Przejdź do treści

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić? Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!
Osobowość zależna (DPD) – co to jest, przyczyny, leczenie
Nowe wytyczne rządu. Przez trzy najbliższe dni będą zamknięte cmentarze, od poniedziałku nakaz pracy zdalnej dla pracowników biurowych
„Uznałem, że tradycja jest mniej ważna niż życie”. Premier ogłosił, co z cmentarzami w Dzień Wszystkich Świętych, są też nowe wytyczne odnośnie pracy biurowej
Miley Cyrus, Patti Smith, Juliette Binoche
Zagraniczne gwiazdy wspierają protest kobiet w Polsce. Wśród nich Patti Smith, Miley Cyrus czy Juliette Binoche
Tabletki
Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Kochasz grzyby? Nie wyobrażasz sobie sezonu, w którym mogłoby cię zabraknąć podczas leśnych, grzybowych zbiorów? Jeśli tak, to z pewnością przyda ci się kilka wskazówek, które pomogą ci przechować grzyby, aby móc w późniejszym czasie użyć ich do wielu smacznych potraw.

Zamroź grzyby!

Jednym z pomysłów, który można wykorzystać, jeśli chce się przechować grzyby na później, jest ich zamrożenie. Pamiętaj jednak, aby do tego procesu wykorzystać te, które wyglądają dobrze i równie dobrze pachną. Nie zamrażaj grzybów, które wyglądają podejrzanie. Im świeższe grzyby, tym lepiej się je mrozi.

Pierwsze, co należy zrobić przed zamrożeniem grzybów, to dokładnie oczyścić je w zimnej wodzie oraz odciąć końcówki nóżek. Istnieją zwolennicy tylko delikatnego oczyszczenia grzybów, ponieważ te umyte po gotowaniu mogą stać się „papkowate”. Jednak wszystko zależy od twoich preferencji. Zanim będziesz mogła je zamrozić, powinnaś je odpowiednio przygotować. Możesz je:

  • blanszować (ta opcja to także sposób na pozbycie się niechcianych bakterii, Listerii i Salmonelli, pozwala także zachować składniki odżywcze). Czas blanszowania różni się w zależności od wielkości grzybów, dobrze jest je posortować lub pokroić na kawałki podobnej wielkości. Gotuj grzyby ok. 3-5 minut. Później zahartuj je w zimnej wodzie, odcedź.  Jeżeli nie chcesz, aby zbytnio ściemniały w zamrażarce, powinnaś namoczyć je w pół litra wody z jedną łyżeczką soku z cytryny lub z półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego;
  • usmażyć – podgrzej odrobinę masła lub oleju, wyłóż na patelnię grzyby i smaż je tak długo, póki nie odparują wody (możesz też po prostu robić to przez ok. pięć minut). Następnie ułóż na papierowym ręczniku, ostudź.
grzyby

Po obróbce termicznej

Kiedy grzyby są już ostygnięte, rozłóż je na tacce i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już całkowicie zamrożone, możesz zacząć przenosić je do specjalnych torebek lub pojemników. Pamiętaj, żeby w woreczkach nie znajdowało się zbyt dużo powietrza i zjedz zamrożone grzyby w przeciągu roku. Mrożone grzyby najlepiej dodawać do potraw, które będą poddawane obróbce termicznej.

Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca w zamrażarce, to możesz – zamiast mrozić – grzyby ususzyć. Dziś na rynku można dostać wiele suszarek do grzybów, a jeśli chcesz, możesz skorzystać z tradycyjnej metody suszenia, nabijając grzyby na długą nitkę. Takie „grzybowe naszyjniki” możesz wieszać w ciepłych miejscach, gdzie zbiory szybko się wysuszą. Możesz wykorzystać do tego kominek, kaloryfer czy miejsce nad kuchenką. Zapach twojego ulubionego przysmaku będzie się unosił długo w twoim domu.

Z powodzeniem możesz wysuszyć większość rodzajów grzybów. Dzięki zapasom – czy to mrożonych czy suszonych – grzybów, będziesz mogła korzystać z nich przez długi czas. A to świetny dodatek nie tylko do świątecznych potraw – to zupa grzybowa czy idealne urozmaicenie pieczonych mięs.

 

Źródło: healthline, thespruceeats

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Grzyby trzymane w dłoniach

Jak przygotować się do grzybobrania? GIS podaje najważniejsze zasady

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.