Przejdź do treści

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Przepisy Anety i Jana Kuroniów / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z pączkami
Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Niedrożność nosa u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny
szalik zamiast maseczki? Lekarz: to nie jest dobry pomysł
„Maseczka nie jest częścią garderoby!”. Lekarz Aleksander Biesiada o zastępowaniu szalikiem maseczek
Kobieta wystawia twarz do słońca
Kiedy „nic mi się nie chce” to znak od organizmu, że czas zrobić sobie przerwę i odpocząć? Wyjaśnia psychoedukatorka

Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Zdarza się więc, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych. Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka „Przy jednym stole” trafiła do księgarń 13 listopada. Specjalnie dla Was mamy kilka przepisów!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi

Sałatka z łososiem z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 200 g łososia
  • 5 świeżych fig
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 120 g sera halloumi
  • 1/2 szklanki grzanek

Marynata do łososia:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/3 posiekanej papryczki pepperoni

Sos:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Do oliwy dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i posiekaną papryczkę chili. Powstałą marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do piekarnika. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej masło na małym ogniu i wysyp na nie cukier. Ułóż połówki fig płaską stroną na masło z cukrem. Smaż minutę, zwiększ gaz i przesuwając od czasu do czasu figi, smaż 2 minuty, do momentu skarmelizowania.
  4. Na patelni grillowej obsmaż ser halloumi na złotawy kolor z obu stron, pokrój go w kostkę.
  5. W misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu.
  6. Na porwaną sałatę rzymską wyłóż kawałki ryby, ser oraz karmelizowane figi. Całość polej sosem i posyp grzankami.

Porada: Warto zrobić więcej dressingu. Zamknij go w słoiku i przechowuj do tygodnia w lodówce. Raz dziennie warto takim słoikiem wstrząsnąć. Nie obawiaj się karmelizowanych fig, robi się je banalnie prosto, a możesz do tego wykorzystać cukier biały, muscovado, a nawet miód.

Wegański pasztet z ciecierzycy

Wegański pasztet z ciecierzycą z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • ½ selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • (ew. pieprzu ziołowego)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
  • Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości.
  • Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy.
  • Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.

Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy.

Krem czekoladowy z aquafaby

Krem czekoladowy z aquafaby z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 120 ml schłodzonej aquafaby
  • 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 100 g wegańskiej czekolady
  • ziarna z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj go w pianę.
  2. Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła.
  3. Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
  4. Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.

Porada: Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu. Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.

„Przy jednym stole” Anety i Jana Kuroniów

Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają –także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”. On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z koeli jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem.

W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowane w dwóch odsłonach –wegańskiej (zaproponowane przez Anetę) i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy.

Opis i przepisy pochodzą od Wydawnictwa Burda Książki. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?