Przejdź do treści

Spleśniały chleb kontra nasz organizm

dwie kromki chleba z pleśnią i listek bazylii leżą na czarnym talerzu
źródło: istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Każdemu z nas zdarzyło się zjeść nadgniłe jabłko, jogurt z zieloną plamą na wieczku czy kromkę z pleśnią na skórce. Na szybkie psucie szczególnie są narażone pokarmy pozbawione konserwantów. Czy powinniśmy wpadać w panikę, gdy zjemy nadpsute jedzenie?

 

Kanapki to jeden z najpopularniejszych posiłków jedzonych na śniadanie. Chrupiący, pełnoziarnisty chleb jest idealnym źródłem codziennego zapotrzebowania na węglowodany. Jednak nie jest on produktem o długim terminie przydatności i już po kilku dniach może przybrać kolor zielony. I tu nasuwa się pytanie, czy przypadkowe spożycie takiego bochenka ozdobionego pleśnią może nam zaszkodzić?

I tak i nie. Z jednej strony spożycie spleśniałej kromki nie ma większego wpływu na nasz organizm. Jednak może powodować nieprzyjemne dolegliwości. – W wyniku zjedzenia zepsutego chleba, możemy się nabawić dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki. W pojemnikach na chleb znajdują się groźne drobnoustroje, które wywołują poważne choroby. Szczególnie narażone są osoby starsze oraz dzieci, ponieważ powikłania mogą skończyć się śmiercią – tłumaczy dietetyk Emilia Lachowicz w rozmowie  z Hello Zdrowie.

 

młoda kobieta w ciążyz zamkniętymi oczami trzyma się za brzuch z lekkim uśmiechem. Zdjęcie od boku

Pleśń: czy jest szkodliwa?

Na spożycie zepsutej żywności powinni szczególnie uważać uczuleni na grzyby. Problemy zdrowotne mogą też wywołać mikotoksyny. – Grzyby, które potocznie nazywa się pleśnią, rozwijają się, gdy powietrze jest odpowiednio wilgotne. Wówczas wytwarzają mikotoksyny, które zatruwając organizm, powodują mikotoksykozę. Jest to ostre lub przewlekłe zatrucie, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Związki te mogą powodować mutacje genetyczne, wady płodu i prawdopodobnie są rakotwórcze – ostrzega Lachowicz.

Czy w ogóle powinniśmy jeść produkty, na których pojawiła się pleśń?

– Nie wolno spożywać pokarmu z pleśnią ani wykrajać zgniłych miejsc, które znajdują się na owocach i warzywach w celu zjedzenia reszty. Cały owoc zainfekowany jest toksynami (znajdują się one nawet w pestkach). Nie powinno się usuwać pleśni, która znajduje się pod wieczkiem jogurtu, czy po otwarciu dżemu. Całe opakowanie jest już nią skażone – mówi Lachowicz.

Ale bądź spokojny. Jeśli zjesz przypadkowo spleśniałą kanapkę, to nie masz się czego obawiać, szczególnie jeśli masz zdrowy system odpornościowy. Jednak następnym razem zwróć uwagę czy planowany posiłek jest zdatny do spożycia, nim trafi do ust.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

Mrożone batony z malinami

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

mleko

Co najlepiej nawadnia? Będziesz zaskoczona! Wcale nie chodzi o wodę…

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najczęstsze błędy żywieniowe wg trenerki Kasi Bigos

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

Zdrowe lody na patyku

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

5 superfoods, których możesz nie znać

Idealny na upał: napój arbuzowy

Anna Reguła

Starasz się o dziecko, jesteś w ciąży, karmisz piersią? Jedz ryby i owoce morza! Radzi na Instagramie Anna Reguła, dietetyczka

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak