Przejdź do treści

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

Soki warzywne
Soki warzywne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Jak wspierać chorego na raka? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia
Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia
Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Derma roller
Derma roller – dlaczego nie powinnaś używać go sama w domu?
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”

Warzywa muszą być obecne w naszej diecie. Lekarze dietetycy zalecają, żebyśmy codziennie zjadali około 400 g warzyw dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Ta „dawka” może być jednak wyższa i warto, żeby warzywa dominowały w naszej diecie. Codzienne spożywanie soków warzywnych to jeden ze sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Wielu ludzi przyznaje jednak, że nie ma czasu na to, aby myśleć o tym, czy zjedli prawidłową ilość warzyw każdego dnia. Jeżeli chcemy być pewni, że odpowiednia porcja warzyw zagościła w naszym menu, to powinniśmy codziennie wypijać jedną szklankę soku z warzyw.

Soki warzywne – zalety ich spożywania

Pamiętajmy jednak, że soki warzywne powinny być przyrządzone przez nas. Te kupowane w sklepie nadal zawierają ogromne ilości cukru oraz innych ulepszaczy smakowych, dlatego nie są one zdrowe. 

Wystarczy tylko, że będziemy mieli wyciskarkę do warzyw i owoców, dużo chęci i będziemy mogli sami stworzyć taki sok warzywny będący prawdziwą bombą witaminową.

Warto przyrządzać zielone soki warzywne w skład których będą wchodziły zielone liście warzywne. Na lekcjach na pewno uczyliśmy się o chlorofilu, który wchodzi w skład takich liści. Sam chlorofil nazywany jest światłem słonecznym i krwią roślin. Naukowcy przeprowadzili badania na podstawie których wyszło, że skład molekularny chlorofilu jest taki sam jak krwi człowieka transportującej tlen w naszym organizmie. Nie ma się więc czemu dziwić, że po spożyciu zielonego soku czujemy ogromny przypływ energii.

Zielone soki z dużą ilością chlorofilu zalecane są także w szczególności osobom zmagającym się z anemią. Do tego ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające i świetnie wpływa na pracę jelit Chlorofil świetnie wpływa również na blokowanie przez ludzki organizm wchłaniania ciężkich metali z otoczenia.

Soki warzywne – korzyści dla naszego wyglądu

Szklanka soku warzywnego ma nie tylko korzyści zdrowotne. Duża ilość warzyw wpływa również korzystnie na nasz wygląd. Woda zawarta we wszystkich warzywach ma podobną strukturę do wody zawartej w organizmie człowieka. Jest to woda strukturyzowana, która nie tylko nawilża naszą skórę od wewnątrz. Dzięki niej skóra nie jest przesuszona. W organizmie dochodzi również do oczyszczenia z ciężkich metali i innych substancji, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. Soki warzywne pomagają uzupełnić utraconą energię, jaką organizm wykorzystuje przy oczyszczaniu. 

W tym momencie może przydać nam się sok z marchwi z dużą ilości zbawiennego beta karotenu. Wpływa on na jędrność naszej skóry, jak również nadaje jej bardzo delikatny odcień opalenizny. Nie można jednak zapominać o tym, że nie można przesadzić z ilością takiego soku każdego dnia. Marchewkowe soki chronią również przed promieniowaniem UV, dlatego warto spożywać go szczególnie w lecie.

Soki warzywne – szybkie przepisy

Przyrządzenie takich soków nie jest trudne. Wystarczy naprawdę dobra wyciskarka, garść świeżych warzyw zakupionych w zaufanym miejscu i dobry przepis na smakowity koktajl z witaminami.

Sok z marchwi – pół kilo marchewki obranej, sałata rzymska z imbirem i mamy co pić. Taki sok dostarcza nam witaminy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan.

Sok z kapusty – do jego przyrządzenia będzie potrzebne 30 dag dowolnej kapusty, mały seler korzeniowy, pół pęczka koperku, odrobina soli i dwa jabłka do smaku. Taka porcja zmiksowanych warzyw dostarcza nam takich witamin, jak C, E, beta-karoten.

Sok z pomidorów – należy do najbardziej popularnych i najchętniej wypijanych. Potrzebujemy pół kilo dojrzałych pomidorów, 1 jabłko, 1 łodyga selera naciowego, odrobina soli. Warto również dodać do niego pół łyżeczki sosu tabasco, dzięki czemu smak będzie jeszcze wyraźniejszy. Pomidorowy koktajl dostarcza nam witamin K, P, witaminy z grupy B, C, beta – karoten i witaminę E.

Sok z buraków – 30 dag buraków, 20 dag marchewki, 2 pomarańcze musimy włożyć do wyciskarki. Ten czerwony koktajl również cieszy się ogromnym powodzeniem i jest zalecany przez wielu dietetyków. Dzięki niemu do organizmu dostarczymy antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń.

Sok z ogórków – pół kg ogórków, pół cytryny, sól, pieprz, listki świeżej mięty wyciśnięte do szklanki dają nam bardzo ożywczy koktajl. Jeżeli chcemy ilość mięty możemy zwiększyć. Ogórki to duża ilość wody oraz potas, który wpływa dobroczynnie na nasz organizm.

Warto przyrządzić sobie codziennie jedną szklankę takiego soku, dzięki czemu ilość potrzebnych nam warzyw będzie dobra. Musimy jednak pamiętać o tym, że soki warzywne nie mogą być traktowane jako posiłek. Trzeba pamiętać o regularnym odżywianiu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Mrożone warzywa są alternatywą tych świeżych?

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Miska z brukselkami i orzechami

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie