Przejdź do treści

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Efektywne kardio – czyli co?
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Kwaśny, mocno barwiący i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który ostatnio przechodzi (po raz kolejny!) okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?

 Już nasze babki i prababki znały zalety soku z kiszonych buraków. Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył m.in. zapalenie gardła.

Kiszone cytryny

Minęły lata, a wraz z nimi rozwinęła się nasza wiedza na temat medycyny naturalnej. Obecnie wiemy, że sok z kiszonych buraków to same zalety. Na co działa?

Wzmacnia florę bakteryjną

Już szklanka soku z kiszonych buraków dziennie wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit. Jest to więc bardzo cenny napój dla osób po skończonej antybiotykoterapii (ale nie tylko!). Sok wpływa także na pracę nerek. Składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają bowiem proces wydalania kwasu moczowego.

Detoksykuje

Kiszone buraki wykazują mocne działanie detoksykujące. Sok pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To bardzo ważne szczególnie w sezonie wzmożonych przeziębień. Oczyszczony organizm silniej walczy z wirusami!

 

Na cholesterol i ciśnienie

Sok z kiszonych buraków to też idealny napój dla osób zmagających się z dolegliwościami typu nadciśnienie czy hipercholesterolemia. Napój obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Na anemię

W wynikach ostatnich badań uwagę zwraca zbyt niski poziom żelaza? Przygotuj sobie sok z kiszonych buraków. Nie od dziś wiadomo, że te warzywa działają krwiotwórczo. A wszystko to za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0.80 mg/100 g buraków).

 

Wspiera odchudzanie

Napój to źródło błonnika. 100 g buraków zawiera aż 2.8 g cennego włókna pokarmowego! Właśnie dlatego sok z kiszonych buraków polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Dodatkową zaletą jego regularnego picia jest energia i poprawa koncentracji. To bardzo ważne, ponieważ osoba na niskowęglowodanowej diecie często czuje się rozkojarzona i bez sił.

– Dodatkową zaletą regularnego picia soku z kiszonych buraków jest poprawa wydolności fizycznej i sprawności umysłowej. Buraki zawierają naturalnie duże ilości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu – związek rozszerzający naczynia krwionośne. Jego działanie sprawia, że zarówno mięśnie jak i mózg są lepiej ukrwione, dotlenione. Sok z buraków kiszonych polecam każdemu, kto regularnie trenuje, a także osobom w podeszłym wiek – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

Dla kogo sok z kiszonych buraków?

Buraki to nie tylko żelazo i błonnik. Warzywa są także źródłem witamin A, C i tych z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego.

Czy mogą go pić wszyscy? Niekoniecznie. Sok z kiszonych buraków nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Buraki mają średni indeks glikemiczny (64 IG). Czerwony napój nie jest też wskazany pacjentom z reumatyzmem i kamicą nerkową.

 

Mandarynki całe i obrane na stole

Przepis na domowy sok z kiszonych buraków

Do przygotowania soku potrzebujesz:

  • 1 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 litry zimnej, ale przegotowanej wody,
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • kromka czarnego, czerstwego chleba.

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą z solą tak, by przykryć wszystkie warzywa.

Sok odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Następnie odcedź i przelej przez sito do szklanych, szczelnych butelek. Trzymaj je w lodówce. Tylko wtedy zachowają wszystkie cenne właściwości prozdrowotne.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jak kupować chleb?

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

5 największych kuchennych mitów

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą