Przejdź do treści

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Unsplash, fot. Brooke Lark
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Anna Mucha
Anna Mucha: dziękujemy bohaterom, którzy narażają swoje zdrowie i życie, żeby to wszystko jeszcze mogło jakoś funkcjonować
Kosmetyki
Czytamy Etykiety apeluje: nie tylko w prima aprilis nie daj się nabrać! Portal zebrał najgorsze chwyty marketingowe na jednym opakowaniu
Jak wygląda przebieg i leczenie po operacji plastycznej?
Operacje plastyczne. Jak wygląda przebieg i leczenie po operacji plastycznej?
MCHC w morfologii - co oznacza obniżone lub podwyższone?
MCHC w morfologii – co oznacza obniżone lub podwyższone?
Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową
Furagina i witamina C na zapalenie dróg moczowych to dobre połączenie? Wyjaśnia farmaceutka

Sok owocowy – czy na pewno jest zdrowy, jak nam się wydaje? Czy można go przedawkować? Jak wybrać najlepszy? Podpowiada dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca profil „Psychodietetyczny”.

Sok czy owoc? To odwieczny dylemat. Soki owocowe w końcu przyjemnie się pije, w szczególności w upalne dni. Jednak czy jest to dobry i zdrowy wybór? Temat ten postanowiła poruszyć dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła soki owocowe.

Nie zrozumcie mnie źle – świeży, wyciskany sok jest jak najbardziej zdrowym produktem. Szklankę soku można traktować jako jeden z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Natomiast łatwo jest wypić go za dużo – tłumaczy Oleś i dodaje – Szklanka soku uwzględniona w bilansie energetycznym diety jest ok. Nie zmienia to jednak faktu, że to jedne z tych produktów, na które trzeba uważać.

Sok owocowy czy owoc?

Soki owocowe wydają się być zdrowe i pełne witamin. Niestety w trakcie obróbki owoc traci wiele cennych składników. Zmniejsza się przede wszystkim ilość antyoksydantów oraz błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla trawienia. Błonnik spowalnia wchłanianie w organizmie cukru z owoców, co oznacza, że dzięki niemu nie dochodzi do szybkiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku soku dostarczamy więc organizmowi więcej pustych kalorii, przez co czujemy się mniej nasyceni. Dlatego zastanawiając się czy wybrać sok czy owoc, zawsze warto jednak sięgnąć po owoc.

Sok owocowy – jaki wybrać

Świeże soki są świetną formą na przekąskę czy uzupełnienie diety. Jednak jak wybrać dobrze, żeby sobie nie zaszkodzić, jeśli kupujemy sok w sklepie? Ekspertka tłumaczy:

O świeżym soku mówimy wtedy, kiedy nie został on poddany pasteryzacji. Jego zaletą jest to, że ma więcej błonnika od soków kartonowych (ale wciąż mniej od owoców).
Warto pamiętać, że nie każdy sok stojący w lodówce w szklanej butelce jest sokiem świeżym, może się okazać tym, który powstaje z zagęszczonego soku!

Warto więc sprawdzić dokładnie, co mieści się w składzie danego produktu.

Czego nie powinno być na etykiecie soku?
Wzmacniaczy smaku, cukru i konserwantów – wymienia dietetyczka.

Sok owocowy – czy można przedawkować?

Soki owocowe można by było pić bez końca. Świetnie zastępują niezdrowe słodycze i są źródłem witamin. Jednak jak zaznacza ekspertka – „To, że świeży sok jest dobrym, zdrowym produktem, nie znaczy, że powinno się go spożywać bez ograniczeń” – i dodaje – „Sok jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety, ale trzeba pamiętać o jego kaloryczności”. Najlepiej jest więc nie przekraczać większej ilości wypitego soku niż jedną szklankę dziennie.

Kto przede wszystkim powinien uważać na ilość wypijanego soku? Dietetyczka tłumaczy:

– Na picie soków powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ wysoki IG powoduje szybki wyrzut glukozy, prowadząc do hiperglikemii.
– Osoby będące na diecie redukcyjnej też nie powinny ufać sokom. Soki nie zapewniają sytości, natomiast dostarczają taką samą ilość kalorii, jak owoce. Może to spowodować uczucie głodu i zaniechanie dalszej diety.

Sok owocowy a dieta

Dietetyczka zaznacza także, że pijąc soki owocowe warto połączyć je z pewnymi produktami.

Jeśli decydujemy się na wypicie soku, to warto go połączyć z jedzeniem produktów o niskim IG (na przykład zawierające duże ilości tłuszczu, jak orzechy🥜), dzięki temu ładunek glikemiczny zostanie obniżony, a poziom glukozy we krwi nie będzie ulegać gwałtownym zmianom, co pozwoli na większą kontrolę głodu, a witaminy obecne w soku będą się lepiej wchłaniać ze względu na obecność tłuszczu w orzechach – tłumaczy Oleś.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny.pl)

Owoce sezonowe – jakie wybrać?

Jeśli jesteście fanami owoców i warzyw, warto przypomnieć, czym w obecnym czasie obdarza nas natura. Na profilu „Torbacze” znalazłam małą ściągę dla tych, którzy lubią wykorzystywać sezonowe produkty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Wielorazowe Produkty (@torbacze)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta z grejpfrutem

Sok grejpfrutowy osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych? Wyjaśnia farmaceutka

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

zakupy

Dietetyczka kontra rodzina na zakupach

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Soki z warzyw i owoców korzystnie wpływają na mózg

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

Pieczone zimowe owoce

Suszone śliwki / istock

Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia

Paula Nagel / archiwum prywatne

Paula Nagel: wielu trenerów personalnych, pasjonatów zdrowego żywienia czy pseudodietetyków chce za wszelką cenę zostać „gwiazdami social media”, nie bacząc na fakt, że promują nieprawdę

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości