianką bezową pozytywnie zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Rabarbar, ciasto drożdżowe i kruszonka to kolejne niezawodne połączenie.

Rabarbar w deserach

 Słonecznym latem nie ma nic lepszego niż lody, a rabarbarowe to niecodzienny, zaskakujący, ale z całą pewnością wart zwrócenia uwagi smak. Te soczyste łodygi doskonale komponują się również ze słodkimi kremami, bezą, czy deserami na bazie serka mascarpone. Doskonałym pomysłem jest także odświeżający sorbet rabarbarowy.

Konfitura rabarbarowa

Lekko kwaśna i aromatyczna konfitura z rabarbaru, doda uroku deserom, ciastom, czy nawet serom pleśniowym. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Dokładnie umyty rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1cm, które przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i całość smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, do momentu aż konfitura zgęstnieje. Sok lub starta skórka z pomarańczy wzbogaci smak domowych przetworów.

 

Sos i glazura z rabarbarem

To oczywiście nie koniec! Niektórych może zaskoczyć fakt, że rabarbar wspaniale komponuje się z  drobiem, wieprzowiną, a nawet rybami. Jego kwaskowy smak warto wykorzystać podczas przygotowywania marynaty, glazury, czy sosu. Rabarbar współgra z mieszankami zawierającymi białe wino, ocet, miód czy czosnek. Jak przygotować sos na bazie rabarbaru? Do wypłukanego, obranego i pokrojonego na drobne kawałki rabarbaru, dodajemy miód, ocet balsamiczny i oliwę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut, sos przecieramy przez sitko i redukujemy na małym ogniu.

Pierogi z nadzieniem rabarbarowym

Zaskoczeni? Rabarbar jest doskonałą bazą do letnich, delikatnych pierogów. To prawdziwa poezja smaków, która z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejednego miłośnika pierogów. Kwaśność różowych łodyg rabarbaru można przełamać gęstą śmietaną z miodem lipowym czy wielokwiatowym.

Kompot i sok z rabarbaru

Orzeźwiającego, z delikatną nutką kwasowości kompotu z rabarbaru, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak syrop, którego smakiem można cieszyć się również zimą, nie jest już tak popularną i oczywistą propozycją. Aby przedłużyć jego trwałość należy zamknąć go szczelnie w słoikach, a później wystarczy rozcieńczyć wodą i pyszny napój gotowy. Ponadto syrop z rabarbaru sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy herbaty.

Nalewka z rabarbaru

Rabarbarówka, czyli nalewka z rabarbaru, jest smaczną i lekko kwaskową alternatywą dla osób, które nie przepadają za słodkimi alkoholami. Jeśli dodamy do niej więcej cukru lub miodu powstanie równie smaczny likier rabarbarowy. A gdyby tak pokusić się o przygotowanie rabarbarowego mojito? Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, dodajemy limonkę, miętę, cukier trzcinowy  i rum. Do ¾ szklanki wlewamy lemoniadę rabarbarową, resztę uzupełniamy wodą mineralną – gotowe!

Podczas przygotowania dań z rabarbarem należy pamiętać o jego wysokiej kwasowości! Niezależnie od tego, czy pieczemy, gotujemy, czy też dusimy – powinniśmy unikać naczyń kuchennych wykonanych z aluminium, żeliwa czy miedzi. Kwasy wchodzą w reakcję z metalem, a tym samym niszczą żywność jak i naczynia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

kobieta w stroju sportowym

Głodówka – oczyszcza czy szkodzi?

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?