Przejdź do treści

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

kobieta w kuchni
„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą?”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Dlaczego z taką łatwością wierzymy w bzdury dietetyczne, które serwują nam rozmaici „specjaliści”? „Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom, ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji” – komentuje Małgorzata Akkuş. Psychodietetyczka na Instagramowym profilu „Antydieta” o fenomenie absurdów żywieniowych, które ostatnimi czasy zdobywają popularność.

„Ilość absurdów dietetycznych rośnie każdego roku”

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”.
„Serwatka w proszku jest zdrowa, ale groszek z puszki to produkt przetworzony”.
„Zjedzenie torebki daktyli to unikanie niezdrowego cukru”.
„Unikanie spotkań, by utrzymać dietę, to pewnik, że w przyszłości będzie się miało dużo znajomych”.
„Głodzenie się przez cały tydzień, by później napchać żołądek cheat mealem, to dobra praktyka”.

To tylko niektóre absurdalne dietetyczne przekonania, do których na instagramowym profilu „Antydieta” odwołuje się psychodietetyczka Małgorzata Akkuş. Specjalistka zwraca uwagę, że w niepokojącym tempie przybywa mód i praktyk żywieniowych, które nie tylko nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, ale wręcz odwrotnie – mogą siać w naszym organizmie duże szkody.

„Tych absurdów jest oczywiście od groma. Co najgorsze, ich liczba rośnie każdego roku. A my tak łatwo ulegamy sugestiom a potem gubimy się. Bo przecież wystarczy, że coś jest dobrze wytłumaczone i już musi być prawdziwe” – pisze ekspertka.

Akkuş zauważa, że brak logiki, który często stanowi podbudowę różnych „rewolucyjnych” diet i systemów jedzeniowych, zupełnie nie stoi na przeszkodzie zdobywaniu przez nie popularności. Pisze:

„Ile razy robiliśmy totalne bzdury tylko dlatego, że przez jakiś czas ktoś przekonywał, że tak się robić powinno. Pierwszą z tych bzdur w moim życiu był wpis, jaki przeczytałam jako dziecko w książce ‚Dieta optymalna Kwaśniewskiego’ – maliny nie mają wartości odżywczych, tylko sam cukier. Jedną z podobnych bzdur było jedzenie jednego wielkiego posiłku w ramach ‘intermittent fasting’, bo przecież ludzie pierwotni nie jedli kilka razy dziennie. Tylko, że ludzie pierwotni nie musieli przez cały dzień skupiać się na złożonych zadaniach, mogli godzinami myśleć o jedzeniu a potem odpoczywać godzinami po uczcie”.

Miłosz Brzeiński

Z czego bierze się nasza skłonność do wiary w bezsensowne i szkodliwe diety? Otóż – jak sugeruje psychodietetyczka – potrzebujemy nowości, potrzebujemy ekscytacji, to co znane i sprawdzone, jest dla nas nudne, żmudne, męczące. Chcemy szybko widzieć efekty,  wybieramy drogę na skróty, nie zauważamy, że lepsze jest wrogiem dobrego.

„Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom, ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji. A jeśli nie ma żadnych ukrytych motywów, nie wierzymy, że ktoś chce nas oszukać, wpędzić do grobu, okraść, zataić jakieś cenne informacje, to dopiero wtedy się boimy. To musi być podejrzane!” – ironizuje Akkuş

Antydieta

Instagramowy profil „Antydieta” prowadzi psychodietetyczka Małgorzata Akkuş. Specjalistka rozprawia się na nim z mitami dietetycznymi – w ten sposób, jak sama deklaruje, chce powiedzieć „STOP wyniszczaniu siebie w imię nierealistycznych ideałów”.

Akkuş promuje jedzenie intuicyjne – sposób odżywiania, w którym przestają obowiązywać zasady żywieniowe z zewnątrz; reguły tworzą ciało i sytuacja życiowa. Psychodietetyczka jest twórczynią bloga www.jedzenieintuicyjne.pl – w zamyśle „strefy wolnej od diet”.

View this post on Instagram

Tych absurdów jest oczywiście od groma. Co najgorsze ich ilość rośnie każdego roku. A my tak łatwo ulegamy sugestiom a potem gubimy się. Bo przecież wystarczy, że coś jest dobrze wytłumaczone i już musi być prawdziwe. Ile razy robiliśmy totalne, nielogiczne bzdury tylko dlatego, że przez jakiś czas ktoś przekonywał, że tak się robić powinno. Pierwszą z tych bzdur w moim życiu był wpis jaki przeczytałam jako dziecko w książce "Dieta optymalna Kwaśniewskiego" – maliny nie mają wartości odżywczych, tylko sam cukier. Jedną z podobnych bzdur było jedzenie jednego wielkiego posiłku w ramach Intermittent fasting bo przecież ludzie pierwotni nie jedli kilka razy dziennie. Tylko, że ludzie pierwotni nie musieli przez cały dzień skupiać się na złożonych zadaniach, mogli godzinami myśleć o jedzeniu a potem odpoczywać godzinami po uczcie. Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji. A jeśli nie ma żadnych ukrytych motywów, nie wierzymy że ktoś chce nas oszukać, wpędzić do grobu, okraść, zataić jakieś cenne informacje to dopiero wtedy się boimy. To musi być podejrzane!

A post shared by @ antydieta on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado