Przejdź do treści

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Pierdzenie pochwą” – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
„Pierdzenie” pochwą – skąd się bierze i jak sobie z tym poradzić? Wyjaśnia Katarzyna Koczułap
Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada Arkadiusz Matras z Dietetyki #NieNaŻarty
Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada dietetyk Arkadiusz Matras
Niemowle
Rak piersi nie przekreśla marzeń o macierzyństwie! Ola „Kobieta rakieta” jest tego przykładem
Kobieta ćwiczy pierwszą pomoc na modelu niemowlaka
Policjant okrzyknięty bohaterem! Uratował życie 3-tygodniowego dziecka, które zadławiło się mlekiem

Aronia, choć nazywana jest polskim czarnym skarbem , nadal ustępuje popularności innym owocom jagodowym. Tymczasem sok z aronii posiada udowodnione w badaniach liczne działania prozdrowotne, dzięki wyjątkowo dużej ilości antyoksydantów.  Co warto wiedzieć o aronii, by w pełni skorzystać z jej niezwykłych właściwości?

Aronia – owoc niezwykły

Aronia czarnoowocowa ( łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pierwotnie pochodzącym z Ameryki Północnej.  W XX wieku jej uprawa zyskała popularność w Europie. Obecnie Polskę uznaje się za największego producenta aronii na świecie – zbiory aronii w naszym kraju stanowią blisko 90 % światowej produkcji. Choć aronię wykorzystuje się do produkcji dżemów, konfitur, powideł, win, herbat owocowych oraz stosuje jako barwnik spożywczy, niezmiennie największym powodzeniem cieszy się wytwarzany z aronii sok.

Sok z aronii – jaki wybrać

Aronia jest idealnym składnikiem na sok – jako owoc naturalnie cierpki w smaku, nienadający się do bezpośredniego spożycia, po przetworzeniu tworzy wyjątkowy w smaku napój.

Sok z aronii można kupić w wielu aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne na rynku soki poddawane są jedynie procesom tłoczenia i pasteryzacji. Niemniej jednak, zaobserwowano, iż podczas różnych etapów produkcji i przechowywania tracone jest nawet do 66% związków antocyjanowych aronii.

Ponadto soki komercyjne mogą zawierać cukry dodane (nie dotyczy to cukrów naturalnie występujących w surowcu),  konserwanty oraz być rozcieńczane wodą.

Jak samemu zrobić sok z aronii?

Sok z aronii zrobiony domowymi sposobami nie będzie narażony na utratę tylu składników odżywczych, co pozyskiwany komercyjnie.

Aby, przygotować sok z aronii potrzebujemy:

  • 1 kg owoców aronii
  • 20 sztuk liści wiśni lub malin
  • 1 kg cukru
  • 3 litry wody
  • Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny

Owoce należy dokładnie umyć, wsypać do garnka  wraz z liśćmi wiśni/ malin ,zalać wodą i gotować przez około 15-20 minut. Po zagotowaniu sok trzeba przecedzić, dodać do niego cukier i kwasek cytrynowy/ sok z cytryny do smaku. Następnie pasteryzować przez 10 minut.

Dla tych, którym sok aroniowo- wiśniowy będzie wydawał się zbyt cierpki, dobrą alternatywą będzie słodszy w smaku sok z aronii i jabłek z sokownika lub z dodatkiem soku z pomarańczy. Sok z aronii można zrobić również bez dodatku cukru.

Właściwości soku z aronii

Aronię, spośród surowców roślinnych, wyróżnia bardzo wysoka zawartość polifenoli (0,7- 3,5 g/100 gram świeżej masy) , w tym antocyjanów, flawonoli, fenolokwasów, katechin i garbników. Aronia ma ich 3-krotnie więcej niż inne owoce jagodowe, takie jak: żurawina i czarna porzeczka.

W soku z aronii znajdziemy wiele witamin: C, B2, B3, B6, E;  minerałów: wapnia, żelaza, manganu, miedzi, boru, jodu i molibdenu oraz beta karoten i błonnik.

Sok z aronii- dla kogo?

Aronia działa wspomagająco w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy); chorób układu nerwowego i depresji (wysoka zawartość witaminy B3), hamuje procesy starzeniowe organizmu (witamina E).

Wspomniane związki fenolowe aronii mają właściwości przeciwutleniające – obniżają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych takich jak  cukrzyca i otyłość. Zawarte w owocach antyoksydanty wspierają profilaktykę antynowotworową.

Zaleca się spożywanie ok. 200 ml soku z aronii dziennie – przy takiej dawce najczęściej obserwowano pozytywne działanie soku z aronii w badaniach.

Sok z aronii nie powinien być spożywany w nadmiernej ilości przez osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz zaburzeniami przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka, nadkwasota,  refluks żołądkowo-przełykowy). Choć badania nie wskazują na szkodliwe działanie aronii w czasie ciąży i laktacji, ze względów ostrożności nie zaleca się spożywania jej w nadmiarze w tym okresie.

 

Bibliografia:

[1]         A. Szajdek, E. Dbkowska, and E. J. Borowska, “Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi owoców jagodowych na zawarto polifenoli i aktywno przeciwutleniajc soku,” 2006.

[2]         M. Białek, J. Rutkowska, and Hallman Ewelina, “Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej,” żywność. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 85, pp. 21–30, 2012.

[3]         J. Oszmiański and S. Lachowicz, “Effect of the production of dried fruits and juice from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) on the content and antioxidative activity of bioactive compounds,” Molecules, vol. 21, no. 8, Aug. 2016, doi: 10.3390/molecules21081098.

[4]         D. Nowak, Z. Grąbczewska, M. Gośliński, K. Obońska, A. Dąbrowska, and J. Kubica, “Effect of Chokeberry Juice Consumption on Antioxidant Capacity, Lipids Profile and Endothelial Function in Healthy People: a Pilot Study,” Czech J. Food Sci, vol. 34, no. 1, pp. 39–46, 2016, doi: 10.17221/258/2015-CJFS.

[5]         C. Chrubasik, G. Li, and S. Chrubasik, “The Clinical Effectiveness of Chokeberry: A Systematic Review,” 2010, doi: 10.1002/ptr.3226.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Ciśnienie możesz obniżyć bez leków. Zobacz, jak to zrobić

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Owies jako jeden ze sposób na obniżenie cholesterolu.

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

3 jogurty naturalne i wiśnie. Wszystko położone na obrusie

Chcesz być zdrowa i mieć piękną skórę? Jedz codziennie te produkty!

Dieta na piękne włosy

Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Kobieta z grejpfrutem

Sok grejpfrutowy osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych? Wyjaśnia farmaceutka

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie