Przejdź do treści

Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia

Suszone śliwki / istock
Suszone śliwki / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pandemia koronawirusa w USA - Olivia Grunt przytula babcię
Czy bliskość w dobie koronawirusa jest możliwa? „Time” opublikował zdjęcie, które wzrusza do łez. Poznaj jego historię
Tatiana Okupnik / MW Media
Tatiana Okupnik o byciu matką: „Postanowiłam pokazać mały wycinek tego, co u mnie się zadziało po porodzie. Nie miałam wpływu na to, że podczas porodu wkradł się błąd personelu”
Kolejny etap znoszenia restrykcji. „Od soboty wiele się zmieni” – zapowiada premier
Koronawirus w Polsce. Kolejny etap znoszenia restrykcji. „Od soboty wiele się zmieni” – zapowiada premier
Ziemniaki w diecie / rawpixel
Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie
Robaczyca - objawy, zapobieganie.
Robaczyca – objawy u dzieci, dorosłych i zwierząt

„Suszone śliwki warto włączyć do diety, ale tylko takie bez dodatku konserwantów” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”. Dlaczego każda z nas powinna po nie sięgać? Odpowiadamy! 

„Czytamy Etykiety”

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 200 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem suszonych śliwek.

bakalie

Suszone śliwki – warto je jeść?

„Suszone śliwki warto włączyć do diety, ale tylko takie bez dodatku konserwantów. I jak w przypadku wszystkich suszonych owoców, należy pamiętać o umiarze…” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”.

Suszone śliwki – zrób je samodzielnie!

Czy wiesz, że śliwki możesz ususzyć samodzielnie w domu? Wystarczy kupić dojrzałe węgierki, najlepiej takie, które dopiero co spadły z drzewa. Skórka owoców powinna się odrobinę marszczyć. Umyte wcześniej śliwki rozłóż następnie w piekarniku rozgrzanego wcześniej do 60 stopni Celsjusza. Susz je przez dobę, a następnie trzymaj je w zamkniętym piekarniku na kolejne 24 godziny.

1 kg zdrowych, niesiarkowanych suszonych śliwek powstanie z 3 kg świeżych owoców. I chociaż w grudniu trudno będzie nam znaleźć świeże węgierki, warto zapisać sobie gdzieś ten przepis i zachować go do następnego lata! Na następną wigilię będziesz przygotowana jak nigdy wcześniej.

Śliwki – co warto o nich wiedzieć?

Okazuje się, że chociaż suszone śliwki od lat znajdują się w asortymencie wszystkich sklepów spożywczych, nadal nie wiemy o nich wszystkiego. Widać to np. w komentarzach pod postem „Czytamy Etykiety”:

„Ile ich jeść, by uzyskać jakieś realne korzyści? Uwielbiam suszone śliwki tak bardzo, że boję się otwierać nową paczkę, żeby cała od razu nie zniknęła”, „Jak powinien wyglądać dobry skład? Jakich substancji unikać?” – pytają.

Odpowiadamy: Podjadanie suszonych śliwek radzimy zakończyć na trzech, czterech. Są bardzo kaloryczne! Śliwka ważąca 7 g zawiera 20 kalorii. Mało? Popularna paczka z owocami zawiera 200 g co daje ok. 570 kalorii.

A co do składu – im mniej, tym lepiej. Szukajcie suszonych śliwek bez konserwantów i dodatkowych olejów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika?

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Hiperkaliemia — definicja, objawy, normy i leczenie

Hiperkaliemia – definicja, objawy, normy i leczenie

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Komu owoce mogą szkodzić?

Błonnik witalny

Czym jest błonnik witalny i kiedy powinno się go stosować?

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Ciasteczka owsiane „czekośliwka”. Smakują obłędnie!

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Potas. Jak go tracimy? Poznaj głównych winowajców

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Dopadają cię skurcze i miewasz przyspieszone tętno? Może masz za mało potasu w organizmie?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku