Przejdź do treści

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna
Wkładka wewnątrzmaciczna
Wkładka wewnątrzmaciczna niezawierająca hormonów. Wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć okiem ginekologa
kobieta w wannie
Częste mycie skraca życie? Zdziwisz się, ile prawdy jest w tym powiedzeniu!

Cytrusy: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonka to owoce, które goszczą u nas w okresie jesienno-zimowym. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski zaczynają przyjeżdżać dojrzałe cytrusy z Europy. Dietetyk Patrycja Tłustochowicz zaleca: zimą jedzenie cytrusów jest wskazane – są pełne antyoksydantów, odmładzają. Dodatkowo pięknie wyglądają na stole. 

Sezon na cytrusy

Zima to sezon na cytrusy. Napływają zza granicy, głównie z Włoch i Hiszpanii. Mimo długiego transportu są dojrzałe i smaczne. Są bogate w witaminę C, antyoksydanty, a także bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca i opóźniają starzenie się organizmu. Wspomagają także przyswajanie witamin, uczestniczą w procesie syntezy kolagenu, a także są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania.

Pomarańcza

Niewiele osób wie, że zjedzenie jednej pomarańczy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoc ten zawiera dużą dawkę beta-karotenu, potasu, miedzi, wapnia, a także witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Pomarańcze są niskokalorycznym produktem, w 100 g znajduje się 47 kcal, a ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 42. Skórka pomarańczy może posłużyć jako ozdoba potraw. Owoc ten nadaje się nie tylko jako przekąska, ale różniej dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami.

Skorzystaj z naszego przepisu na: pomarańczowe fit ciasto

Pomarańcze są sycące, dlatego warto je jeść, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wiele osób wybiera sok, ale na wyprodukowanie szklanki napoju potrzeba kilku sztuk, a jedna cała pomarańcza w zupełności nam wystarczy w jednej porcji. Jeśli ktoś lubi soczyste pomarańcze, należy szukać tych, z cienką skórką.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Lubisz skórkę z pomarańczy? Skorzystaj z naszego przepisu 

Cytryna

Cytryna gości na naszych stołach przez cały rok. Powszechnie używana w celu wzbogacenia napojów, wody czy herbaty. Oprócz witaminy C, zawiera także witaminy B1, B5, B6, potas, żelazo, wapń i magnez. Zalecany jest szczególnie osobom, które chcą usprawnić swój metabolizm, cierpią na problemy trawienne. Jest produktem niskokalorycznym, w 100 gramach zawiera około 30 kcal.

Cytrynę można wykorzystać jako środek oczyszczający organizm z toksyn, dlatego tak wiele osób pije szklankę wody z cytryną codziennie na czczo. Jest bogactwem witamin, zwłaszcza witaminy C.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Przygotowaliśmy dla was przepis na kiszone cytryny

Mandarynka

Mandarynki mają słodki i orzeźwiający smak. Są szybką przekąską, którą można zabrać na wynos i z łatwością poradzić sobie z obraniem skórki. Dodatkowo ich intensywny zapach roznosi się, dlatego wiele osób mówi, że „pachną świętami„. Są bogactwem witaminy C i jako jedyne z grupy cytrusów zawierają nobiletynę, której działanie jest istotne w profilaktyce chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, miażdżycaotyłość. Mandarynki zawierają witaminę A, dlatego regularne spożywanie dobrze wpływa na wzrok i skórę. Wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Są produktem o niskiej kaloryczności, w 100 g świeżych mandarynek jest około 53 kcal.

Grejpfrut

Grejpfruty uważane są za najzdrowsze cytrusy. Zawierają duże dawki witaminy C, A, z grupy B, a także potas, magnez, mangan i fosforan. Wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu przy regularnym spożywaniu, działają hamująco na proces nowotworowy. Są zalecane osobom odchudzającym się, a w 100 g mają 42 kcal.

Grejpfruty są bardzo cennymi cytrusami, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych tego owocu, należy spożywać je wraz z białą błoną, czyli miąższem. Wiele osób wyrzuca ją wraz ze skórką, niepotrzebnie. Znajdziemy w niej naringinę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne. Regularne jedzenie grejpfrutów może mieć wpływ w zwalczaniu chorób, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Pomelo

Pomelo w porównaniu z innymi cytrusami, zawiera najwięcej witamy C – 100 g miąższu znajduje się 61 mg. Jest bogate w potas, które odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Jest szczególnie zalecany osobom, które zmagają się ze zgagą, ponieważ pomelo ma silne właściwości alkalizujące. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, a 100 g pomelo dostarcza około 38 kcal.

Limonka

Limonka jest stosowana jako zamiennikiem cytryny, często do koktajli i drinków. Zawiera w sobie minerały, takie jak: żelazo, wapń, miedź. Owoc ten postrzegany jest jako jeden z najzdrowszych cytrusów, dzięki zawartości flawonoidów i witaminy C.

Sok z limonki rozcieńczony z wodą pomaga odkwasić organizm i wzmocnić układ immunologiczny, dlatego warto pić taki napój regularnie. Bioflawonoidy zawarte w limonce działają moczopędnie, w konsekwencji wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marcia Cross

Marcia Cross: bycie twarzą raka odbytu nie jest może najbardziej glamour, ale jestem bardzo zdeterminowana, aby zdjąć piętno związane z tą chorobą

Wrzesień miesiącem świadomości nowotworów dziecięcych

Wrzesień miesiącem świadomości nowotworów dziecięcych. „Dzieci chorują inaczej” – pisze Magdalena Jutrzenka

Jaonna Górska

Joanna Górska wspomina dzień, w którym przyjęła pierwszą dawkę chemii: Było piekło… minęło. Teraz jest nowe życie

Chadwick Boseman nie żyje. Aktor cierpiał na raka jelita grubego

Chadwick Boseman nie żyje. Aktor cierpiał na raka jelita grubego

Nie odkładaj badań przez koronawirusa! Rusza kampania, która pokazuje, że nie warto czekać na koniec pandemii

Nie odkładaj badań onkologicznych przez koronawirusa! Rusza kampania, która pokazuje, że nie warto czekać na koniec pandemii

Kobieta w chmurach

Ból piersi – przyczyny, rodzaje, leczenie. Czy torbiele bolą?

Brachyterapia

Brachyterapia – co to jest? Czy boli? Leczenie nowotworów

Osoba pilnowana przez lekarza podczas wykonywania rezonansu magnetycznego

Rezonans magnetyczny – co to? Cena, gdzie go wykonać?

"Babski" problem w chorobie nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. „Babski” problem w chorobie nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Jak zorganizować życie po diagnozie? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Jak zorganizować sobie życie po diagnozie? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Rak. Pozytywne aspekty choroby nowotworowej. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Niemowle

Rak piersi nie przekreśla marzeń o macierzyństwie! Ola „Kobieta rakieta” jest tego przykładem

Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz

Olek Biliński, terapia CAR-T

„Niemożliwe stało się możliwe”: 11-Olek wyleczony z białaczki! Zastosowano u niego nowatorską terapię CAR-T

Diagnostyka nowotworów / istock

To nie musi być rak! Te same objawy mogą być symptomami łagodniejszego schorzenia

Rak jajnika – czy można uniknąć zaawansowanego stadium?

Czarno-białe zdjęcie kobiety, trzymającej się za szyję

Chłoniak – przyczyny, objawy, leczenie i rokowania

Kobieta dowiedziała się, że ma raka jajnika z przerzutami

Rak jajnika – przyczyny, objawy, leczenie i rokowania

wstążka symbolizująca rak szyjki macicy

Rak szyjki macicy – poznaj przyczyny, objawy oraz sposób leczenia

Masz cukrzycę typu 2? Zobacz, co możesz zrobić, aby uniknąć powikłań

rzut mózgu ludzkiego w 3D

Tętniak mózgu – objawy i rokowanie. Czym grozi pęknięcie tętniaka?

prześwietlenie płuc

Rak płuc – objawy, rokowania, leczenie. Jakie są jego przyczyny?