Przejdź do treści

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?
Czym grozi zjedzenie pleśni? Źródło: istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
San Marino
San Marino oferuje turystom szczepionkę wliczoną w koszty pobytu. Jest jeden haczyk
Szczepionki
Kolejny kraj wycofuje dwie szczepionki na COVID-19. Powodem są przypadki zakrzepów u zaszczepionych
Polekowe uszkodzenie wątroby – przyczyny i leczenie
Choroby mikrokrążenia – skutki i profilaktyka zaburzeń
Kasia Dziurska
Kasia Dziurska o swoich doświadczeniach z Hashimoto: myślałam, że jestem niezniszczalna [WIDEO]

Zjedzenie pleśni zdarzyło się kiedyś każdemu z nas. Na szybkie psucie szczególnie narażone są pokarmy pozbawione konserwantów. Czym grozi zjedzenie chleba z pleśnią? Czy powinniśmy wpadać w panikę, gdy zjemy nadpsute jedzenie? Jakie objawy daje zatrucie pleśnią? O zagrożeniach związanych ze spożyciem pleśni rozmawialiśmy z dietetyk Emilią Lachowicz.

Objawy zatrucia pleśnią

Zjedzenie pleśni na chlebie zdarza się często. Kanapki to jeden z najpopularniejszych posiłków jedzonych na śniadanie. Chrupiący, pełnoziarnisty chleb jest idealnym źródłem codziennego zapotrzebowania na węglowodany. Jednak nie jest on produktem o długim terminie przydatności i już po kilku dniach może przybrać kolor zielony. I tu nasuwa się pytanie, czym grozi zjedzenie chleba z pleśnią? Jakie są objawy zatrucia pleśnią z żywności?

Z jednej strony spożycie spleśniałej kromki nie ma większego wpływu na nasz organizm. Jednak może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Objawy zatrucia pleśnią obejmują głównie te pochodzące z układu pokarmowego – W wyniku zjedzenia zepsutego chleba, możemy się nabawić dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki. W pojemnikach na chleb znajdują się groźne drobnoustroje, które wywołują poważne choroby. Szczególnie narażone są osoby starsze oraz dzieci, ponieważ powikłania mogą skończyć się śmiercią – tłumaczy dietetyk Emilia Lachowicz w rozmowie  z Hello Zdrowie.

młoda kobieta w ciążyz zamkniętymi oczami trzyma się za brzuch z lekkim uśmiechem. Zdjęcie od boku

Czym grozi zjedzenie pleśni?

Zjedzenie pleśni jest szczególnie groźne dla osób uczulonych na grzyby. Problemy zdrowotne mogą też wywołać mikotoksyny zawarte w spleśniałym produkcie. – Grzyby, które potocznie nazywa się pleśnią, rozwijają się, gdy powietrze jest odpowiednio wilgotne. Wówczas wytwarzają mikotoksyny, które zatruwając organizm, powodują mikotoksykozę. Jest to ostre lub przewlekłe zatrucie, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Związki te mogą powodować mutacje genetyczne, wady płodu i prawdopodobnie są rakotwórcze – ostrzega Lachowicz.

Jakie produkty mogą zawierać pleśń?

Pleśń, która produkuje groźne dla zdrowia mykotoksyny najczęściej pojawia się na:

  • produktach zbożowych,
  • suszonych owocach,
  • orzechach,
  • przyprawach.

Rozwojowi pleśni w żywności sprzyja wilgoć i ciepło, mikotoksyny częściej pojawiają się na żywności nieodpowiednio przechowywanej. Wzrost pleśni może następować już na wczesnych etapach produkcji i dystrybucji jedzenia, np. bezpośrednio po zbiorach. Przetwarzanie żywności i oddziaływanie na nie wysoką temperaturą nie dezaktywuje mikotoksyn zawartych w spleśniałych produktach.

Zjedzenie pleśni w ciąży

Zjedzenie pleśni w czasie ciąży w większości przypadków nie spowoduje żadnych niekorzystnych zmian zdrowotnych ani u dziecka ani u matki, choć ze względu na potencjalnie teratogenne działanie mikotoksyn kobiety ciężarne powinny być szczególnie uważne przy ocenie przydatności do spożycia konsumowanych produktów.

Jak zmniejszyć ryzyko zatrucia pleśnią?

Aby zapobiec przypadkowemu zjedzeniu pleśni, które może wiązać się z wystąpieniem zatrucia i innych niekorzystnych efektów zdrowotnych, warto:

  • przed spożyciem oglądać produkty, które często zawierają mykotoksyny (produkty zbożowe – szczególnie ryż, kukurydzę; orzechy i suszone owoce) i nie jeść ich jeśli są przebarwione, pomarszczone lub widać na nich ślady pleśni,
  • przechowywać produkty spożywcze w suchym, niezbyt ciepłym miejscu,
  • starać się kupować artykuły spożywcze na bieżąco, nie trzymać dużych zapasów przez długi czas spożyciem.

Co zrobić, gdy na produktach jest pleśń?

Czy zjedzenie produktów, na których pojawiła się pleśń może być bezpieczne?

Nie wolno spożywać pokarmu z pleśnią ani wykrajać zgniłych miejsc, które znajdują się na owocach i warzywach w celu zjedzenia reszty. Cały owoc zainfekowany jest toksynami (znajdują się one nawet w pestkach). Nie powinno się usuwać pleśni, która znajduje się pod wieczkiem jogurtu, czy po otwarciu dżemu. Całe opakowanie jest już nią skażone – mówi Lachowicz.

Ale bądź spokojny. Jeśli przypadkowo zjesz chleb z pleśnią to nie masz się czego obawiać, szczególnie jeśli masz zdrowy system odpornościowy. Zwykle zjedzenie pleśni nie wymaga wdrażania żadnego leczenia – do lekarza zgłoś się, jeśli pojawią się objawy zatrucia pleśnią. Jednak następnym razem zwróć uwagę czy planowany posiłek jest zdatny do spożycia, nim trafi do ust. Zjedzenie pleśni – jeżeli regularnie się powtarza przez dłuższy okres czasu – może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu.

 

Bibliografia:

  1. World Health Organization (2018) Mycotoxins.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

makaron z pesto

GIS wycofuje ze sklepów popularny dodatek do włoskich dań. Może zawierać szkło

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Gastropareza – objawy i leczenie. Gastropareza cukrzycowa

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta robi ciasto w kuchni

Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

dna moczanowa

Jak pozbyć się kwasu moczowego? Co podwyższa jego stężenie?

Lipidy – podział, funkcje, zaburzenia przemian lipidów

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Dyslipidemia – rodzaje, przyczyny, objawy, dieta i leczenie

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Najpopularniejsze

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?