Przejdź do treści

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Z twoimi ocenami to skończysz na ulicy!”, „Jesteś do niczego!”, „Zamknij się, ryby i dzieci głosu nie mają”. Tak brzmi przemoc psychiczna wobec dzieci
W sieci lawina postów opatrzonych hasztagami #powiedzkomuś i #wyroknakobiety. TK zdecydował w sprawie aborcji ze względu na wady płodu
Pacjent w trakcie testu na koronawirusa
Jak przygotować się do testu na koronawirusa? Czego nie robić? Ministerstwo Zdrowia podało zalecenia
Mama z córkąsprzątają kuchnię
Mama Chemik: sprzątanie szkodzi tak samo jak palenie papierosów
Lekarze odkryli nowy organ w naszych ciałach. Mamy go w głowie

Ryż – która z nas nie jadła go chociaż raz? To bardzo popularna roślina zbożowa, którą spożywać można na wiele sposobów. Szacuje się, że ryż jest podstawą wyżywienia dla 1/3 populacji ludzkiej. Szczególnie popularny jest w krajach azjatyckich, gdzie jest uprawiany. Gotowanie ryżu może wydawać się bardzo prostą czynnością, ale często okazuje się, że po gotowaniu jest posklejany, zbyt miękki i prawie pozbawiony smaku… Jak temu zapobiec i ugotować idealny ryż?

Gotowanie ryżu – to nie taka prosta sprawa

Wrzucenie do wody, posolenie, zagotowanie, odcedzanie – proces gotowania ryżu wydaje się bardzo prosty…, ale jest tak tylko pozornie. Jeśli lubisz ryż i stanowi on podstawę twojej kuchni, warto sprawdzić, czy nie popełniasz błędów, które negatywnie wpływają na smak i konsystencję ryżu.

Jeśli z kolei nie przepadasz za ryżem… może warto zastosować się do naszych rad i dać mu ponowną szansę? Źle przygotowany ryż nie jest smaczny, ale jeśli zostanie ugotowany we właściwy sposób, może stać się ulubionym dodatkiem do różnych dań.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

10 błędów, które popełniasz gotując ryż

  1. Nieodpowiedni garnek. Do ugotowania ryżu nie jest potrzebny ryżowar, wystarczy odpowiedni garnek. Wybieraj garnki z grubym dnem – dzięki temu podczas gotowania temperatura rozprowadzana jest równomiernie. Garnki z cienkim dnem mogą powodować przypalanie ryżu na dnie.
  2. Gotowanie bez pokrywki. Garnek to nie wszystko, ważna jest także pokrywka – musi ona być idealnie dopasowana. Dzięki temu para nie będzie uciekać z garnka, a ryż ugotuje się równomiernie. Nie podnoś pokrywki w czasie gotowania.
  3. Gotowanie każdego rodzaju ryżu tak samo. W sklepach wybierać można pośród różnych rodzajów ryżu. Biały, brązowy, paraboliczny, basmati czy arborio to tylko niektóre z dostępnych opcji. Każdy z tych rodzajów ryżu różni się stopniem oczyszczenia, kształtem, wcześniejszym przygotowaniem i wartościami odżywczymi, więc każdy z nich wymaga innego sposobu gotowania. Na przykład ryż brązowy jest najmniej oczyszczony i najbardziej wartościowy odżywczo, ale wymaga większej ilości wody i dłuższego czasu gotowania. Arborio z kolei używany jest tradycyjnie do przygotowania risotto, ponieważ po ugotowaniu jest bardziej kremowy, ale nie rozpada się. A ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest sypki. Sprawdź dokładnie, jakiego rodzaju ryżu używać i jak powinien być przygotowany do spożycia.
  4. Zapominasz o płukaniu ryżu. Jeszcze przed przystąpieniem do gotowania, ryż należy przepłukać pod chłodną, bieżącą wodą tak długo, aż woda po płukaniu będzie czysta. Ten zabieg pomaga usunąć z ziaren ryżu skrobię, która powstaje podczas ocierania się ziarenek o siebie w opakowaniu. Niepłukane ziarna ryżu po ugotowaniu stają się bardziej papkowate.
  5. Zbyt mało lub zbyt dużo płynu. Idealne ugotowanie ryżu wymaga użycia określonej ilości wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, ryż będzie rozgotowany i pozbawiony smaku, a zbyt mało wody sprawi, że nie ugotuje się on równomiernie lub przypali. Jeśli serwujesz ryż jako dodatek, zaleca się, aby na każdą porcję ryżu przypadały dwie porcje wody. Jednak jeśli masz zamiar serwować ryż z sosem lub podsmażyć go na patelni z innymi dodatkami, na jedną porcję ryżu zastosuj półtora porcji wody. Dzięki temu ryż napęcznieje jeszcze trochę, wsiąknie sos, z którym go będziesz serwować i nabierze więcej smaku.
  6. Zapominasz o soli. Odpowiednia ilość soli podkreśli smak ryżu, ale należy pamiętać o tym, aby sól dodać do wody, a nie po gotowaniu. Na każdą szklankę suchego ryżu, należy do wody dodać od pół do jednej łyżeczki soli.
  7. Dodawanie ryżu do zimnej wody. Ryż należy dodawać tylko do gotującej, osolonej wody. Jeśli wrzucisz go do zimnej lub letniej wody, to rozgotuje się on zbyt bardzo.
  8. Mieszanie ryżu. Ryż należy zamieszać tylko raz – kiedy dodasz go do gotującej się wody. Dzięki temu ziarenka oddzielą się od siebie i ryż będzie idealnie ugotowany. Nie mieszaj go jednak częściej – jedno zamieszanie wystarczy.
  9. Zbyt duży ogień. Ryż należy gotować na małym ogniu, zbyt duża temperatura i szybkie gotowanie sprawią, że ryż wydzieli więcej skrobi i będzie papkowaty. Najlepszą metodą jest przygotowanie wody na dużym ogniu, a po wrzuceniu zmniejszenie płomienia.
  10. Spożywanie od razu. Po ugotowaniu ryżu przez zalecany dla danego rodzaju czas, najlepiej dać mu chwilę na wchłonięcie całej wilgoci z pary. Zostaw ryż w garnku, bez podnoszenia pokrywki, przez kilka, kilkanaście minut.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Chcesz zadbać o jelita? 4 rzeczy, o których musisz pamiętać

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?