Przejdź do treści

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus, śmiertelność
Co 15 sekund umiera osoba zakażona koronawirusem
profilaktyka próchnicy u dzieci
Pasty bez fluoru lepsze dla dzieci? „Szkodliwa to jest niewiedza i jej bezmyślne szerzenie!”
Religa i Zembala znowu przy stole operacyjnym. Synowie poszli w ślady znanych ojców
Mamy największe szkody w historii edukacji. Wszystko przez pandemię koronawirusa
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym

Pewnie nieraz byłaś już tak najedzona, że nie dałaś rady skończyć obiadu. Co zatem zrobić z resztkami? Jak długo je przechowywać?

Przygotowanie odpowiedniej ilości jedzenia, aby zostało zjedzone podczas jednego posiłku w całości, nie zawsze się udaje. Jednak nie powinnyśmy wyrzucać nadmiaru, a zostawić na kolejny dzień. Jest to duża oszczędność, a zarazem bardzo ekologiczny krok. Pytanie tylko, jak długo i w jaki sposób przechowywać resztki żywności, aby nie się nie zepsuły? Jeśli już to nastąpi, to jak poznać nieświeże jedzenie?

Ile mamy czasu?

Resztki jedzenia powinno się trzymać nie dłużej niż trzy dni. Zależy to jednak od wielu czynników. Zaliczyć do nich można sposób przygotowania, przechowywania, a przede wszystkim – rodzaj żywności. Niektóre produkty są bardziej narażone na przenoszenie grzybów i bakterii, które mogą wywoływać choroby. Owoce, warzywa i pieczywo można określić jako jedzenie o małym ryzyku zepsucia. Te pierwsze zachowują zwykle świeżość od trzech do pięciu dni. Po ugotowaniu niektórych warzyw termin może wzrosnąć do 7 dni. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju produktu. Te z wysoką zawartością wody, jak ogórki czy truskawki szybciej się zepsują niż ziemniaki. Pieczywo można spokojnie jeść przez trzy-cztery dni. Później istnieje ryzyko rozwoju pleśni.

Produkty o średnim ryzyku zepsucia, takie jak ugotowany makaron, kasza czy komosa, mogą przetrwać w lodówce około 3 dni. Podobnie jest z różnymi deserami. Sporą część żywności stanowią te o najwyższym stopniu ryzyka zepsuciem. Są to produkty z dużą ilością białka i wody. Należy do nich mięso, które po ugotowaniu może stać bezpiecznie w lodówce do dwóch dni lub dzień dłużej, jeśli nie jest to mięso mielone. Rozmrożone mięso powinno się spożyć w ciągu dwóch dni. Natomiast produkty, takie jak sałatki, tuńczyk, wędliny należy przetrzymywać maksymalnie cztery-pięć dni.

Ugotowane jajka w skorupkach mogą przetrwać, aż siedem dni. Pamiętać należy, że muszą być schłodzone, najlepiej w lodówce. Wszelkie owoce morza bardzo szybko roznoszą patogeny. Ich wytrzymałość to maksymalnie dwa-trzy dni.

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak poznać zepsute jedzenie?

Obejrzyj pokarm ze wszystkim stron. Sprawdź czy ma przebarwień lub rosnącej pleśni. Następnie powąchaj (chociaż popsutą żywność wyczujesz z daleka). Jeśli jedzenie nie wygląda dobrze lub nie jesteś go pewna, po prostu je wyrzuć. Nie ma co ryzykować smakowaniem, ponieważ nawet w najmniejszym fragmencie mogą znajdować się tysiące patogenów.

naukowiec - salmonella

Jak odpowiednio przechowywać resztki?

Najważniejszą rzeczą w przechowywaniu pozostałości np. z obiadu jest niska temperatura. Lodówka lub zamrażarka to idealne miejsce dla tego typu jedzenia. Bakterie rozwijają się w wysokich temperaturach, więc schłodzenie jedzenia powinno nastąpić do dwóch godzin od przygotowania. Dobrym patentem jest opisywanie pudełek z żywnością. Pamięć często zawodzi, a napisanie daty na opakowaniu czasem może uratować jedzenie. Jest to tym bardziej ważne, że niektóre bakterie mogą rozwijać się nawet w chłodnych warunkach.

Na odpowiednie przechowywanie żywności powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, osoby starsze oraz ludzie z obniżoną odpornością. Są oni bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe i inne infekcje.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Obgryzasz paznokcie? Osiem sposobów, dzięki którym przestaniesz to robić

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Dlaczego niektórzy nie myją rąk? Specjaliści mają wytłumaczenie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Stany lękowe/iStockphoto

Osoby ze stanami lękowymi mogą doskonale funkcjonować. Oto osiem symptomów, które o tym świadczą

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Najmniejsza rzecz może wyprowadzić cię z równowagi? Czas przyjrzeć się sobie

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami