Przejdź do treści

Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis

Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Syrop z czosnku dla dzieci i dorosłych ma wiele wspaniałych właściwości. Stanowi on świetne lekarstwo na przeziębienie i grypę, ułatwia odkrztuszanie, a i może pochwalić się działaniem przeciwpasożytniczym. Pomaga wzmocnić także odporność. To wszystko sprawia, że znakomicie sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Dowiedz się więcej. 

Syrop z czosnku – właściwości 

Na początku warto powiedzieć o właściwościach samego czosnku, który stanowi bazę omawianego przez nas syropu. Warzywo to uznawane jest za naturalny antybiotyk, zawiera m.in. witaminy PP, C, A, B1 i B2, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. Jest ono również naturalnym lekiem na grypę i przeziębienia. 

Syrop z czosnku łagodzi ból gardła, dobrze działa na kaszel i sprawia, że odkrztuszanie jest łatwiejsze. Ma właściwości rozgrzewające oraz zmniejsza katar. Zwalcza infekcje wirusowe w obrębie górnych dróg oddechowych, można go stosować również przy chorobach płuc. Syrop z czosnku może też pochwalić się właściwościami przeciwzapalnymi. Kryje się w nim allicyna, która działa grzybo- oraz bakteriobójczo. 

Syrop z czosnku sprawia, że ściany naczyń krwionośnych są bardziej elastyczne, co z kolei usprawnia przepływ krwi. Wspomaga metabolizm, stymuluje pracę jelit oraz zapobiega powstawaniu wzdęć. Działa także antypasożytniczo i pomaga zwalczyć owsiki, tasiemce oraz glisty. Można go przyjmować przy zapaleniu zatok oraz bólach głowy. 

Często do syropu z czosnku dodaje się miód, który poprawia jego walory smakowe. Ten złoty przysmak również ma właściwości antybiotyczne i przeciwutleniające. Podobnie jak czosnek łagodzi on także kaszel. Kolejnym składnikiem, który wzbogaca syrop z czosnku, często jest cytryna. Ma ona właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Sok z cytryny stanowi skarbnicę witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny oraz uszczelnia naczynia krwionośne. 

Jakie właściwości ma z kolei syrop z cebuli i czosnku? Cebula sprawia, że znajduje się w nim sporo witamin B i C.  Podobnie jak czosnek, wzmacnia ona odporność (dzięki glikozydom) oraz zwalcza bakterie. Ma on również wykrztuśne i pozwala pozbyć się wydzieliny, która zalega w gardle. Świetnie sprawdza się przy zapaleniu gardła, anginie, zapaleniu migdałków, zapaleniu krtani czy też zapaleniu zatok przynosowych.  

Przepis na syrop z czosnku 

Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny? Oto odpowiedź. 

  1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. 
  2. Przełóż czosnek do szklanego słoja. 
  3. Wyciśnij sok z cytryny. 
  4. Dodaj 3-4 łyżki miodu. 
  5. Wlej szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. 
  6. Zamknij słój i dokładnie nim wstrząśnij. 
  7. Przez przynajmniej 2 doby przechowuj całość w ciemnym i chłodnym miejscu. 
  8. Po upływie tego czasu syrop przecedź, np. przez gazę. 
  9. Przelej całość do czystego słoika. 

A oto przepis na syrop z cebuli i czosnku. 

  1. Obierz 3-4 cebule. 
  2. Pokrój cebule w plasterki. 
  3. Ułóż cebule w słoiku i zasyp je cukrem. 
  4. Zamknij słoik i pozostaw go na kilka godzin. 
  5. Gotowy syrop przelej przez gazę. 
  6. Dodaj do syropu kilka zgniecionych ząbków czosnku. 

Syrop z czosnku, cytryny i miodu – przeciwwskazania 

Syropy przygotowywane na bazie czosnku nie są raczej wskazane dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Mogą zaszkodzić przyszłej mamie, jeśli boryka się ona z problemami żołądkowymi. Co więcej, ostre w smaku warzywo zmienia także smak pokarmu. 

Babciny syrop z czosnku – jak stosować? 

Jeśli chcesz korzystać z syropu z czosnku i miodu w ramach profilaktyki, spożywaj go 2 razy dziennie, po 1 łyżce (w przypadku osób dorosłych) lub 1 łyżeczce (w przypadku dzieci). Chcesz z nim pokonać chorobę? W takim razie przyjmuj go nawet 3-4 razy w ciągu dnia. 

Bibliografia: 

  1. Bayan L., Hossain Koulivand P., Gorji A., Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna Journal of Phytomedicine 2014; 4(1): 1–14. 
  2. Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Ekiert H., Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants-Basel 2020; 9(1): 119. 
  3. Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F., Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, Pharmacognosy Research 2017,9(2), s. 121–127. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.