Przejdź do treści

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Rooibos
Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Rooibos to wciąż niedoceniona roślina. Choć specyficzny smak naparu z rooibosa nie wszystkim odpowiada, nie warto od razu się zniechęcać. Dietetyk Alicja Kalińska tłumaczy, dlaczego czasem zamiast herbaty czy kawy warto wybrać napój z czerwonokrzewu.

Rooibos a herbata

Rooibos wywodzi się z Afryki południowej. W Europie roślina rozpowszechniona została w 1904 roku przez rosyjskiego kupca Benjamina Ginsberga. Napar z rooibosa, czyli czerwonokrzewu, jest często mylony z herbatą. Ma jednak z nią niewiele wspólnego – to zupełnie inny gatunek. Te dwa napoje łączy jedynie sposób przetwarzania liści poprzez fermentację oraz metoda ich parzenia. Pod pewnymi względami rooibos ma przewagę nad herbatą.

Rooibos to napar, który mogą pić zarówno niemowlęta, jak i osoby starsze. Jest też polecany kobietom w ciąży i karmiącym – mówi dietetyk Alicja Kalińska w rozmowie z Hello Zdrowie. Nie zawiera – w przeciwieństwie do herbaty – kofeiny i teiny, których powinny one unikać, ponieważ podnoszą ciśnienie krwi i tętno. Zaletą naparu z czerwonokrzewu jest też to, że nie wysusza tak jak herbata.

W składzie rooibosa nie znajdziemy również garbników, które odpowiadają za cierpki smak herbaty. Związki te w zbyt dużych ilościach powodują spowolnienie wchłaniania niektórych witamin, np. A i B12.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Rooibos – działanie zdrowotne

Alicja Kalińska podkreśla, że najważniejszą zaletą naparu jest silne działanie przeciwnowotworowe ze względu na zawartość wielu przeciwutleniaczy. Ale na tym się nie kończy. – Obniża ciśnienie krwi, bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i krwionośny. Ma też działanie przeciwzapalne i spowalnia proces starzenia się – wymienia dietetyk.

Jeśli mamy problem z suchą, podrażnioną albo swędzącą skóra, mogą nam pomóc okłady z rooibosa. Jednak przed ich zrobieniem warto skonsultować się z lekarzem, który zdiagnozuje, co nam dolega. Napar z czerwonokrzewu może też łagodzić dolegliwości występujące przy astmie i alergii. – Miałam kilka klientek z dziećmi astmatycznymi i ten napar miał na nie bardzo dobre działanie – przez to, że nie wysuszał i nie pobudzał odruchu kaszlowego – mówi Kalińska.

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Rooibos na wiele sposobów

Rooibos ma specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada. Nie warto od razu się zniechęcać po pierwszej nieudanej próbie degustacji naparu. Można trochę poeksperymentować z dodatkami do niej. Osobom, które nie mogą pić kawy i ciężko im się z nią rozstać, Kalińska radzi zaparzenie rooibosa w kawiarce i dodanie do niej mleka. Ale to nie możliwy sposób na polubienie naparu.

– Można ją trochę dosłodzić, jest idealna w połączeniu z miodem. Bardzo dobra jest rooibos z pomarańczą i cynamonem. Ja bardzo lubię dodawać parę kropel syropu klonowego, bo bardzo go lubię. Trzeba poszukać swojej wersji – radzi dietetyk.

A wy pijecie rooibos? Wolicie wersję klasyczną czy może macie jakieś swoje sposoby na urozmaicanie jej smaku?

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Orzechy włoskie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata oraz jagody mogą uchronić przed chorobami serca.

Herbata dobra na choroby serca

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?