Przejdź do treści

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”
Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes” /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

W serze kozim z Lidla może znajdować się groźna bakteria – Listeria monocytogenes, która jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Produkt wycofano ze sprzedaży. Sprawdź, czy przypadkiem już go nie kupiłaś! 

Ser kozi wycofany ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: produkt „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” może być niebezpieczny dla zdrowia. GIS podał, że został poinformowany o tym, ze firma Jermi Käsewerk GmbH oraz Lidl Sp. z o.o. sp.k. wycofują go z obrotu.

Powód? „Nie można wykluczyć w nim obecności bakterii Listeria monocytogenes”. Komunikat w tej sprawie pojawił się również na stronie Lidla.

„W trosce o bezpieczeństwo konsumentów reakcja firmy Lidl była natychmiastowa i od razu, po otrzymaniu informacji od Jermi Käsewerk GmbH, (…) produkt został wycofany ze sprzedaży” – czytamy na stronie GIS.

Zakupy

Zwrot produktu

Lidl prosi klientów o zwrot produktu (również napoczętego) w każdym sklepie sieci bez konieczności okazywania paragonu.

GIS zaleca, by nie spożywać żadnej partii wskazanego produktu. Zjedzenie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jeśli kupiłaś ten ser, koniecznie zwróć go w Lidlu!

Wycofany z obrotu ser kozi/ GIS

Bakteria Listeria monocytogenes

Bakteria Listeria monocytogenes, która może znajdować się w serze z Lidla, może wywołać listeriozę. To choroba zakaźna, którą można się zarazić przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.

Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u kobiet ciężarnych.

Listeriozą może zarazić się rozwijający się płód. Listerioza noworodków dzieli się na postać wczesną i późną. Zakażenie może być przyczyną poronienia lub przedwczesnego porodu.

listerioza - skupisko bakterii

Listerioza – objawy

Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 do 3 dni.

Listerioza u noworodka może wywołać zapalenie opon mózgowych (jeśli doszło do zakażenia w drogach rodnych kobiety), posocznicę, ciężkie zapalenie płuc, mikroropnie, ciężkie zaburzeniami oddychania oraz uszkodzenia centralnego układu nerwowego.

U dorosłych listerioza rozwija się zwykle w postaci zapalenia opon mózgowo-rdzeniowychMożna zaobserwować sztywność karku, drżenia, nagłe drgawki, nudności, wymioty, przeczulicę, światłowstręt, zaburzenia równowagi, zaburzenia świadomości. Choroba jest bardzo poważna, ma nagły początek, a w przypadku nieleczenia zgon może nastąpić w przeciągu 48–72 godzin.

Listerioza w ciąży wysyła objawy podobne do grypy. Wygląda z pozoru niewinnie – kobieta zgłasza zmęczenie oraz bóle mięśni. Objawy listeriozy w ciąży mogą być z tego względu niemal niezauważalne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.