Przejdź do treści

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

soja
lifeforstock/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobiety z pomalowaną górną częścią ciała
„Żyję pełną piersią. Nie dam się rakowi”. Bodypaintingowa kampania społeczna, zobacz niesamowite malunki
Monika Krzywkowska na jesiennej ramówce TVN
Monika Krzywkowska o walce z rakiem: czerniak jest czymś okropnym, ale można przez to przejść, a można go też nie przeżyć
Mikołaj Roznerski wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi
Mikołaj Roznerski wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi
Mołek, Rozenek, Młynarska i Jabłczyńska znikają z Instagrama. Znane Polki biorą "Dzień na U"
Mołek, Rozenek, Młynarska i Jabłczyńska znikają z Instagrama. Znane Polki biorą „Dzień na U”, ty też weź!
Badania piersi – w jakim dniu cyklu je robić?
Badania piersi – w jakim dniu cyklu je robić?

„Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej” – pisze na swoim Instagramie młoda lekarka Magdalena Jutrzenka.  A co ze spożywaniem mięsa? Wyniki przedstawionych badań mogą niektórych zdziwić.

Magdalena Jutrzenka, znana jako Lekarka na roślinach, jest nie tylko rezydentką pediatrii, ale i entuzjastką diety roślinnej. W swoim ostatnim poście na Instagramie lekarka zajęła się tematem wzrostu zachorowalności i śmiertelności z powodu nowotworów piersi w Polsce.

I chociaż wzrost zachorowalności jest globalny, w porównaniu do innych podobnie rozwiniętych krajów, Polska wyróżnia się wysoką śmiertelnością. Według ekspertki, winna jest profilaktyka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W ostatnich tygodniach dość często trafiałam na artykuły alarmujące o wzroście zachorowalności oraz śmiertelności z powodu nowotworów piersi w Polsce. Jak jednak przekonują eksperci_tki wzrost zachorowalności jest tendencją globalną i nie dotyczy tylko i wyłącznie Polski, natomiast niestety niechlubnie wyróżniamy się wzrostem śmiertelności wśród chorych w porównaniu do krajów podobnie rozwiniętych. Oczywiście przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka i nie jest to temat, który będę dziś roztrząsać, ale chciałabym odnieść się trochę do profilaktyki. W końcu wśród czynników ryzyka rozwinięcia raka piersi wymienia się także dietę (@who ). Dysponujemy też doniesieniami na temat profilaktycznego działania pewnych pokarmów. Przez lata narosło wiele kontrowersji związanych z nowotworami piersi i spożyciem soi. Na pewno, jeżeli trochę interesujecie się tematem, trafiliście na bardzo rozbieżne opinie. Zacznę od tego, że wiele zarzutów spotyka soję zupełnie bezpodstawnie. Badania pokazują, że możemy czerpać wiele korzyści z włączenia tego strączkowego warzywa i produktów sojowych do codziennej diety. Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej (mają ponad 1000 razy mniejszą aktywność niż ludzkie estrogeny) i raczej powinniśmy dbać o izoflawony w diecie, niż ich unikać. Tofu, tempeh, edamame, dobrej jakości mleko sojowe to składniki, które bezpiecznie mogą być obecne w naszej diecie od dzieciństwa. Jak pokazały badania „Childhood Soy Intake and Breast Cancer Risk in Asian American Women”, kobiety spożywające soję od dziecka miały o niemal 60% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które soję zaczęły spożywać soję i jej produkty w wieku dorosłym(tu ryzyko było niższe o niemal 25%). Wg innych badań trwających niemal 5 lat i przeprowadzonych na na 34 tys. kobiet z Singapuru spożywanie soi zmniejszało ryzyko wystąpienia nowotworu piersi o 18%. 👇👇👇Ciąg dalszy w komentarzu poniżej👇👇👇

Post udostępniony przez Magdalena Jutrzenka (@lekarka_na_roslinach)

Soja a ryzyko raka

„Przez lata narosło wiele kontrowersji związanych z nowotworami piersi i spożyciem soi. (…) Zacznę od tego, że wiele zarzutów spotyka soję zupełnie bezpodstawnie. Badania pokazują, że możemy czerpać wiele korzyści z włączenia tego strączkowego warzywa i produktów sojowych do codziennej diety.

Owiane złą sławą, zawarte w soi fitoestrogeny, tak naprawdę mają działanie prozdrowotne, nie zaburzają gospodarki hormonalnej (mają ponad 1000 razy mniejszą aktywność niż ludzkie estrogeny) i raczej powinniśmy dbać o izoflawony w diecie, niż ich unikać. Tofu, tempeh, edamame, dobrej jakości mleko sojowe to składniki, które bezpiecznie mogą być obecne w naszej diecie od dzieciństwa” – pisze lekarka.

Lek. med. Jutrzenka podaje także wyniki badań „Childhood Soya Intake and Breast Cancer Risk in Asian American Women”. Według publikacji, kobiety spożywające soję od dziecka miały o niemal 60% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które soję i jej produkty zaczęły spożywać w wieku dorosłym

To nie koniec przytoczonych przez ekspertkę wyników. Lekarka pisze też, że według badań przeprowadzonych w latach 2002-2006, spożywanie soi przynosi korzyści w trakcie leczenia nowotworów piersi, poprawiając przeżywalność i zmniejszając ryzyko nawrotów.

Wszystkie publikacje wymienione przez lek. med. Jutrzenkę pozwalają zaprzeczyć teorii mówiącej o tym, że soja w diecie jest jedną z przyczyn raka piersi.

Mięso w diecie a rak

A co z mięsem? Zarówno czerwone, jak i przetworzone znalazło się na liście produktów kancerogennych stworzonej przez WHO.

„Spożywanie zaledwie 9 g przetworzonego mięsa dziennie może przyczynić się do wzrostu ryzyka zachorowania na raka piersi aż o 21%” – wynika z badania i metaanalizy opublikowanej w European Journal of Cancer.

Lekarka dodaje jednak, że badanie wpływu diety na ryzyko rozwoju niektórych chorób jest szczególnie trudne i wymaga bardzo dogłębnej analizy.

„Niemniej, soja pochodząca z pożywienia nie jest przyczyną raka piersi, co więcej może mieć działanie profilaktyczne, stąd warto włączyć do diety tofu, tempeh, ziarna soi, edamame, miso itd. Także ze względu na wysoką zawartość wartościowego białka roślinnego i błonnika. Przetworzone mięso w diecie z bardzo dużym prawdopodobieństwem przyczynia się do rozwoju raka piersi, więc wędliny, parówki i kiełbasy itd., nie służą naszemu zdrowiu z całą pewnością” – dodaje lek. med. Jutrzenka.

Co więc powinniśmy robić, by nie zwiększać ryzyka rozwoju raka? Spożywać mniej mięsa, a więcej strączków. Podstawą jest jednak regularne badanie swojego stanu zdrowia. Czasem kontrolne badanie krwi może uratować nasze życie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Joga powięziowa

„Na zajęciach jogi powięziowej masz czas, żeby zastanowić się, co się dzieje w twoim ciele, a ciało jest nośnikiem tego, co w głowie i w sercu” – mówi Patrycja Adaszewska, trenerka jogi powięziowej.

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Zainteresują cię również:

Patryk Vega Krótka Instrukcja obsługi raka piersi

Patryk Vega wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi. „To poradnik, który pomaga oswoić raka, dzieli się wiedzą i daje ogromne wsparcie”

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje piersi

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje piersi

Rak piersi - co powinnaś o nim wiedzieć?

Rak piersi. Co powinnaś o nim wiedzieć?

Zbadaj sama własne cycki! Jak to zrobić? Podpowiada słynny „kołcz rzyci” Daniel Qczaj

„BreastFit. Kobiecy biust. Męska sprawa”. Relacja z debaty „Rak piersi w roli głównej”

Anna Puślecka choruje na raka piersi

Anna Puślecka pokazała śniadanie za 600 zł, ujawniając prawdę o polskiej służbie zdrowia. „Czyszczę swoje konto do cna”

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Danuta Stenka wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi. „Możemy zrobić coś dobrego”

Vans / mat. prasowe

Samobadanie, profilaktyka, motywacja i wsparcie na butach z nowej kolekcji Vans. Tak marka wspiera walkę z rakiem piersi

Agnieszka Hyży / AKPA

Agnieszka Hyży wspiera chorujących na raka piersi. Nie wszyscy to jednak zrozumieli

Janina Ochojska wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi. „To jest poradnik dla Was”

Kayah, Maja Hirsch, Magdalena Cielecka biorą udział w akcji #badampiersi

Cielecka, Drzyzga, Młynarska, Kayah badają piersi, a ty? Dołącz do ogólnopolskiej akcji #badampiersi

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Pomacaj się! I bądź zdrowa! Niezwykłe zdjęcia kobiet po raku piersi. „Utrata piersi to nie koniec kobiecości. Można być piękną także po chorobie!”

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Chemo make up, czyli jak malować się po chemioterapii

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

leki / Anna Puślecka

Od września będą refundowane innowacyjne leki na raka piersi. Anna Puślecka: nie cieszmy się przedwcześnie

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki