Przejdź do treści

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania
Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziecko z gorączką
Z przeziębieniem na SOR? Do rzecznika praw pacjenta trafiło kilka tysięcy skarg na przychodnie
Niedługo premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Wkrótce premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Koktajl z natką pietruszki
Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?
Zapalenie zatok w ciąży - co pomoże?
Zapalenie zatok w ciąży – leki. Co pomoże na ból zatok w ciąży?

Choć jest dziś bardzo popularna i chętnie wykorzystywana jako zamiennik cukru, to jednak nadal wiele osób nie wie, czym tak naprawdę jest, skąd się bierze, jakie są jej właściwości i czy na pewno jest bezpieczna. Dodatkowo w sklepach pojawia się coraz więcej alternatyw dla białego cukru i pojawia się pytanie, który z nich wybrać.

Stewia – co to jest?

Stewia jest liściastą rośliną, która naturalnie występuje i jest uprawiana w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Tam skąd pochodzi od wieków znana i stosowana jest jako naturalny słodzik. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe, które zawarte są w jej liściach i łodygach. Choć według Polskiego Towarzystwa Dietetyków uznana została za najlepszy zamiennik sacharozy, to jednak Komisja Europejska przestrzega przed ryzykiem przedawkowania jej i określa bezpieczne, dzienne spożycie – 4 mg na kilogram ciała. Nie zawiera kalorii i nie powoduje próchnicy, choć jest aż 250 razy słodsza od cukru. Zaledwie ¼ łyżeczki stewii odpowiada jednej szklance cukru. Przetworzona stewia, którą znamy ze sklepowych półek występuje w formie proszku, płynu lub tabletek. Można ją stosować, jako zamiennik cukru i dodawać do przetworów, deserów czy napojów.

Stewia właściwości

Stewia choć jest znacznie słodsza od cukru, to jednak nie zawiera kalorii, nie podnosi również poziomu cukru we krwi. Wręcz przeciwnie jest w stanie go nawet nieznacznie obniżyć. Jest więc dobra nie tylko dla chorujących na cukrzycę, ale również dla osób z nadwagą lub dla tych, którzy są na diecie lub ograniczają cukier. Jest również zalecana jako zamiennik innych słodzików osobom chorującym na fenyloketonurię. Wszystko ze względu na brak aspartamu w jej składzie. Kolejną przewagą stewii nad cukrem czy innymi słodzikami jest to, że nie wywołuje próchnicy. Dodatkowo zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników: witaminę C, przeciwutleniacze, wapń, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy. Stewia obniża również ciśnienie tętnicze.

Stewia przeciwwskazania

Choć stewia jest dużo zdrowsza od cukru, to jednak Komisja Europejska wyraźnie wskazuje dawkę, której dziennie nie powinno się przekraczać. “Przedawkowanie” stewii może prowadzić do spowolnienia lub przyspieszenia akcji serca. Ostrożnie muszą się z nią obchodzić również osoby, które mają problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi. Najlepiej, aby takie osoby ilość spożywanej stewii skonsultowały z lekarzem. Stewia obniża ciśnienie krwi, dlatego osoby, które normalnie mają niskie ciśnienie nie powinny jej stosować.

Stewia czy ksylitol?

Wiele je łączy, są pochodzenia roślinnego. Obydwa są zdecydowanie zdrowsze i bardziej dietetyczne od cukru, przez co zaleca się je nie tylko cukrzykom, ale również osobom z nadwagą czy odchudzającym się. Choć obydwa są dietetyczne, to jednak ksylitol w odróżnieniu do stewii zawiera kalorie. Znacznie lepiej są oceniane jednak jego walory smakowe. Stewii przypisuje się lekko gorzkawy smak, podczas gdy ksylitol opisuje się, jako zbliżony pod tym względem do cukru. Stewia nie powoduje próchnicy, ksylitol dodatkowo hamuje jej rozwój dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. Stewię jednak można hodować w domu w doniczkach i na bieżąco korzystać z niej jako słodzika np. do kawy czy herbaty. Obydwa słodziki nadają się do stosowania w kuchni. Na pytanie, który z nich wybrać nie ma jednej odpowiedzi. Zarówno stewia, jak i ksylitol mają swoje mocne i słabe strony względem siebie. Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć samemu testując obydwa słodziki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?