Przejdź do treści

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

soja
lifeforstock/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

„Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej” – pisze na swoim Instagramie młoda lekarka Magdalena Jutrzenka.  A co ze spożywaniem mięsa? Wyniki przedstawionych badań mogą niektórych zdziwić.

Magdalena Jutrzenka, znana jako Lekarka na roślinach, jest nie tylko rezydentką pediatrii, ale i entuzjastką diety roślinnej. W swoim ostatnim poście na Instagramie lekarka zajęła się tematem wzrostu zachorowalności i śmiertelności z powodu nowotworów piersi w Polsce.

I chociaż wzrost zachorowalności jest globalny, w porównaniu do innych podobnie rozwiniętych krajów, Polska wyróżnia się wysoką śmiertelnością. Według ekspertki, winna jest profilaktyka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W ostatnich tygodniach dość często trafiałam na artykuły alarmujące o wzroście zachorowalności oraz śmiertelności z powodu nowotworów piersi w Polsce. Jak jednak przekonują eksperci_tki wzrost zachorowalności jest tendencją globalną i nie dotyczy tylko i wyłącznie Polski, natomiast niestety niechlubnie wyróżniamy się wzrostem śmiertelności wśród chorych w porównaniu do krajów podobnie rozwiniętych. Oczywiście przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka i nie jest to temat, który będę dziś roztrząsać, ale chciałabym odnieść się trochę do profilaktyki. W końcu wśród czynników ryzyka rozwinięcia raka piersi wymienia się także dietę (@who ). Dysponujemy też doniesieniami na temat profilaktycznego działania pewnych pokarmów. Przez lata narosło wiele kontrowersji związanych z nowotworami piersi i spożyciem soi. Na pewno, jeżeli trochę interesujecie się tematem, trafiliście na bardzo rozbieżne opinie. Zacznę od tego, że wiele zarzutów spotyka soję zupełnie bezpodstawnie. Badania pokazują, że możemy czerpać wiele korzyści z włączenia tego strączkowego warzywa i produktów sojowych do codziennej diety. Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej (mają ponad 1000 razy mniejszą aktywność niż ludzkie estrogeny) i raczej powinniśmy dbać o izoflawony w diecie, niż ich unikać. Tofu, tempeh, edamame, dobrej jakości mleko sojowe to składniki, które bezpiecznie mogą być obecne w naszej diecie od dzieciństwa. Jak pokazały badania „Childhood Soy Intake and Breast Cancer Risk in Asian American Women”, kobiety spożywające soję od dziecka miały o niemal 60% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które soję zaczęły spożywać soję i jej produkty w wieku dorosłym(tu ryzyko było niższe o niemal 25%). Wg innych badań trwających niemal 5 lat i przeprowadzonych na na 34 tys. kobiet z Singapuru spożywanie soi zmniejszało ryzyko wystąpienia nowotworu piersi o 18%. 👇👇👇Ciąg dalszy w komentarzu poniżej👇👇👇

Post udostępniony przez Magdalena Jutrzenka (@lekarka_na_roslinach)

Soja a ryzyko raka

„Przez lata narosło wiele kontrowersji związanych z nowotworami piersi i spożyciem soi. (…) Zacznę od tego, że wiele zarzutów spotyka soję zupełnie bezpodstawnie. Badania pokazują, że możemy czerpać wiele korzyści z włączenia tego strączkowego warzywa i produktów sojowych do codziennej diety.

Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej (mają ponad 1000 razy mniejszą aktywność niż ludzkie estrogeny) i raczej powinniśmy dbać o izoflawony w diecie, niż ich unikać. Tofu, tempeh, edamame, dobrej jakości mleko sojowe to składniki, które bezpiecznie mogą być obecne w naszej diecie od dzieciństwa” – pisze lekarka.

Lek. med. Jutrzenka podaje także wyniki badań „Childhood Soya Intake and Breast Cancer Risk in Asian American Women”. Według publikacji, kobiety spożywające soję od dziecka miały o niemal 60% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które soję i jej produkty zaczęły spożywać w wieku dorosłym

To nie koniec przytoczonych przez ekspertkę wyników. Lekarka pisze też, że według badań przeprowadzonych w latach 2002-2006, spożywanie soi przynosi korzyści w trakcie leczenia nowotworów piersi, poprawiając przeżywalność i zmniejszając ryzyko nawrotów.

Wszystkie publikacje wymienione przez lek. med. Jutrzenkę pozwalają zaprzeczyć teorii mówiącej o tym, że soja w diecie jest jedną z przyczyn raka piersi.

Mięso w diecie a rak

A co z mięsem? Zarówno czerwone, jak i przetworzone znalazło się na liście produktów kancerogennych stworzonej przez WHO.

„Spożywanie zaledwie 9 g przetworzonego mięsa dziennie może przyczynić się do wzrostu ryzyka zachorowania na raka piersi aż o 21%” – wynika z badania i metaanalizy opublikowanej w European Journal of Cancer.

Lekarka dodaje jednak, że badanie wpływu diety na ryzyko rozwoju niektórych chorób jest szczególnie trudne i wymaga bardzo dogłębnej analizy.

„Niemniej, soja pochodząca z pożywienia nie jest przyczyną raka piersi, co więcej może mieć działanie profilaktyczne, stąd warto włączyć do diety tofu, tempeh, ziarna soi, edamame, miso itd. Także ze względu na wysoką zawartość wartościowego białka roślinnego i błonnika. Przetworzone mięso w diecie z bardzo dużym prawdopodobieństwem przyczynia się do rozwoju raka piersi, więc wędliny, parówki i kiełbasy itd., nie służą naszemu zdrowiu z całą pewnością” – dodaje lek. med. Jutrzenka.

Co więc powinniśmy robić, by nie zwiększać ryzyka rozwoju raka? Spożywać mniej mięsa, a więcej strączków. Podstawą jest jednak regularne badanie swojego stanu zdrowia. Czasem kontrolne badanie krwi może uratować nasze życie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Kobieta na badaniu piersi metodą mammografii

Mammografia – co to za badanie? Jak często ją wykonywać i jak interpretować wyniki?

Anna Puślecka

Zamknięte ośrodki, przerażeni pacjenci, odraczane wizyty. „Chorzy na nowotwór są zanurzeni po szyję w bagnie”

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Kobieta poddaje się badaniu na wykrycie raka piersi

Rak piersi – które zmiany w piersi powinny zaniepokoić?

Bałam się! Bałam tak bardzo, że to mnie mobilizowało, żeby się nie poddawać i jak najszybciej wyzdrowieć! O swojej walce z rakiem piersi opowiada Beata Dąbrowska

„Panuje stereotyp, że chory na raka powinien być osłabiony, źle wyglądać i tylko czekać na najgorsze. A my mamy rodziny, robimy kariery, budujemy domy, podróżujemy, zdobywamy szczyty” – o swojej walce z rakiem piersi opowiada Beata Dąbrowska

aluminium w antyperspirantach

Biotechnolożka: „Mało racjonalne jest połączenie aluminium z chorobami takimi jak nowotwór piersi”

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Samobadanie piersi / istock

Pani Fizjoterapeutka o samobadaniu piersi: „Nagle wyczułam jakąś twardawą grudkę. Znajdowała się bezpośrednio pod prawą piersią. Mogłam ją nieco przesunąć, nic mnie nie bolało…”

„Nikt bliski nie odprowadził mnie na blok operacyjny. Nikt mnie nie przytulał. Nie było ostatniego pocałunku ani pomachania przez szybę. To było przykre” – mówi Anna Ukielska, która przeszła operację onkologiczną w czasie koronawirusa

3 kobiety, które mówią, w jakim wieku zaczeły chorowac na raka

„Nigdy, przenigdy się nie poddawaj”. Kobiety, które przeszły raka, wspierają inne chore

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Anna Puślecka

Anna Puślecka: sytuacja chorych onkologicznych jest dramatyczna. Boją się o swoje życie i zdrowie

Ból sutków - kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?

Ból sutków – kiedy występuje i jakie są jego przyczyny?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę